Непрості схеми Мартинюка: кошти за харчування школярів, усно обіцяні управлінням освіти, фірма стягнула через суд

Непрості схеми Мартинюка: кошти за харчування школярів, усно обіцяні управлінням освіти, фірма стягнула через суд

27.01.2020, 17:42

Приватне підприємство “Мега - Крокус” звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Управління освіти Чернівецької міської ради про стягнення безпідставно отриманих послуг з організації харчування в навчальних закладах міста за період з 03.09.2019 по 01.10.2019 року у сумі 1049436,69 грн.

Про це повідомляє Прес-служба Господарського суду Чернівецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тендер ще не почався, а відносини вже виникли": хто проїдає бюджетні мільйони на харчування, або непрості схеми Мартинюка

У мерії порадили не панікувати через зрив харчування дітей у 18 навчальних закладах Чернівців

СБУ попереджала Каспрука та Мартинюка, що у чернівецькі садочки постачають неякісну молочку, але вони це проігнорували

Судом встановлено, що між Управлінням освіти Чернівецької міської ради та приватним підприємством «Мега - Крокус» укладено договори №80, №81 та №82 про закупівлю послуг за бюджетні кошти.

Відповідно до умов даних договорів, позивач зобов’язався надавати послуги з організації шкільного харчування у термін, в кількості, за якістю та за цінами, які зазначені в договорах, а відповідач – прийняти та здійснити оплату за надані послуги.

Оскільки, процедура закупівлі послуг на навчальний період з 01.09.2019 по 31.12.2019 вчасно не проведена, позивач за усною домовленістю з відповідачем, продовжив надавати послуги на умовах вищевказаних договорів .

Відповідач не заперечував факт надання послуг з організації харчування, пояснивши несплату наданих послуг порушенням вимог Закону України «Про публічні закупівлі», згідно якого всі договори, ціна яких перевищує 200 000,00 грн., повинні укладатися з проведення процедури, визначеної цим законом, що в даному випадку не було здійснено.

Відповідно до ст. 1212 Цивільного кодексу України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи без достатньої правової, зобов`язана повернути потерпілому це майно.

Судом встановлено, що оскільки договори про надання послуг з організації послуг з харчування є припиненими, матеріали справи не містять належних та допустимих доказів оплати відповідачем наданих послуг, відсутні правові підстави збереження цього майна за відповідачем, а тому, суд вважає за можливе застосувати до спірних правовідносин положення ст. 1212 Цивільного кодексу України та задовольнити позов.

Рішенням Господарського суду Чернівецької області від 20.12.2019 позов задоволено та стягнуто з Управління освіти Чернівецької міської ради на користь приватного підприємства «Мега-крокус» вартість безпідставно отриманих послуг у сумі 1049436,69 грн.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/86530284

1