'Наслідком самочинного будівництва є знесення такого об’єкта за рахунок забудовника': на Буковині запевняють, що передача функцій держархбудконтролю на місця стала ефективним механізмом боротьби з порушниками

"Наслідком самочинного будівництва є знесення такого об’єкта за рахунок забудовника": на Буковині запевняють, що передача функцій держархбудконтролю на місця стала ефективним механізмом боротьби з порушниками

06.07.2018, 17:25

Децентралізація системи держархбудконтролю стала ефективним механізмом боротьби із самочинним будівництвом

На сьогодні реформа децентралізації системи держархбудконтролю стала одним з найефективніших механізмів боротьби із самочинним будівництвом в Україні. Про це говорили під час круглого столу в Чернівецькій обласній державній адміністрації із забудовниками, головами об’єднаних територіальних громад та представниками уповноважених органів з питань містобудування та архітектури.

Зокрема, на нараді обговорили питання стану та подальших перспектив запровадження децентралізації повноважень у сфері державного архітектурно-будівельного контролю у Чернівецькій області.

«Органи місцевого самоврядування постійно перебувають на місцях, тому саме вони повинні моніторити містобудівну ситуацію на власній території. Процес децентралізації повноважень держархбудконтролю, що відбувся по всій країні, дав їм це право. Тож тепер місцева влада в питаннях будівництва стала більш ефективною та корисною для людей», - наголосив начальник Управління Держархбудінспекції у Чернівецькій області Денис Гаврилюк.

Серед таких питань – самочинні будівельні роботи, порядок накладення та розмір штрафних санкцій для порушників містобудівного законодавства, а також процедура знесення самобудів.

За словами заступника голови Чернівецької облдержадміністрації Ігоря Богатирця, проблема самочинного будівництва знайома мешканцям чи не всіх великих та маленьких міст країни. Не стало виключенням такої всеукраїнської тенденції й Чернівецька область. Недобросовісна поведінка суб’єктів містобудування, необізнаність населення у законодавстві та проста недбалість часто призводять до хаотичної забудови населених пунктів. Але передача містобудівних повноважень на місцевий рівень стала ефективним запобіжником для виникнення нових самочинних будівництв.

На позитивних наслідках децентралізації повноважень у сфері державного архітектурно-будівельного контролю також наголосила начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Чернівецької міської ради Олена Воловідник. На її думку, збільшення надходжень до місцевих бюджетів, моніторинг самочинного будівництва на місцях та безпосередній діалог з громадськістю – це тільки кілька факторів, які вже повинні змусити громади замислитися про обов’язкове набуття повноважень держархбудконтролю.

У той же час, начальник відділу держархбудконтролю Глибоцької ОТГ Світлана Шулько поділилася власним досвідом створення виконавчого органу з питань архітектурно-будівельного контролю.

«Передбачений законодавством механізм набуття сільськими, селищними та міськими радами функцій держархбудконтролю є досить детально розписаним. Будь-які консультації з даних питань нам надавались представниками Держархбудінспекції, а перепон на нашому шляху не було. Закликаю всіх решту територіальних громад брати з нас приклад», - наголосила вона.

Дискусійним питанням наради стала тема притягнення суб’єктів містобудування до відповідальності за самочинно виконані роботи.

«Накладення штрафних санкцій на суб’єктів містобудування, видача обов’язкових до виконання приписів та скасування документів дозвільного характеру на об’єкт будівництва не є гарантією зупинення будівельних робіт. Проте суб’єктам містобудування слів пам’ятати, що наслідком самочинного будівництва є знесення такого об’єкта за рахунок забудовника», – наголосив начальник Управління ДАБІ у Чернівецькій області Денис Гаврилюк.

Наприкінці круглого столу учасники заходу мали можливість отримати вичерпні відповіді на свої запитання та проконсультуватись щодо проблемних ситуацій.

Прес-служба ДАБІ України

1