'Нашоукраїнець' Михайло Павлюк переконаний, що Тимошенко не зробила нічого для високого загальнодержавного статусу української мови

"Нашоукраїнець" Михайло Павлюк переконаний, що Тимошенко не зробила нічого для високого загальнодержавного статусу української мови

07.09.2012, 16:50

Рішення місцевих рад щодо регіонального статусу російської мови принижують як українців, так і національні меншини. Так вважає депутат Чернівецької обласної ради, член фракції «Наша Україна» Михайло Павлюк.

-         Відповідно до Бюджетного кодексу України, чергова сесія Чернівецької обласної ради має відбутися наприкінці вересня, де ми заслухаємо звіт про виконання обласного бюджету за І півріччя 2012 р. Але серед питань порядку денного декілька фракцій будуть пропонувати вкотре висловитися щодо мовного проекту. Вже зараз очевидно, що ряд депутатів переглянуть свою позицію, адже в останні місяці мали змогу почути обурення буковинців, - повідомили BukNEWS у прес-службі «Нашої України».

Разом з тим, виглядає дійсно дивним той факт, що статус регіональної мови по Україні отримує тільки російська мова, тим самим принижуючи не тільки українця як носія державної мови, але й представників національних меншин.

-         Чому ж позицію румуномовних, молдавомовних громадян не враховано? Хіба влада не говорила про гарантії захисту мов національних меншин? Згідно цього «прожекту», носії саме цих мов мали б першочергове право на відповідні рішення місцевих рад, - стверджує Михайло Павлюк. – Не менш дивним для мене є той факт, що багато сьогоднішніх опозиціонерів не розуміють того, що питання захисту мови їх повинно об’єднати. Адже по суті, цей так званий мовний акт прагне повернути російській мові той статус, який був втрачений у 2005-2010 рр., коли покоління молоді, після демократичної Помаранчевої революції, формувало свої погляди і для якого прапор, національний Гімн, тризуб, мова це щось архіважливе та архіпотрібне. Це очевидно при спілкування на молодіжних диспутклубах, у студентській аудиторії чи соціальних мережах. І особисто я не знаю жодної молодої людини, яка б цей закон захищала чи виправдовувала. І навіть румуномовні громадяни вже зрозуміли, що це просто виборчий трюк партії влади, а не бажання дійсно захистити мови меншин. Слід врахувати й те, що за міжнародними нормами, країна вважається моноетнічною тоді, коли 2/3 населення вважає себе представниками однієї нації. В Україні саме така ситуація, беручи до уваги останній перепис населення та соціологічні опитування минулих років. До того ж, станом на серпень цього року, 82% населення нашої держави вважають себе патріотами України, - таку інформацію оприлюднила соціологічна група «Рейтинг».

На переконання Михайла Павлюка, високий загальнодержавний статус української мови, який нинішня влада хоче усіляко переглянути – це досягнення політики і Віктора Ющенка, і Арсенія Яценюка, і В’ячеслава Кириленка, і навіть часто категоричної позиції Олега Тягнибока. Тому єдина позиція представників національно-демократичних партій зараз – це захист спільних досягнень у період до 2010 р. через петиції, звернення, скарги тощо. І спільні дії 5 вересня партій «Наша Україна», УНП, КУН, ППУ, НДО «Україна», активістів патріотичних громадських організацій з організації попереджувального пікету під Київською міськрадою – яскраве цьому підтвердження.

-         На мою думку також, не варто забувати, що мовна політика Президента України Віктора Ющенка будувалася на принципах толерантності, взаємоповаги і, таким чином, сприяла єднанню народу та формуванню нації вільних громадян, - зауважив депутат.

Депутат також висловив переконання, що текст проекту рішення обласної ради можна довго обговорювати, дискутувати, але необхідно приймати.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Якби Павлюкови так архіболіло за українську мову, то йому би давно пасувало покласти партквиток архитушкованої, смердючої політичної партії. Бо її завдання сьогодні - зрубати трохи голосів для Хама на мовному питанні.

avatar

Та ви що!

07 вересня 2012 15:24

Колеги, Павлюк М. не говорив нічого про Тимошенко, це право журналістів передавати заяву прес-служби. Він довільно навів празвища політиків, які сприяли розвитку української мови.

Хоча, відкритими залишаються ряд питань:

1. Чому і Тимошенко, і Турчинов, І Кожемякін розмовляють російською? Чому російською розмовляє її родина, де корінні українці - громадяни України (дочка, тітка)?

2. Чому Блок Тимошенко голосував у ВРУ у 2008 р. разом з ПР за додаткові можливості для рсійської мови?

3. Чому депутати від БЮТ допустили ганебного голосування за мовний закон?

4. Наостанок, невже для команди Тимошенко найбільшим ворогом був прдставник Помаранчевої революції, з яким їх разом вдалося перемогти у 2004?.

Зміст заяви депутата у іншому, почитайте.

avatar

Наша Україна, Головна, 29

07 вересня 2012 16:40

Мова йде не про Тимошенко і Турчинова. Мова йде про першого номера вашої смердючої партії, який любить повболівати за Україну разом із Януковичем і який намагається набрати для нього тушок у парламент. 

avatar

До нашоукраїнців

07 вересня 2012 17:11