'Не бачу сенсу відмовлятися від служби': строковик-десантник з Чернівців розповів, чому обрав військову службу

"Не бачу сенсу відмовлятися від служби": строковик-десантник з Чернівців розповів, чому обрав військову службу

16.09.2019, 13:13

 «Не бачу сенсу відмовлятися від служби. Вже п’ять років йде війна і скільки це ще буде тривати, на жаль, невідомо. Ми маємо бути готові до всього. Вважаю, справжні чоловіки повинні відслужити» - переконаний 23-річний Павло, солдат за званням і гранатометник військовою спеціальністю, який четвертий місяць проходить строкову службу в Чернівецькому десантно-штурмовому підрозділі.

            До служби Павло працював юристом, був головою правозахисної агенції, помічником-консультантом  народного депутата, і навіть сам балотувався до Верховної ради. Сьогодні він розповів про свій досвід та  враження від служби та відповів на кілька запитань.

           «Шлях у Збройні сили у мене цілком звичний. Отримавши повістку, 7 червня з’явився у військкомат, де медики визнали мене придатним до служби. І на питання де хочу служити мав лише одну відповідь - в Десантно-штурмових військах. Після підготовки в Житомирському навчальному центрі почав проходити службу в Чернівецькому десантно-штурмовому підрозділі, де з нас почали робити справжніх десантників. Ними ми стали після здійснення стрибків з парашутом, в тому числі зі зброєю».

           Піти служити до армії, як розповідає хлопець, хотів. Військово-політична ситуація, яка склалась в Україні лише підсилювала цей намір. 

           «Хотів служити, а особливо після Майдану. Коли захопили Крим всім стало зрозуміло, що ми будемо воювати і ця війна закінчиться або нашим знищенням, або перемогою України і звільненням наших територій і людей. Тому ще до призову готувався до військової служби, проходив вишкільні табори, допризовну підготовку в університеті та мав уявлення як поводитись із зброєю».

            Що таке війна трохи довелося побачити. З 2014 року займався волонтерською роботою, їздив на фронт. Підтримували військових в Пісках, Авдіївці, допомагали по різному і матеріально, і дров могли наколоти. У Водяному одного разу пощастило святкувати Водохреща з нашими хлопцями. Я тоді був приємно вражений військовим братерством, тому не розумію тих, хто не бажає служити.

  Новину про потребу пройти строкову службу близькі Павла сприйняли з розумінням та повагою. Мама дещо хвилювалась, втім дізнавшись, що строковиків до проведення бойових дій не залучають заспокоїлася. Батько, який свого часу теж відслужив, поставився спокійно, і навіть з гордістю. І не даремно, бо на службі, як твердить юнак, часу дарма не гають.

            Зазвичай день солдата-строковця, за словами Павла насичений інтенсивним навчанням та фізичною підготовкою, які звичайних хлопців перетворюють у військових.

           «Маю сказати, що в армії постійно присутнє відчуття самовдосконалення, бо щодня дізнаємося щось нове для себе. Найбільше вражень, безумовно, від стрибків з парашутом. Багато часу приділяємо також  вогневій, тактичній та медичній підготовці, бо ми все ж таки сюди прийшли для того, аби навчитися воювати та захищати Батьківщину».

    Про плани на майбутнє Павло розповідає стримано, разом з тим не виключає, що строкова служба може стати першим кроком для початку його військової кар’єри. 

           «Я прийшов до ЗСУ вже маючи дві вищі освіти, певний здобутки за своїм основним фахом, відтак планував і надалі працювати на цивільній роботі. Втім, мені до вподоби військова справа, тому зараз серйозно замислююся над тим, щоб продовжити службу, але вже за контрактом. Час покаже».

          Зазначимо, що чоловіки, які підлягають осінньому призову мають можливість обрати проходження строкової служби в підрозділі Десантно-штурмових військ, а також тут пропонують службу за контрактом на різних посадах за гідних умов.

            За детальною інформацією звертайтеся в Чернівецький ОВК за адресою: м. Чернівці,       вул. О. Кобилянської, 32, або до військкоматів за місцем реєстрації. Телефонуйте: 0509480349,        (0372) 524349.

 

1