Назар Горук: На Буковині регіоналам та тушкам байдуже майбутнє української мови

Назар Горук: На Буковині регіоналам та тушкам байдуже майбутнє української мови

01.06.2012, 02:05

Так прокоментував відмову «прорегіональної» більшості у Чернівецькій обласній раді внести до порядку денного звернення до Голови й депутатів Верховної Ради щодо недопущення прийняття Закону «Про засади державної мовної політики» керівник фракції ВО «Свобода» Назар Горук.

За його словами, провладна більшість відмовилась навіть вносити до розгляду на сесії вказане питання. «Провладній більшості у Чернівецькій обласній раді байдуже майбутнє української мови. Своєю позицією кнопкодави від «регіонів» та «тушок» продемонстрували своє справжнє ставлення до принципових для кожного українця питань», - зазначив Назар Горук.

Він повідомив, що прийняття Закону «Про засади державної мовної політики» матиме своїм наслідком не лише нищення української мови в Україні, але й чималі фінансові затрати. «Органам влади доведеться набирати чималий штат перекладачів з української на румунську, російську мови. В області мешкають представники майже 70 національностей, вони теж матимуть змогу вимагати перекладу офіційних документів на свої мови. Хто це робитиме, чи може держава в умовах економічної кризи собі це дозволити?», - наголосив керівник фракції ВО «Свобода» у Чернівецькій обласній раді.

«В Україні не існує перешкод чи заборон для вільного розвитку мов національних меншин. Натомість у багатьох регіонах спостерігаємо наступ на українську мову. Зважаючи на це, фактичне запровадження в Україні другої державної мови є недопустимим. Про двомовність в Україні говорять насамперед ті, хто української мови не знає взагалі або ж показово зневажає її та робить усе задля її знищення», - підкреслив Назар Горук.

1