'Народний фронт' вимагає вилучити із законопроекту №7163 згадки про Мінські угоди (відео)

"Народний фронт" вимагає вилучити із законопроекту №7163 згадки про Мінські угоди (відео)

05.10.2017, 20:02

Фракція "Народний фронт" вимагає вилучити із законопроекту №7163 посилання на Мінські домовленості.

Про це заявив з трибуни парламенту керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

"Вимога перша. “Народний фронт” вимагає зараз при обговоренні вилучити абзац перший статті 7 і нову редакцію доопрацювати до другого читання. Ми не допустимо легалізації незаконних підписів російських найманців під цими так званими угодами",  - заявив він.

"Друга вимога "Народного фронту". Ми наполягаємо між першим і другим читанням прописати верифікацію або підтвердження факту виведення російських військ" - наголосив керівник фракції.

На переконання фракції, законопроект №7163 треба обов’язково доповнити положенням верифікації виведення російських військ та найманців з території України.

"Факт виведення російських військ з окремих районів Донецької та Луганської областей повинен засвідчуватися указом президента, який він підписує лише на основі спільного подання Міністра внутрішніх справ України та Міністра оборони України. Це ДРУГА УМОВА нашого голосування за проект у другому читанні",  - наголосив керівник фракції.

Фракція "Народний фронт" вимагає вилучити з президентського законопроекту щодо Донбасу згадку про Мінські домовленості й передбачити фіксацію виведення окупаційних військ із території України.

Про це заявив лідер фракції Максим Бурбак під час обговорення президентського законопроекту №7163 і саме перед тим, як депутати оточили президію й трибуну.

 "Вимога №1 фракції "Народного фронту": зараз при обговоренні вилучити абзац перший статті 7-ї і нову редакцію допрацювати до другого читання. Ми не допустимо легалізації незаконних підписів російських найманців під так званими угодами", – сказав він.

"Друга вимога "Народного фронту": ми наполягаємо між першим і другим читанням написати верифікацію або підтвердження факту виведення російських військ", – заявив Бурбак.

"Законопроект №7163 треба й необхідно обов’язково доповнити положенням про те, що факт виведення російських військ, їхніх найманців з окремих районів Донецької й Луганської областей повинен засвідчуватися указом президента, який він підписує лише на основі спільного подання міністра внутрішніх справ та міністра оборони України. Це друга умова нашого голосування за проект у другому читанні", – додав він.

Коли почалися штовханина й галас, Бурбак закликав: "Припиніть зірвання важливого закону для відновлення цілісності – давайте працювати й приймати реальні рішення, а не відпрацьовувати плани Путіна й Росії в цьому залі".

"Якщо ми боремося за відновлення України в повних межах, давайте проголосуємо перше читання з вимогами "Народного фронту": вилучаємо абзац перший 7 статті – і впевнений, вся ця напруга спаде", – сказав Бурбак.

Перед тим з приводу президентського законопроекту висловився секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов та автори двох альтернативних законопроектів – Оксана Сироїд та Юрій Іллєнко.

Турчинов назвав законопроект дуже важливим. Секретар профільного комітету Іван Вінник сказав, що роботу над ним вели практично 3 роки агресії Росії.

Сироїд ("Самопоміч") заявила, що поняття про окупацію без фіксації дати її початку – "порожні слова", а крім того, потрібна прив’язка до Криму.

На її думку, президентський законопроект щодо Донбасу – це повторення харківських угод і будапештського меморандуму.  

"Свободівець" Іллєнко також заявив, що у законі є згадка про Мінські угоди, "написані під диктовку Кремля", а в його законопроекті "прибираємо згадки про ганебні угоди".

"У Резолюції Ради безпеки ООН сказано, що Україна має виконувати Мінські угоди в повному обсязі", – нагадав він, коментуючи правку, внесену комітетом нацбезпеки.  

"Давайте не піддаватися на шантаж, не важливо, звідки він іде – зі сходу чи з заходу", – закликав Іллєнко.

Сергій Соболєв із "Батьківщини" також заявив, що резолюцію Радбезу ООН, на яку посилаються в комітеті, готувала Росія, щоб узаконити Мінські угоди.

Під час обговорення Ігор Луценко з "Батьківщини" вніс іще один альтернативний законопроект (№7163-3) – але Ірина Геращенко запропонувала внести правки до другого читання

Олена Рощенко, УП

Джерело: http://www.pravda.com.ua/news/2017/10/5/7157427/

1