Неподалік Бочківців  місцевий мешканець знайшов артилерійський снаряд часів I Світової війни

Неподалік Бочківців місцевий мешканець знайшов артилерійський снаряд часів I Світової війни

17.07.2019, 16:37

15 липня в лісовому масиві неподалік села Бочківці місцевий мешканець виявив підозрілий предмет, що за зовнішнім виглядом міг належати до вибухонебезпечних. Про небезпечну знахідку чоловік одразу ж повідомив рятувальників. Фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Чернівецькій області, прибувши за викликом, встановили, що знахідкою є 1 артилерійський снаряд калібру 76 мм часів I Світової війни. Вибухонебезпечний предмет було вилучено піротехніками та знешкоджено у встановленому порядку.

Від початку року на території Хотинського району 12 застарілих боєприпаси часів І-ІІ світових воєн у 10 місцях, які були вилучені та знешкоджені працівниками групи піротехнічних робіт.

З огляду на збільшення виявлених застарілих боєприпасів на території району рятувальники нагадують та застерігають краян, що такі предмети заборонено брати до рук, наносити удари, робити спроби розібрати, використовувати в господарстві або в побутових цілях. Категорично забороняється пересувати його, заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати, намагатися самостійно знешкоджувати знахідку. Не можна здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Слід пам’ятати, що застарілі боєприпаси ще можуть нести в собі смертельну небезпеку і тому важливо повідомляти про вибухонебезпечну знахідку за номером 101 або 102.

Хотинський районний сектор Управління ДСНС України у Чернівецькій області

1