«Нашоукраїнці» в обласній раді пропонуватимуть збільшити фінансування політв’язнів та репресованих

20.08.2011, 21:28

Депутати фракції «Наша Україна» зареєстрували депутатський запит щодо  необхідності передбачити додаткове фінансування на оздоровлення членів Чернівецького обласного товариства політв’язнів та репресованих (голова І.Войцеховська) та внести відповідні зміни до проекту змін до бюджету на 2011 р, який має розглядатися на найближчій сесії обласної ради. У проекті запиту, підготовленому депутатом фракції «Наша Україна» М. Павлюком та адресованому головному управлінню праці та соціальної політики ОДА, зазначено, що коштів на цьогорічні потреби товариства заледве вистачить на оздоровлення у «Центрі реабілітації ветеранів ОУН-УПА «Говерла» (Львівська область) 6-х людей (24 тис. грн. з 50-ти пропонованих. Однак решта – це борг за попередній 2010 р.), що буде найменшим показником за останні декілька років. Зокрема, у 2008 р. виділених коштів вистачило на оздоровлення 21 політв’язня, у 2009 та 2010 рр. відповідно 9. Така ситуація у часі, до прикладу, збігається з рішенням останньої сесії Львівської обласної ради, яка виділила 1,0 млн.грн. на потреби подібного товариства, а саме на матеріальну допомогу та оздоровлення політв’язнів.

Депутатська фракція «Наша Україна» пропонуватиме врахувати високий авторитет серед громадськості членів товариства репресованих, їх значний внесок  щодо здобуття незалежності та розбудови Української держави, а також наявність законодавства щодо першочергового захисту їх соціальних потреб (зокрема, закон України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», численні підзаконні акти) та збільшити фінансування для повноцінного оздоровлення українців, які потребують особливу та заслужену увагу з боку держави.

№ 3 від 18 липня 2011 р.

 Начальнику Головного управління праці та соціальної політики ОДА п. Сеньківу Б.К.

 Депутатський запит 

До мене звернулася голова Чернівецького обласного товариства політв’язнів та репресованих п.Войцеховська І.Ф. щодо жахливого стану фінансування оздоровлення активістів цієї організації на 2011 р. Зокрема, у проекті змін до бюджету планується  передбачити 50 тис. грн. на путівки до «Центру реабілітації ветеранів ОУН-УПА «Говерла» в м.Моршин Львівської області, з приблизного  розрахунку 4100 грн. на 1 людину. Однак, за інформацією представників Головного управління праці та соціальної політики ОДА існує борг цього товариства за попередній рік у сумі 26,5 тис. грн. Таким чином, плановані кошти заледве дозволять оздоровити 6-х людей, що буде найменшим показником за останні декілька років. Така ситуація у часі збігається з рішенням останньої сесії Львівської обласної ради, яка виділила 1,0 млн.грн. на потреби подібного товариства, а саме на матеріальну допомогу та оздоровлення політв’язнів.

Враховуючи це, а також високий авторитет серед громадськості членів цього товариства, їх величний внесок у розбудову Української держави, прошу передбачити додаткове фінансування на оздоровлення членів цього товариства та внести зміни до проекту змін до бюджету, який розглядатиметься на найближчій сесії Чернівецької обласної ради.

 

 

Довідка для депутатів. В 2001 році було розпочав свою роботу «Центр реабілітації ветеранів ОУН-УПА «Говерла» в м.Моршин Львівської області, який побудований за кошти Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих та кошти діаспори. Починаючи з цього часу члени товариства постійно оздоровлювалися в даному закладі.

На виконання Указу Президента України від 11.07.2005 р. № 1088/2005 «Про заходи щодо посилення державної підтримки колишніх політичних в’язнів, репресованих та їх громадських організації» Чернівецька обласна рада виділяла кошти на відшкодування вартості лікування членів обласного товариства політв’язнів та репресованих.

Надаємо перелік виділених коштів за останні 3 роки:

 

Роки

Сума (грн.)

Кількість осіб, що оздоровилися

Вартість однієї путівки (грн.)

2008

50 000

21

2100,00

2009

20 000

9

2250,00

2010

26 500 (борг)

9

2950,00

2011

24 000

6 (?!)

4100,00

 

 З повагою,                                                                                                 М. Павлюк

(помічник Покорний Т. 0956055921)