Несвяткові думки до святкового ювілею: Чернівецька область відзначила 75-ту річницю (фото+відео)

Несвяткові думки до святкового ювілею: Чернівецька область відзначила 75-ту річницю (фото+відео)

08.08.2015, 16:44

- Дозвольте мені привітати вас з 75-ю річницею утворення Чернівецької області, - сказав Олександр Фищук, голова Чернівецької ОДА. Відзначаємо з гучними оплесками. Та чи є привід для святкування? 75 років області, звісно, велика дата. Та вона, на жаль, не прикрашена великими звершеннями. 

У чиновників залишився лише оптимізм. За радянських часів на Буковині добре працювала промисловість. Особливо лісова й оборонна. Зате тепер виробляють найбільше м'яса індика. 

- На жаль, при добрих показниках у радянський період вироблялось багато непотрібних товарів і послуг, - зазначив Михайло Гайничеру, голова Чернівецької облради.

Вихід знайшли: тепер не виробляють майже нічого. Чернівецька область навіть не здатна себе прогодувати. Та Михайло Гайничеру запевняє: це нічого, що немає виробництва. 

- Шкода, що не працює меблева фабрика. Але сьогодні ніхто ці меблі не купить, - підкреслив Михайло Гайничеру.

Виробництво на нулі, зате люди добрі. Толерантності у буковинців не відняти. 

- Ми могли би слугувати прикладом для Європи в плані стосунків міжнаціональних, - зауважив Олександр Фищук, голова Чернівецької ОДА.

Могли би. А насправді є постачальниками робочої сили. Переважно дешевої. Кілька років тому Буковину визнали лідером за кількістю заробітчан. Мер Чернівців цьому радіє. 

- По-перше, люди бачать, як треба жити. По-друге, вони допомагають матеріально і своїм родинам, і розбудовувати наш край, - зазначив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

А от Чернівці були торговим лідером у державі. Тут працювало найбільше ринків в Україні. 

- Ринок, він потрібний. Але інше питання - скільки того ринку?, - підкреслив Олександр Фищук.

Того ринку - два метри квадратних на кожного чернівчанина. Губернатор пояснює це відсутністю промисловості. Якщо ж працює виробництво... 

- Так не буде аж такої необхідності все продавати. Бо ми будемо самі виробляти. А враховуючи те, що ми поки що нічого не робимо..., - зауважив голова Чернівецької ОДА.

І справді, обласні чиновники нічого не роблять, - впевнений нардеп Рибак

- Недоліком найголовнішим у Чернівецькій області на сьогодні, напевно, є влада, - заявив Іван Рибак, народний депутат України

- Так особливо не відчутно, щоб було значне покращення, - сказав Микола Мельничук, учасник АТО. Цей дев'ятнадцятирічний хлопець за три місяці зробив для Буковини більше, ніж чиновники за роки. Бо з травня по серпень Микола воював на Сході. У свято боєць побажав області: 

- Щоб влада нарешті взялася щось для людей робити. Щоб пам'ятали всіх, хто загинув на Сході. І мирного неба. Це найголовніше, - наголосив Микола Мельничук.

- Я думаю, що це така споконвічна мрія - мати одну територію, одну спільну адміністративну одиницю, яка влилась, яка є на сьогодні. І я думаю, до кінця світу буде з Україною, - сказав Іван Рибак

Джерело: ТВА

7 серпня з нагоди 75-річчя утворення Чернівецької області представники обласної та міської влади, різних релігійних конфесій, громадських організацій та національно-культурних товариств, небайдужі буковинці помолилися  за мир та процвітання України і області.

Відтак голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук спільно із головою обласної ради Михайлом Гайничеру, Чернівецьким міським головою Олексієм Каспруком поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку на Центральній площі обласного центру.

Завершився захід спільним виконанням Державного Гімну України. 

Урочистості з нагоди 75-ї річниці утворення Чернівецької області відбулися 7 серпня в обласному академічному українському музчино-драматичному театрі ім. О. Кобилянської. Про це повідомляє прес-служба ЧОДА.

Участь у заході взяли голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Михайло Гайничеру, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, представники громадськості області.

З нагоди ювілейної річниці святкування області було зачитано привітання для буковинців від Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

Олександр Фищук, звертаючись до присутніх з вітальним словом,  відзначив, що у багатовіковій історії нашого краю ця дата є надзвичайно важливою, адже вперше в національній історії прадавні українські землі Північної Буковини та Хотиснького повіту Бессарабії возз’єдналися з іншими регіонами України та утворили окрему адміністративно-територіальну одиницю.

«Відрізок новітньої історії у три чверті століття для Буковини - це час становлення і  розвитку. За ці роки край змінився до невпізнанності, разом з тим зберігши свою самобутність і неповторність, українців і румунів, молдаван і євреїв, німців, поляків, вірмен, представників інших національностей», - додав посадовець.

