На Буковині зробили крок назад до одержавлення ЗМІ? Голова Чернівецької облради Бойко, як Теофіл Бауер, випускає власну газету

На Буковині зробили крок назад до одержавлення ЗМІ? Голова Чернівецької облради Бойко, як Теофіл Бауер, випускає власну газету

14.05.2021, 18:29

У Чернівецькій обласній раді з’явилося друковане видання "Вісник Чернівецької обласної ради".

Як повідомили в обласній раді у відповідь на інформаційний запит кореспондента molbuk.ua, виготовлення та друк "Вісника", а також листівки із зображенням Чернівецької облради здійснювалося за власні кошти голови ради Олексія Бойка. Щоправда, суму цих коштів у відповіді на запит не вказали.

Окрім того, у облраді повідомили, що до створення "Вісника Чернівецької обласної ради" залучили одного співробітника облради. Зазначається, що розробкою та створенням вісника займався Олександр Білоус "у вільний від роботи час".

Тираж видання – 25 тисяч примірників, а надруковано вісник на потужностях ФОП Жорін Р. В.

Водночас у Чернівецькій облраді повідомили, що метою створення цього вісника є "інформування населення області щодо діяльності Чернівецької обласної ради". Видання розповсюджуватиметься на теренах Чернівецької області, а періодичність виходу вісника – раз на квартал.

Джерело: molbuk.ua

Нагадаємо, першим друкованим органом Чернівецької обласної ради часів незалежності стала газета "Буковинське віче", від якої згодом обласна влада в особі голови Чернівецької ОДА і облради Теофіла Бауера з великим скандалом відмовилася. Ці події навіть увійшли в історію, як один з перших масових протестів журналістів на Буковині. У листопаді 2004 року «Буковинське віче» перереєстровано, засновником став трудовий колектив редакції газети, а газета стала першою незалежною, позапартійною газетою. Згодом її місце на нетривалий час посів новий друкований орган газета "Свобода слова". Однак з часом і її роздержавили.  

Після Революції гідності в Україні було ухвалено закон про так зване роздержавлення ЗМІ, який, зокрема, передбачав вихід органів влади зі складу засновників ЗМІ. 

 Основними аргументами за роздержавлення ЗМІ є:

  • забезпечення рівних конкурентних умов для ЗМІ;
  • економія бюджетних коштів;
  • зменшення впливу та тиску державної влади на ЗМІ, «оздоровлення» інформаційного простору.
1