Нестача 800 курячих яєць у перинатальному центрі, або історія про те, як заклад для порятунку дітей перетворився на установу, де їх часто калічать

Нестача 800 курячих яєць у перинатальному центрі, або історія про те, як заклад для порятунку дітей перетворився на установу, де їх часто калічать

27.07.2021, 23:38
ПРО МОРГ ПОТІМ. СПОЧАТКУ ПРО ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР ЗА 160 МЛН ГРН
 
«Напишіть про морг у Чернівцях! Ви не уявляєте, що там робиться, яке це знущання над людяністю. Я сама медик. Ніколи б в таке не повірила, поки сама з тим не зіткнулася. Живі ще можуть за себе постояти, а мертві ні. Але ж і до них має бути повага», – крик болю прийшов від п. Валентини на вайбер.
 
В повідомленнях і коментарях на ФБ під моїми статтями: «А чому Ви не пишете про медичний університет?», «Зробіть статтю про одкодиспансер. Терміново. Бо то жахіття. З хворих просто викачують гроші. Спеціалісти порозбігалися. Усі сподівалися на Тащука, але він не став боротися, кинув свій заклад». «Слабо написати про психлікарню? Боїтеся? Відділення скорочують. Психічно хворих викидають на вулицю разом з лікарями. А ви мовчите».
 
Напишу. Обов’язково. Хоча журналістика давно стала роботою на громадських засадах.
 
Але спочатку – про обласний перинатальний центр у Чернівцях. У деяких лікарів і посадовців справді нема межі цинізму.
 
В центр вгрохали 160 мільйонів державних коштів. Для того, щоб народжувалися здорові діти і були щасливими батьки.
 
Але вийшло все навпаки – заради наживи тут перетворять здорових жінок на хворих (аби, приміром, за тисячу євро зробити кесарів розтин без будь-яких для цього показників), а дітей – каліками на все життя.
 
Це некомерційне підприємство стало ще яким комерційним. Без сорому і совісті.
 
Держава гарантує жінкам безкоштовні і належні медичні послуги при пологах, супровід вагітності, належне лікування ускладнень. На кожну породіллю Національна служба здоров’я України (НСЗУ) виділяє 10 тисяч гривень з державного бюджету. Тільки на самі пологи – 10 тисяч. І ще 131 тисячу гривень на кожний реанімаційний випадок. Це, наголосимо, гарантовані кошти, що прийшли у заклад за контрактованими у НЗСУ пакетами медичних послуг.
 
Але в перинатальному центрі культивують так звані приватні пологи – за 500-800 євро. Напряму в кишеню лікарю з числа правлячої касти закладу. Він чи вона заявляється в пологову залу, коли породілля готова народжувати, зі словами «Це моя баба» відправляє геть увесь персонал, який протягом 6-10 годин піклувався про жінку, і приймає дитину. За «ліву» винагороду. Поза лікарняну касу, звичайно. А 10 тисяч гривень НСЗУ ідуть у преміювальний фонд потрібних людей.
 
Хай би так, правда ж, Василь Ринжук і Владислав Гошовський? Але ж шановним керівникам закладу прекрасно відомі інші схеми викачування коштів з жінок, що йдуть сюди народжувати. Більш цинічні.
 
Одна з таких схем, приміром, – продаж і встановлення песаріїв (такі медичні пристрої для підтримання матки). Олена Миколаївна Албота-Боштан, завідувачка відділенням патології вагітності, має добре знати, що будь-яка жінка, налякана (далеко не завжди правдиво) загрозою викидня, заплатить 2 тисячі гривень, аби цього уникнути. Ще й поцілує лікарці руку за ніби порятунок, не підозрюючи, що стала жертвою низького обману.
 
Або зловживання міфепристоном – застосування цього препарату без діагностичних показань. Точніше – з фальсифікованими під нього діагнозами.
 
Штучні передчасні пологи, викликані тільки для того, щоб лікар, який веде «бабу», міг отримати свою ліву винагороду і спокійно провести вихідні, – давно норма.
 
І нікого не хвилює, що усі ці схеми погано позначаються, врешті, на дітях. Схоже, у перинатальному центрі і не думають з цього хвилюватися. Адже для того його і створювали, щоб виходжувати важких дітей. До того ж кожний реанімаційний випадок щедро оплачує держава. Зверх того, що принесуть лікарям родичі нещасного немовляти.
 
При цьому лікарі знають, що ніхто не буде ініціювати і скликати лікарсько-контрольну комісію, щоб визначити якість наданої меддопомоги, можливу їхню лікарську помилку і визначити, чи правильно був поставлений діагноз на основі симптоматики, лабораторних досліджень і ультразвукової діагностики (особливо щодо УЗД в самому закладі) і чи правильно було призначене лікування. А підробка діагнозів – це, між іншим, кримінальне діяння.
 
Так, у кожного лікаря свій цвинтар і свої каліки. Така специфіка цієї важкої професії. Але коли лікарську помилку і важкий випадок створюють зумисне заради грошей…
 
Днями в Чернівецькому обласному перинатальному центрі вибухнув скандал. Новопризначена заступниця генерального директора виявила нестачу по харчоблоку 800 курячих яєць. За документами – їх використали на харчування породіль. За фактом – жінки ті яйця в очі не бачили.
 
Тепер вивчають питання, а чи взагалі потрібен той харчоблок? Обіди пацієнткам перинатального центру будуть привозити з ресторану (парі, що це буде «Шо-шо» чи інша схожа піцерія?). А окремій будівлі за адресою вул. Головна, 129 з окремою земельною ділянкою швидко знайдуть застосування і господаря. Екс-голова постійної комісії облради з управління комунальним майном, а нині заступниця генерального директора центру такі схеми добре знає. У цьому її сила.
 
Тим більше зараз суцільні нєпоняткі з керівником перинатального центру. Дмитро Манчуленко відсторонений від посади генерального директора за нещодавню історію з хабарем (однозначно підставним). У Василя Ринжука закінчується строк в.о.
 
Проте нема чого перейматися – в Чернівецькій обласній раді ще залишилися не працевлаштованими чимало депутатів.
 
Якщо ж по-дорослому, то перинатальному центру терміново таки потрібен керівник (з приставкою в.о. чи без неї) з профільних спеціалістів акушерства і гінекології, який розбирається не в яйцях і в схемах з комунальним нерухомим майном, а який здатен знищити в цьому лікувальному закладі інші схеми – корупційно-кримінальні, що квітнуть махровим цвітом, і реально захистити життя і здоров’я жінок та дітей.
 
Світлана ІСАЧЕНКО 
 
Джерело: сторінка у ФБ 
1