Неоригінальний теплогазовий сезон

Неоригінальний теплогазовий сезон

21.10.2011, 21:53

Опалювальний сезон зразка 2011-2012 у Чернівцях розпочався неоригінально. Не минуло й тижня після, як завжди, категоричних обіцянок чиновників стартувати щойно середньодобова температура повітря упродовж трьох діб вранці не перевищуватиме 7 градусів вище нуля – орієнтовно 10 жовтня, як він (сезон) так і не розпочався. Хоча вже під час святкування Дня міста, 8-9 жовтня, у Чернівцях було досить холодно. І саме на 10 жовтня, як відправну точну для старту опалення, регіони орієнтував міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Проте ще в неділю, 16 жовтня, довелося стати свідком обговорення проблеми в громадському транспорті. Дві літніх чернівчанки – одна 87-річна, інша – 72-річна – шпетили владу за пустопорожні обіцянки. До слова, обидві були російськомовними, а відтак можна припустити, що це аж ніяк не прихильниці опозиції, які готові гудити владу за будь-якої зручної нагоди.

За теплопостачання в області загалом відповідають 307 котелень, з яких 93 – комунальні та 214 – відомчі. Протяжність теплових мереж (у двотрубному обчисленні) понад 125 км. Рішення розпочати подачу газу з метою запуску котелень МКП "Чернівцітеплокомуненерго", та й то не всіх, а лише тих, які опалюють об'єкти соціальної сфери, у Чернівецькій міській раді ухвалили 14 жовтня. (Для порівняння: на балансі одного лише КП "Чернівцітеплокомуненерго" перебуває 86 котелень, що обслуговують понад 90 км мереж). У закладах, де цілодобово перебувають немовлята і діти до п'яти років, тепло мало бути того ж таки дня. А у більшості дитячих навчальних закладів, школах та гімназіях – починаючи з суботи, 15 жовтня. В оселі чернівчан тепло обіцяли подати тільки після цього. Чи врятує дітей, які вихідні перебули в холодних квартирах, тепло у садочках і школах? Сумнівно! До того ж, як засвідчує багаторічний досвід, на вихідні ці освітянські заклади якщо й опалюють, то лише в економному режимі. А то й взагалі обходяться без нього. Відтак по-справжньому тепло у них стає ближче до вечора понеділка. Так що мерзнути дітям, вочевидь, довелося не тільки вдома.

У понеділок, 17 жовтня, в мерії повідомили, що, починаючи з 07.30 ранку, всі котельні міста було запущено. Щоправда, система теплопостачання працювала в пусково-налагоджувальному режимі. А це означає, що знову можливі несподіванки. Власне саме проривами в мережах і пояснили відсутність тепла у деяких будинках керівники профільних відомств під час традиційної понеділкової апаратної наради в ОДА. А низький тиск газу – недоведеними до області лімітами на постачання газу. Чому систему не налагоджували ще за тиждень до того, коли було тепло? До традиційних пояснень належить історія про великі борги споживачів. До роботи з деякими з них, а саме тими, що заборгували понад 5 тисяч гривень, "Чернівцітеплокомуненерго" навіть планує залучати колекторів. Наразі вже підготовлено список 179 сімей, на які припадає 3 млн із загальної суми боргу.

Загалом, найбільший боржник – міське комунальне підприємство "Чернівцітеплокомуненерго", його заборгованість за спожитий газ складає 22,5 млн гривень, у тому числі заборгованість за опалювальний сезон 2010-2011 років – 19,4 млн гривень. Заборгованість інших теплопостачальних підприємств комунальної власності за природний газ станом на 1 жовтня 2011 становила: Сторожинецьке ДКМП "Міська тепломережа" – 1,3 млн гривень, Новодністровське управління "Тепловодоканал" – 0,8 млн гривень, КП "Хотинтепломережа Хотинської міської ради" – 0,7 млн гривень, КП "Новоселицька міська тепломережа" – 0,4 млн гривень, КП "Ком-сервіс" Вижницької районної ради – 0,2 млн гривень, Заставнівське ЖЕУ ТВЗ – 0,07 млн гривень.

Словом, у тому, що комунальники завжди знайдуть тисячу і ще одну вагому причину, чому люди повинні мерзнути, сумніватися не випадає. Це про оснащення теплогенеруючих підприємств лічильниками, що не дозволять списувати на споживачів пущене фактично за вітром тепло, вони говорити не люблять. А обґрунтувати необхідність подорожчання вартості ненаданих ними послуг – завжди будь ласка. Наприклад, про те, що бюджетним установам та бізнесу неякісні послуги тепловиків з 1 жовтня коштуватимуть дорожче, прес-служба Чернівецької міської ради повідомила у п'ятницю, 14 жовтня. Тобто в момент, коли батареї цієї категорії споживачів були ще холодними.

Не інакше, щоб не залежати більше ні від чиїх примх, у Сторожинці ухвалили рішення ліквідувати в районному центрі централізоване теплопостачання і перейти на індивідуальне. СДКМП "Міська тепломережа" раніше обслуговувала 1200 квартир, проте вже в червні 2011 року на балансі підприємства перебувало всього 329 споживачів. Собівартість теплоносія збільшилася в кілька разів, що призвело до підвищення тарифів для населення. У зв'язку з цим терміново довелося вирішувати проблему з забезпеченням теплом квартир його мешканців. Із 914 квартир з урахуванням тих, які перейшли на автономне опалення у минулі роки, нині вже 618 підключені до газопостачання, в 72 квартирах встановлено електричне опалення, ще у 34 квартирах ведуться роботи з встановлення газового опалення, у 142 – електричне опалення. Вирішенням проблеми теплозабезпечення решти осель мала займатися районна влада. До початку опалювального сезону це питання мало бути закрите. Хто знає, можливо, колись і в Чернівцях підуть по шляху, прокладеному мешканцями Сторожинця.

