Навіщо Чернівецька обласна рада та її голова Олексій Бойко розповсюджують брехню?

Навіщо Чернівецька обласна рада та її голова Олексій Бойко розповсюджують брехню?

23.06.2021, 18:53
Війна за місце генерального директора Чернівецького обласного госпіталю ветеранів війни (той, що на Фастівській) – у самому розпалі.
 
Двічі Олексій Бойко, голова Чернівецької обласної ради (яка є власником госпіталю як комунальної установи та його нерухомого майна) продовжував строк відсторонення Василя Кожухаря від повноважень в.о. генерального директора цього медичного некомерційного підприємства.
 
Вперше обласна рада відсторонила Кожухаря від посади ще 10 березня цього року на вимогу голови ОДА Сергія Осачука та його заступниці Наталії Гусак. Вони вбачали в цьому службову необхідність, оскільки облдержадміністрація 22 лютого створила робочу групу з «об’єктивного вивчення питання повноти та якості надання в госпіталі медичної допомоги учасникам бойових дій та членів їх сімей». Очолив робочу групу громадський активіст Олександр Бурдужан.
Тимчасово виконуючим обов’язки гендиректора госпіталю став Віталій Полатайчук, який до цього часу працював у Чернівецькій міській лікарні №1.
 
Пішов четвертий місяць цієї епопеї. Робоча комісія давно завершила свою роботу. Проте, з усього видно, зібраний нею фактаж не дозволяє Осачуку і Гусак зробити Полатайчука повноправним керівником госпіталю ветеранів війни. До того ж, не всі члени комісії підписали довідку про результати перевірки госпіталю, оскільки якраз про медицину там не йдеться. Подано фінансово-господарську інформацію (про ціну заготовленої на зиму капусти, використання паливно-мастильних матеріалів, відсутність якоїсь «електродрилі» тощо), статистичні показники роботи закладу, описані випадки «психологічного тиску В.М. Кожухаря на співробітників закладу», а також ймовірні випадки неправомірного, на думку перевіряльників, нарахування доплат, премій.
 
Тепер ситуацію з госпіталем і об’єктивність висновків робочої комісії ОДА будуть вивчати постійні комісії облради: медична, де головою Ігор Шкробанець, і з питань управління спільною власністю територіальних громад, яку очолює Олександр Болтунов.
 
«Остаточне рішення ухвалимо винятково у відповідності до вимог закону», – запевнив у телефонній розмові Олексій Бойко. Питання знову відтерміновано на невизначний строк.
 
Тим часом 18 червня, напередодні Дня медика, на сайті Чернівецької облради з’являється інформація про видатні заслуги Віталія Полатайчука за три місяці у розвитку госпіталю ВВ. Про свою роботу пан Полатайчук прозвітував безпосередньо голові облради Олексію Бойкові (на фото). І той зробив висновок: «З березня 2021 року керівництвом шпиталю вжито низку заходів щодо покращення функціонування закладу та виведення його на новий якісний рівень», – читаємо на сайті обласної ради.
 
Звичайно, як дипломатичний боєць, Бойко навіть зобов’язаний заради подяки за свою посаду і політичної доцільності у вирішенні питань у майбутньому з легкістю розміняти фігуру незручного Кожухаря на поступливого Полатайчука. У політиці і дипломатії, як відомо, немає друзів, а мета завжди виправдовує засоби. Хай навіть ціною відвертої брехні про видатні заслуги Віталія Петровича.
 
Будь-який спеціаліст з питань охорони здоров’я підтвердить, що поставити підпис на договорі з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) для оплати з держбюджету медичної послуги може навіть дитина. Багато розуму для цього не треба. Уся основна і велика робота – це провести в медичному закладі необхідні підготовчі роботи для того, щоб законтрактувати фінансування, підготувати тендерну документацію, зробити так, щоб заклад відповідав вимогам НСЗУ не тільки щодо кадрового, технічного, інструментального забезпечення для надання медичної послуги, але ще й державним будівельним нормам.
 
Щоб там не хотіли і не казали Бойко, Гусак, Осачук, Полатайчук та усі, хто стоїть за їхніми спинами, але правда така, що підготовку госпіталю до підписання контрактів з НСЗУ щодо шести пакетів за програмою медичних гарантій (стаціонар, хірургія, амбулаторія, цистоскопія, стоматологія, паліативна допомога) розпочало ще попереднє керівництво закладу у січні цього року. Причому Віталій Петрович прекрасно знає, що експертний висновок щодо відповідності госпіталю вимогам ДБН (вже не кажучи про підготовчі роботи з виконання цих вимог) ліг йому на стіл на другий день відсторонення Кожухаря, який разом з трудовим колективом забезпечив можливість отримати з НСЗУ необхідне госпіталю бюджетне фінансування для роботи цього комунального закладу. Полатайчуку справді залишилося тільки підписати договори. Але чи є це його заслуга, шановний Олексію Сергійовичу?
 
«Закуплено відеогастроскоп та здійсненні ремонтні роботи в кабінеті гастроскопії», – запевняє обласна рада. Чергова, м’яко кажучи неправда від органу представницької влади області. Адже 2,4 мільйони грн від НСЗУ за січень-березень 2021 року госпіталь отримав відповідно до 32-го пакету «Перспективний план розвитку госпіталю» як продовження дії договору з НСЗУ, укладеного ще у липні 2020 року. Тендер на отримання необхідної апаратури, тобто гастрофіброскопу та цистоскопу, був оголошений також до пришестя Полатайчука 8 лютого цього року і до нього розпочалися тривалі тендерні процедури. Віталію Петровичу залишилося тільки у травні урочисто прийняти гастрофіброскоп. Але коли він почне працювати для надання, до речі, платних послуг – невідомо, бо ще не облаштований кабінет гастрофіброскопії, кошти на який також не заслуга нинішнього тво госпіталю.
 
На рівні фантазій звучать від власника, тобто від облради, запевняння, що ніби в госпіталі «розпочато роботи з відновлення фізіотерапевтичного кабінету та проведено переговори з постачальниками лікарських засобів». Кожний охочий може переконатися, що насправді торги на постачання ліків досі висять на ПРОЗОРРО, тож про договори ніяк не йдеться.
 
Чи є зараз позитивні зрушення в діяльності госпіталю? Для Сергія Осачука і Наталії Гусак – точно є. У той час, як (за словами Олександра Бурдужуна) прокуратура проводить графологічну експертизу можливо підроблених підписів на накладних для отримання картоплі зі складу до госпітальної їдальні, ніхто навіть не видав звуку (у тому числі депутати облради, громадські активісти) щодо створення комісії стосовно перевірки факту (навряд тільки одного) невчасного переведення з госпіталю ковідних важкохворих до реанімаційних відділень лікувальних закладів області. Причина цього – неналежна організація надання медичної допомоги при епідемії COVID-19 з боку Чернівецької облдержадміністрації. Але кому потрібно розбиратися з цим питанням, за яким – життя і здоров’я буковинців?!
 
Звертаюся до п. Бойка. Олексію Сергійовичу! Прошу надрукувати цю статтю в інформаційному бюлетені під совдепівською назвою «Вісник Чернівецької обласної ради». Наперед вдячна!
 
Світлана Ісаченко
 
Джерело: Особиста сторінка авторки у ФБ.
1