'Народний фронт' обурений, що Верховна Рада України відмовилася розглядати встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду

"Народний фронт" обурений, що Верховна Рада України відмовилася розглядати встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду

03.07.2018, 18:07

Фракція "Народного фронту" висловлює обурення тим, що Верховна Рада України не включила до порядку денного проект закону про встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду.

З року в рік зростає кількість правопорушень митних правил. На це вказує офіційна статистика. У зв’язку з цим міністр Arsen Avakov вийшов з ініціативою повернути кримінальну відповідальність за контрабанду. МВС розраховує, що за рахунок припинення контрабандних схем до бюджету надходитиме додаткових 70-100 млрд гривень, а це приблизно 4 млрд доларів. Йдеться про суму, рівну майже половині видатків на оборону і безпеку в Державному бюджеті цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду: буковинські нардепи від ОпоБлоку і Блоку Петра Порошенка не голосували

Сьогодні парламентарі, які не підтримали цю ініціативу Кабінету Міністрів та міністра внутрішніх справ, виступили покровителями контрабандних картелів. Це неприпустимо, коли вся країна має працювати над розвитком сектору оборони, повинна спрямовувати ресурси на розвиток інфраструктури та економіки, працювати над підвищенням зарплат та пенсій, а у цей час величезні кошти вимиваються з Державного бюджету.

"Народний фронт" наполягатиме на ухваленні цього закону. Ми закликаємо лідерів політичних фракцій, які бойкотували це голосування, надати публічні пояснення і підтримати впровадження кримінальної відповідальності за контрабанду при повторному розгляді цього питання у Верховній Раді.

ДОВІДКОВО:

Кабінет міністрів вніс на розгляд парламенту проект закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів".

Відповідний проект документа зареєстрований в Раді під №8543.

При цьому народні депутати в ході ранкового засідання не підтримали включення законопроекту до порядку денного сесії. Така пропозиція набрала лише 135 голосів.

Проектом закону пропонується внести зміни до частини першої статті 201 Кримінального кодексу і передбачити кримінальну відповідальність за переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах.

Карати за таке порушення пропонується позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, а при повторному порушенні або посадовою особою - від 5 до 12 років з конфіскацією майна, а вчиненому організованою групою осіб - до 15 років з конфіскацією.

Разом з тим, зазначена стаття доповнюється приміткою, згідно з якою контрабанда товарів вважається вчиненою у значних розмірах, якщо їх вартість в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великих розмірах - якщо їх вартість у 2000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян , в особливо великих розмірах - якщо їх вартість в 5000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Як наголошується в пояснювальній записці, наразі передбачена кримінальна відповідальність тільки за контрабанду культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів, частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

При цьому, за вчинення правопорушення з незаконного переміщення товарів через митний кордон, незалежно від їх обсягів та розміру настає тільки адміністративна відповідальність відповідно до Митного кодексу.

Разом з тим, як вказують автори законопроекту, нелегальне переміщення продукції і товарів через державний кордон має вкрай негативний економічний аспект, негативно впливає на розвиток національної економіки і створює загрозу економічній і соціальній безпеці України.

Як повідомлялося, 20 червня Кабмін підтримав план дій по посиленій боротьбі з контрабандою та дозволив поліцейським цілодобово контролювати митників.

Прем'єр також пообіцяв зруйнувати "сірі" схеми на митниці і жорстоко карати порушників.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Яценюковцы, вы уже даже не смешные. Вы - пустое место со своим ублюдком лидером . Ваши рейтинг - это только члены ваших семей.

avatar

только факты

04 липня 2018 03:35