'Не бачив жодного обчімханого до штурпака дерева, якими так пишаються чернівецькі 'зеленарі-господарники': журналіст порівняв Чернівці з сусідськими Сібіу та Брашовом

"Не бачив жодного обчімханого до штурпака дерева, якими так пишаються чернівецькі "зеленарі-господарники": журналіст порівняв Чернівці з сусідськими Сібіу та Брашовом

13.07.2018, 16:03

Чернівчанин Микола Антофійчук, який нині живе у Києві, порівняв Чернівці з сусідськими Сібіу та Брашовом, які відвідав як турист.  

- Ще трохи про Румунію. Свідомо порівнюватиму Чернівці з сусідськими Сібіу та Брашовом. Повна відсутність зовнішньої реклами, а не надто поширені написи - це елегантні шрифтові рішення. Румунським чиновникам не треба на пальцях пояснювати що таке урбаністична естетика. Їхні церкви не яскраво-рожеві, а будинки виглядяють природно: так, ніби там дійсно живуть люди, а не ляльки Барбі.

Бруківка - не з кізяків, фарбованих у колір блювотиння з марганцівкою, а щонайбільше автентична, з нової - просто сіра.

Не бачив жодного обчімханого до штурпака дерева, якими так пишаються чернівецькі "зеленарі-господарники", закидаючи нам сумнівні аргументи з царини ботаніки. У чернівецьких вона таки своя, ця ботаніка. У сусідів - суцільна зелень як у середмісті, так і на околицях.

У румунів у центрі старого міста - класична музика, а не волаючий навсібіч фонетичний кал, якому в Чернівцях дали горде тлумачення "вуличне радіо".

У години пік у Сібіу та всіх містах і містечках, якими довелося їхати, - ніяких заторів, бо румунський досвід - це маленькі кільцеві розв'язки, острівці безпеки, а відтак - мінімум світлофорів і максимум руху.

Коли ми вийшли з готелю на прогулянку, у центрі середньовічного Сібіу вже досвіта латали прорив водогону, а за три години місце розкопу уже замітали спецтехнікою.

І не треба казати, що ми злиденні і що війна, і що у ЧМР розбрат. Половину з описаного можна зробити так само у нас без особливих фінансових та репутаційних втрат. Є просто люди, які займають посади, а не працюють і не вболівають за місто.

От просто цікаво: тим, хто приймає оці всі офіційні делеґації з Румунії на всілякі дніміста та петрівськіярмарки, - вам так просто по-людськи не соромно їх возити нашою бруківкою, від якої кишки на вузли зав'язуються?

"Чернівці - столиця Буковини", - кажете? Ну-ну, ще рік два такого срачу у місті, і з цього тлумачення почнуть сміятися навіть ті, хто зроду більших вражень ніж від Калинівського базару не мав. А румуни вже свого не пропустять - "столицею Буковини" зможе стати й Сучава, чи ще гірше: які-небудь "Мамалиґаєшти".

 

1