'Народний фронт' не голосуватиме за жодні обмеження прав журналістів

"Народний фронт" не голосуватиме за жодні обмеження прав журналістів

10.07.2018, 16:45

У Верховній Раді VIII скликання жодного так званого "гетто" для журналістів створено не буде, натомість буде нормальний відкритий простір для роботи.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар в інтерв’ю журналістам.

"Комітете вважає, що положення про акредитацію має бути змінено. І реальні журналісти, які працюють на реальні редакції, висвітлюють реальну роботу парламенту, однозначно, мають якомога швидше мати можливість акредитуватися на кожну сесію з подачею електронної форми заявки. І в той же день отримати відповідь", - заявила вона.

У той же час голова комітету зауважила, що на сьогоднішній день доступ у кулуари парламенту має практично будь-яка особа, яка є представником ЗМІ, і неважливо, реальний цей засіб масової інформації чи ні.

"Ви знаєте, що тут багато людей, які просто приходять гроші попросити або якісь інші питання повирішувати, часто лобістського характеру", - пояснила вона.

Більше того, за інформацією Вікторії Сюмар, яку вона отримала від Служби безпеки України, до парламенту також мають доступ люди, які знімають з пропагандистською метою провокативні відео для російських медіа.

"Ми повинні свої зусилля спрямувати на те, щоб запропонувати нормальний ліберальний, демократичний спосіб відрізняти журналістів, які висвітлюють роботу парламенту, які пишуть безпосередньо про політику, які висвітлюють окремі аспекти роботи народних депутатів - від тих "журналістів", які зареєстровані на неіснуючі видання, і немає жодних посилань на їх публікації чи сюжети", - наголосила вона.

За її словами, одним із засобів для визначення справжності медіа може бути, наприклад, надання журналістом чи виданням двох публікацій, що стосуються політики та роботи Верховної Ради.

"Ми маємо провести цю цивілізовану межу. Має бути забезпечена максимальна робота тих журналістів, які тут працюють. Їм мають бути надані всі можливості: допуск до кулуарів однозначно; створені умови для нормальної якнайшвидшої передачі інформації у прес-центрі. Щоб там був швидкісний інтернет і можна було швидко скинути відео. Щоб можна було робити включення як у студії - як це є в Європарламенті. Ми якраз це хотіли виправити прес-центром, а не створити якесь "гетто" для журналістів. В цьому парламенті, в цьому скликанні його для журналістів не буде. Буде відкритий нормальний простір для роботи", - заявила Вікторія Сюмар.

 

Фракція "Народний фронт" не голосуватиме за жодні обмеження прав журналістів, тому що послідовно підтримує їх розширення.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт" Микола Княжицький в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту.

"Народний фронт" точно не голосуватиме за жодні обмеження прав журналістів. Це рішення нашої фракції, і ми неодноразово про це говорили. Робота справжніх журналістів з різноманітних медіа, різної форми власності і з різних країн, безумовно, має бути забезпечена. Якщо для цього треба зробити прес-центр, то треба зробити прес-центр, але це жодним чином не може обмежувати їхній доступ до депутатів для спілкування з політиками", - заявив він.

Парламентар зауважив, що це питання, яке викликало таку реакцію в медіа, виникло на фоні давньої дискусії щодо впорядкування акредитації для ЗМІ до Верховної Ради. Він нагадав, що наразі до українського парламенту акредитовані тисячі представників медіа, багато з яких, насправді, не виконують журналістську роботу, а перебувають у стінах Верховної Ради з дещо іншими незрозумілими цілями.

"Рішення фракції: "Народний фронт" ніколи не буде голосувати за жодні обмеження прав журналістів, тому що послідовно обстоює і підтримує розширення їх прав. Доступ для журналістів не буде обмежуватися. Може хіба що збільшуватися, якщо ми говоримо про створення прес-центру, який повинен допомагати і сприяти роботі журналістів, але не бути замінником роботі в кулуарах", - наголосив Княжицький.

 
 
 
1