Олександр Фищук зазначив, що Буковина подарувала світові полум’яних патріотів, видатних державних діячів, науковців, митців та громадських лідерів, які прославили свій рідний край і нашу державу. Він також згадав і про нинішніх Героїв, які у надзвичайно важкий для держави час гідно захищають демократичні цінності та територіальну цілісність України, жертвуючи найдорожчим – власним життям. Голова обласної державної адміністрації закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час Революції Гідності Героїв Небесної Сотні та  учасників антитерористичної операції на Сході України.

Кращим представникам Буковини очільник області вручив  державні нагороди та Почесні грамоти обласної державної адміністрації. Вручено також щорічну премію ім. Олекси Романця, яка присуджується за вагомий особистий внесок у розвиток краєзнавства, збереження культурної спадщини Буковини.

До участі в урочистих зборах з нагоди 75-ї річниці утворення Чернівецької області долучилися й представники Генерального консульства Румунії. На заході була присутня Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован. Як вияв дружніх стосунків між Румунією та Україною стала корзина квітів, що була презентована від імені Елеонори Молдован.

ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ОЛЕКСАНДРА ФИЩУКА З НАГОДИ 75-РІЧЧЯ УТВОРЕННЯ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Шановні друзі!
Дорогі буковинці
 
Щиро вітаю усіх краян з 75-річчям утворення області - однією із важливих віх у славній та складній історії нашого краю. 7 серпня 1940 р. у складі Української РСР було утворено Чернівецьку область та включено до неї Чернівецький та Хотинський повіти. Це стало надзвичайно важливим фактором для консолідації українського населення Північної Буковини та Хотинщини з єдиною українською нацією.

  Ця дата для нас, передусім, нагода осмислити поступ краю за сімдесят п’ять років, оцінити той вагомий внесок у справу державного та національного відродження, який належить буковинцям. Саме завдяки їх невтомним рукам нині область є справжньою перлиною України. Буковина явила світові полум’яних патріотів, видатних науковців, славнозвісних митців. Священній меті становлення української нації присвятили своє творче життя Юрій Федькович, Ольга Кобилянська. Славу краю гідно понесли у світ наші сучасники Дмитро Гнатюк, Софія Ротару, Василь Зінкевич, Павло Дворський… Саме на буковинській землі плекалися таланти всесвітньо відомих представників українського культурного відродження – лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка Івана Миколайчука, Володимира Івасюка, Назарія Яремчука.

З особливою гордістю та невимовним болем хочу загадати наших краян, що віддали своє життя за свободу і територіальну цілісність України  - Героїв Небесної Сотні, буковинців, які загинули у зоні антитерористичної операції. Це наша слава... Це наша спільна велика пам`ять…   

Дорогі друзі! За ці роки край змінився до невпізнанності, разом з тим зберігши свою самобутність і неповторність.Промислові підприємства, нові будинки культури, школи, лікарні, готелі, ресторани, туристичні комплекси, грандіозні масштаби будівництва Дністровської ГАЕС - стали візитівкою сучасної Чернівецької області                                                                                                                                                                                                                                                

Я впевнений: значний потенціал, працьовитість мешканців краю, притаманна їм толерантність і громадська злагода відкривають великі перспективи для Буковини. Важкий час мине, спільними зусиллями ми здолаємо нинішні виклики й перетворимо Чернівецьку область у стабільний, багатий і успішний край у складі квітучої України, примножимо славне історичне, культурне та духовне надбання поліетнічної та мультикультурної буковинської громади. Впевнений, що виповниться заповітне бажання нашого буковинського соловія Юрія Федьковича:  

Аби наша піснь і слава

Повік гомоніла

І нас далі загрівала,

Як доси нас гріла!

З нагоди 75-ї  річниці утворення Чернівецької області в Галереї Ратуші відбулося урочисте спецпогашення поштового блоку «Краса і велич України. Чернівецька область», що складаються із 4-х марок, конверта, спеціального художнього штемпеля та презентація пам’ятної монети «75 років Чернівецькій області». Про це повідомляє прес-служба ЧОДА.

У заході взяли участь заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Руслан Сенчук, голова обласної ради Михайло Гайничеру, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, директор Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослав Цюпак, начальник управління Національного банку України в Чернівецькій області Богдан Ковч.

Звертаючись до присутніх, Руслан Сенчук привітав буковинців з 75-ю річницею утворення області та подякував дирекції «Укрпошти» та Національного банку України за випуск пам’ятної монети та блоку марок.

На заході поінформовано, що на аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч логотип Монетного двору Національного банку України; угорі Трьохсвятительська церква Резиденції буковинських митрополитів на тлі Хотинської фортеці; на передньому плані зображено композицію: на пагорбі вівці та музикант, який грає на трембіті, під якою - стилізовані елементи: фрагменти нотного запису пісні «Червона рута», буковинського орнаменту та квітка; праворуч над трембітою рік карбування монети - 2015.

На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1940 РОЦІ (унизу).

1