У Чернівцях сьогодні презентують фотопутвник по Буковинським Маланкам

У Чернівцях сьогодні презентують фотопутвник по Буковинським Маланкам

22.12.2016, 13:47

МАЛАНКА_2017 - ГОЛОВНИЙ ЕТНОКВЕСТ ЗИМИ. ПРОКЛАДАЄМО МАРШРУТ! РАЗОМ З ПУТІВНИКОМ «БУКОВИНСЬКІ МАЛАНКИ»

Повітря вже пахне морозом і снігом. Зима відчутно наближається, а з нею і звуки різдвяних дзвоників, колядок, щедрівок. І вже зовсім скоро вулиці міст і сіл заповнять колядники та маланкарі.

22 грудня у Літературному целанівському центрі (вул. О. Кобилянської, 51) відбудеться презентація путівника «Буковинські Маланки», що вийшов у «Видавництві 21», – за участі авторки тексту Ірини Пустиннікової та фотографа Максима Козменка. Початок презентації о 18.30.

Поговоримо про Маланку як одну з найдавніших автентичних традицій Буковини та деяких інших регіонів Чернівецької області, про своєрідність святкування у різних районах.

Ви одними із перших матимете можливість погортати і придбати це цікаве та яскраве видання, оформлене фотороботами Максима Козменка та Ірини Пустиннікової, яким вдалося точно передати неповторну, соковиту, колоритну атмосферу одного із найдревніших свят не лише Буковини, а й Європи, зловити і зафіксувати його найяскравіші миті.

Окремо з фотографіями Максима Козменка та Ірини Пустиннікової, присвяченими святу Маланки, можна буде познайомитися на виставці «Буковинські Маланки: фотомиті», яка працюватиме у «Найкращій кав’ярні на розі» (вул. Університетська, 17) з 21 грудня й упродовж січня.

«Видавництво 21» та автори з приємністю запрошують усіх чернівчан та гостей міста взяти участь у презентації та відвідати виставку. Приходьте, і разом почнемо прокладати маланкомаршрут, аби Ви не пропустили жодного моменту цього етноквесту, участю в якому можна насолодитися лише раз на рік і зарядитися на цілий рік.

ДОВІДКОВО:

Можна у вас маланкувати? (Феномен переберії від «Видавництва 21»)

 На початок грудня «Видавництво 21» підготувало ще один путівник, який приємно здивує читачів несподіваною і цікавою темою - свято Маланки.

Путівник «Буковинські Маланки» - проект видавництва, в якому вперше подано маланкування як одну з найдавніших автентичних традицій Чернівеччини з акцентом на своєрідності святкування у різних районах, населених пунктах. Автор тексту Ірина Пустиннікова розповідає про маланкування, враховуючи етнокультурний, географічний, історичний контексти.

Путівник веде маршрутом найяскравіших «маланок» Чернівецької області, серед яких - у герцаївському, новоселицькому районах і, звісно, найвідоміші Красноїльська, Вашківецька, Бесарабська маланки.

Фотографії авторства Ірини Пустиннікової та Максима Козменка, якими оформлене видання, передають неповторну, соковиту, колоритну атмосферу одного із найдревніших свят не лише на Буковині, а й в Європі.

Путівник «Буковинські Маланки» сприятиме розвитку туристичної галузі у регіоні, адже саме завдяки Маланці Чернівецька область упродовж різдвяно-новорічних свят може стати туристичною меккою і для українських, і для зарубіжних мандрівників.

 СЛОВАМИ АВТОРКИ

Про що ця книга: «Цей путівник - про найемоційніше народне свято, яке збереглося в Україні. Про Маланку».

 Чому її варто прочитати: «Без Маланок Чернівеччину пізнати неможливо. Доторкніться до звичаю, котрий старіший за Хотинську фортецю чи церкву в Лужанах. Маланка - чи не найголовніший скарб регіону. Переберія сягає корінням ще язичницьких часів, коли люди відзначали завмирання зимової природи перед весняним відродженням».

 Путівник на сайті «Видавництва 21»: http://books-xxi.com.ua/products/bukovinski-malanki

1