Затримку на кілька днів цьогорічного опалювального сезону пояснювали також вже навіть не відсутністю коштів у підприємства, яке відповідає за тепло у батареях чернівчан, а заблокованими рахунками, які нібито заморозив НАК "Нафтогаз України". Отримати необхідні для опалення ліміти газу тепловики можуть за умови оплати ними поточних рахунків. За словами начальника управління ЖКГ ОДА Георгія Леонтія, нині проблема з лімітами з порядку денного також на цей час знята.

Купуючи за чималі гроші необхідні для виробництва тепла ліміти газу, "Чернівцітеплокомуненерго" де-факто не в змозі проконтролювати свій кінцевий продукт. Ні, теоретично на підприємстві, звісно, знають, яку саме кількість тепла згідно з технічними розрахунками за певної температури повітря можуть отримати від спалення у котельнях отриманого по лічильнику об'єму блакитного палива. Очевидно, що так само не складно потім це тепло розподілити на папері між різними категоріями споживачів. Адже населення з одного боку, а бюджетні організації та приватні підприємства – з іншого за одне й те ж саме тепло сплачують різну ціну. Потреби одних і інших в теплі приблизно відомі. Газ для його виробництва навіть спалюють у одних і тих самих котельнях, ось тільки на виході отримане за його допомогою тепло рахують по-різному. Пояснення цього у різній ціні газу, який використовують при процесі. Газ, з якого тепло виробляють для населення, коштує значно дешевше, ніж той, який спалюють для задоволення потреб у теплі ще двох категорій споживачів.

Тим часом навіть обладнавши лічильниками найбільші котельні, які сумарно забезпечують теплом більшість споживачів теплової енергії у Чернівцях, щоб достеменно знати скільки підприємство фактично, а не теоретично випустило у мережу тепла, вирішити проблему не вдасться. Без стовідсоткового забезпечення приладами обліку всіх клієнтів теплового монополіста порівняти скільки споживач реально отримав тепла, все одно, не вдасться. Для задоволення потреб населення у теплі, яке в структурі всіх його споживачів займає аж 78 відсотків, "Чернівцітеплокомуненерго" щороку потребує в середньому немало-небагато 42 млн (!) куб. метрів газу. Помножте цю кількість на вартість газу і отримаєте мільйони гривень. Наших із вами коштів! А проконтролювати їх ефективне використання лічильниками, виходить, практично неможливо.  Без запровадження такого обліку чернівчанам наразі залишається лише вірити монополістам на слово. А відтак змиритися з перманентним підвищенням цін на тепло.

Не інакше як для того, щоб ті громадяни, хто обігріватиме свої домашні котли чи просто печі газом, не надто розслаблялися, держава створила інший клопіт. А саме, з 1 серпня поточного року змінила для більшості з них оператора газового ринку. Говорячи звичайною мовою, передала газові труби, якими блакитне паливо надходило до їхніх осель чи на об'єкти, в обслуговування іншому підприємству. До слова, та сама доля чекає на урочисто відкриту у понеділок, 17 жовтня, другу гілку газогону з Топорівців до Чернівців. ("Доба" вже докладно писала про цей об'єкт у матеріалі "Чернівцям підкладуть газову милицю" (№ 36 (771), 8 вересня 2011 року), а тому знову повторюватися, вочевидь, немає сенсу). Єдине про, що таки варто нагадати: сама по собі наявність резервної гілки газопроводу створити необхідний тиск, наповнити труби блакитним паливом чи нагріти батареї в оселях городян не може. Що, власне, й засвідчив початок опалювального сезону, який область розпочала з недоведеними лімітами на постачання газу. А тому переможні реляції чиновників про безтурботну зимівлю чернівчан, щойно такий відвід з'явиться, слід ділити щонайменше наполовину.

Питання про те, чому збудований за кошти державної компанії "Укргазвидобування" газогін, в чому запевнив присутній на відкритті керівник компанії Юрій Борисов, має перейти в обслуговування приватному підприємству "Чернівцігаз", з натяжкою ще можна віднести до розряду риторичних. (Прямої відповіді на запитання, хто є власником контрольного пакета акцій ПАТ "Чернівцігаз", секретар міської ради, в.о. мера Чернівців Віталій Михайлішин уникнув). Але труднощі, з якими при цьому стикаються споживачі-буковинці, потребують обов'язкового вирішення. Потреба переукладати договір про надання послуг з газопостачання з новою компанією-оператором, заводити нову абонентську книжку – в обох випадках вимагає вистояти чималу чергу – ще не найскладніше, з чим довелося зіткнутися людям. Хоча не далі, як у червні цього року, тодішній заступник міністра палива та вугільної промисловості Тетяна Корнякова запевняла у Чернівцях журналістів, що представники ПАТ "Чернівцігаз" самі обходять помешкання своїх абонентів. То чому б їм так само не занести споживачам договори та нові абонентські книжки? Ще більше нервів і сил забирає плутанина з грошима. Адже до 1 серпня платити за спожитий газ потрібно було на один рахунок, а починаючи з цього числа – зовсім на інший. Користувачі труб – помінялися. Відтак ті, хто у серпні продовжив платити за старою адресою, несподівано для себе стали боржниками. Адже новому оператору газового ринку ці кошти не надійшли. Довелося оббивати пороги абонентського відділу попереднього користувача труб й доводити, що ти не верблюд.


Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА