ПАПІЄВ ПРАЦЮЄ НЕ ДЛЯ ГАЛОЧКИ

ПАПІЄВ ПРАЦЮЄ НЕ ДЛЯ ГАЛОЧКИ

25.01.2012, 19:14

Планувати життя Чернівецької області на нинішній рік необхідно виходячи з усвідомлення її особливостей. Таким був основний лейтмотив виступу голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва, який у вівторок, 24 січня, зустрівся з журналістами регіональних і місцевих засобів масової інформації. За його словами, область найменша за площею і населенням в Україні, виробляє менше одного відсотка в загальному обсязі національного валового продукту. Свої потреби у виплаті зарплат бюджетникам, пенсій Буковина самостійно забезпечує лише на рівні 35 відсотків. Решта – кошти Державного бюджету України. У 2012 році, запевнив керівник органу виконавчої влади в краї, Київ нас теж не залишить. На соціально-економічний розвиток, а це будівництво шкіл, лікарень тощо в бюджеті нинішнього року за Буковиною закріплено  59 млн. грн., майже стільки ж – 53 млн. - область планує отримати на ліквідацію наслідків повеней. За містом Чернівці окремим рядком прописано 33 млн. грн. І хоча Михайло Папієв сказав, що це трапилося вперше за останні 20 років, насправді гроші за Чернівцями в бюджеті вже закріплювали. Наприклад, коли парламент зобов'язав уряд виділити місту 150 млн. грн. на підготовку до відзначення 600-річчя з часу першої письмової згадки Чернівців.  Інша річ, що місто отримало лише третю частину означеної суми. Якась сума, як і в році минулому, надійде від Державної служби автомобільних доріг України. В 2011 році за ці кошти капітально відремонтували трасу Чернівці – Банчени – Греца. Цього року Михайло Папієв волів би, щоб не гірші дороги з'єднала обласний з рештою районних центрів. А почати можна з гірської Путили.

"Який сенс нам змагатися з іншими регіонами в сферах, в яких можливості нашого краю обмежені об’єктивно", – сказав голова облдержадміністрації. А відтак порадив зосередитися на сильних сторонах, унікальності і привабливості нашого краю. Однією з таких переваг Буковини, за словами Михайла Папіва, є можливість активно розвивати подієвий туризм. І для початку не завадило б представити Буковину світу. Щоправда не так, як це нещодавно зробили румуни в Брюсселі. Презентуючи цей історичний край вони включили до нього не лише свої південні землі, але й північні – українські. Через скандал захід проігнорувало керівництво ЄС. З переліку "Сім чудес України" два розташовані саме на території області. З метою залучення туристів поблизу Хотинської фортеці спорудять готель. Вкласти кошти в цю справу, як запевнив губернатор, вже зголосився інвестор ВАТ «Чернівецький міський молокозавод» пан Ростислав Тальський. Щоправда як це в'яжеться з протестами науковців, які лише рік-два тому активно заперечували саму можливість нового будівництва в охоронній зоні поблизу фортеці губернатор не пояснив. Але ж хіба не через це свого часу згорнули проект спорудження тут готельно-розважального комплексу "Фортеця гетьманів"? Знайшла влада інвестора й для робіт у всесвітньому центрі старообрядництва Білій Криниці, де вже будується монастирське приміщення. А нещодавно відновлену гравійну дорогу губернатор пообіцяв замінити капітальною. У відновлення садгірської синагоги  благодійники вкладуть мільйон доларів, а в капітальний ремонт Чернівецького органного залу, що розташований у так званій вірменській церкві, ще 27 тисяч євро. Приваблювати туристів мали би також відомі у світі діячі – вихідці з Буковини. Як приклад Михайло Папієв назвав співзасновника Apрle Стіва Возняка. Шкода, що лише не пояснив, як саме цих людей представлятимуть, якщо єдиний в Україні музей буковинської діаспори досі не може оговтатися від завданого йому Теофілом Бауером  "удару", а також відбитися від бажаючих прихопити у власність його унікальне приміщення. Ось і обіцянку відкрити до осені 2011 року у Чернівцях музей Пауля Целана так і не виконали.

Область планує  також заробити й "Євро-2012". Щоправда не так на футболі, як на тих, хто, навпаки, його не любить. А відтак на час проведення чемпіонату з футболу радо поміняє Київ, Донецьк, Львів чи Харків на Чернівці. Щоправда з огляду на відсутність зручного авіаційного та залізничного сполучення між Буковиною та рештою регіонів України зробити це їм буде непросто. Проте губернатор не втрачає надії, що невдовзі  питання дешевого авіаційного сполучення та транзиту потяга "Чернівці-Київ" територією Молдови  буде розв'язано. Власне пустити літак можна було вже з першого січня, запевнив журналістів губернатор, ось тільки літати за заявленими на нього цінами ніхто б не став. А позаяк працює він не для того, щоб поставити собі ще одну пташку в заслугу, а тільки для людей, то вирішив почекати сприятливіших пропозицій. А відпочити гості Буковини зможуть у новому аквапарку, спорудження якого за кошти пана Володимира Продивуса в районі чернівецького міського пляжу, так само заплановано на нинішній рік.



КОМЕНТАРІ (3)

А як вам його ініціатива внести у список нематеральної спадщини ЮНЕСКО Буковинську маланку? Нічого тупішого ще не чув. Хоча може це якраз обмовка за Фрейдом. Адже ЮНЕСКО бере під свій захист традиції зникаючих народів. Врешті саме в цьому їх унікальність для людства. То виходить для Папівєа українська маланце - це традиція зникаючого народу. Ну, якщо ригіонали ще трохи нами покерують, то українці точно зникнуть. Хіба це і не є їх справжнє завдання. Щоб всякіє казли не мєшалі нормальним пацанам жіть? А може ц енам їх в ЮНЕСКО заапистаи. як останніх п...сів епохи?

avatar

Приколіст

26 січня 2012 16:42

Ти не приколіст, ти - ДЕБІЛ!

avatar

До Приколіста

26 січня 2012 22:58

avatar

Myhajlo Tokarjuk

28 січня 2012 15:16