Народний депутат Бурбак підозрює узурпацію влади і переворот  (оновлюється)

Народний депутат Бурбак підозрює узурпацію влади і переворот (оновлюється)

04.04.2013, 17:12

У Києві відбувається спроба організвати переворот — такий собі ГКЧП-2. Так прокоментував події у Верховній раді народний депутатв від ВО "Батьківщина" Максим Бурбак.

"Нарешті розпочалося єдині легітимні збори депутатів Верховної ради !!! В залі всі опозиційні фракції та позафракційні депутати, які не повелися на фарс регіоналів та комуняк!!! Парламент останній бастіон демократії в Україні!!! Люди не дамо й це загубити!!! Лише разом ми СИЛА !!! Ми це їм доведемо !!! Обов'язково !!!"

За словами М.Бурбака, опозиція провела збори депутатів і закликала спікера Володимира Рибака не прогулювати роботу і повернутися до сесійної зали.

"Регіонали не витримали і разом з комуняками покинули сесійну залу. Збираються проводити сесійне засідання на Банковій в одному з приміщень комітетів. В країні відбувається повна узурпація влади!!! Це відкрите порушення регламенту. Якщо вони щось приймуть та Янукович це підпише - це буде переворот", - написав народний депутат України Максим Бурбак на своїй сторінці у ФБ. Так буковинський парламентар прокоментував те, що сьогодні відбувається у стінах Верховної Ради України.

За його словами, на ті збори нікого не пускають — ні журналістів, ні нардепів з лічильної комісії. Останніх тому, щоб не могли порахувати присітніх, бо насправді на зборах немає більшості — їх там менеш 200, - переконаний Бурбак.

"На комітеті з питань податкової та митної політики його голова Хомутинник всупереч регламенту відмовився поставити на голосування ініційоване Арсенієм Яценюком та ще 173-ма депутатами ВРУ питання про недовіру уряду. Був такий гвалт на комітеті, опозиційних депутатів звинуватили в тому, що вони внесли політику в тихо й мирне існування відповідного комітету . Такого в них за жодної каденціі не було. Бідні, вони досі не зрозуміли, що цей парламент кардинально відрізняється від попередніх!!!"

Представники опозиції продовжують блокувати трибуну парламенту. Блокування буде продовжуватися, поки парламентська більшість не виконає їхні вимоги.

Опозиція продовжує блокування трибуни, яке вони почали у вівторок. Про це у своєму Facebook написав депутат Леонід Ємець . "Опозиційні депутати напоготові. Блокування триває. Вимоги ті ж - повернути киянам право на місцеве самоврядування", - написав він.

За станом на 9:20 біля трибуни перебувають близько 10 депутатів.

Раніше представники Партії регіонів заявили, що готові для розблокування парламенту винести на голосування відставку Кабміну і пенсійну реформу, як того вимагала опозиція.

Нагадаємо, 3 квітня лідер фракції "Батьківщина" озвучив умови для розблокування Верховної Ради. "У нас три вимоги. Перша - призначення виборів Києві, друга - скасування пенсійної реформи, третя - відставка Кабінету міністрів", - сказав Яценюк.

2 квітня влада і опозиція провалили голосування з виборів у Києві. Вибори підтримали лише 209 депутатів. Після голосування опозиція заблокувала парламент. Зазначимо, у запропонованому Володимиром Яворівським проекті постанови про проведення виборів мера столиці та Київради не вказана точна дата їхнього проведення.

Спікер повідомив, що сьогодні розмовляв з депутатами від опозиції, які блокують трибуну, але вони не йдуть на компроміс і "на жаль, сьогодні парламент заблоковано".

Депутати більшості у четвер, 4 квітня проведуть нараду за участю голови Верховної Ради Володимира Рибака, на якій можуть розглянути питання розпуску нинішнього складу парламенту.

"Більшість народних депутатів запросили мене на збори. Я не знаю, які там будуть розглядатися питання: може, буде пропозиція саморозпуститися або просити президента розпустити цей парламент", - повідомив голова Верховної Ради Рибак на брифінгу в парламенті.

Рибак не відповів на питання, де і коли відбудуться ці збори.

Спікер також розповів, що сьогодні розмовляв з депутатами від опозиції, які блокують трибуну, але вони не йдуть на компроміс і "на жаль, сьогодні парламент заблоковано".

Він нагадав, що основні причини блокування роботи парламенту - це вимоги проведення виборів у Київраду і мера столиці, скасування пенсійної реформи і відставка уряду.

Рибак нагадав, що перші два питання парламент розглянув і ухвалив відповідні рішення, "тому я кажу лідерам фракцій - домовляйтеся".

Спікер також зазначив, що на погоджувальній раді було вирішено на годину питань до уряду у п'ятницю запросити Кабінет міністрів під керівництвом Миколи Азарова у повному складі, і депутати зможуть поставити їм питання. "Що стосується відповідальності (уряду), є процедура", - зазначив спікер, підкресливши, що це питання необхідно розглянути в комітетах, а після цього на наступному пленарному тижні він готовий поставити його на розгляд.

Опозиція готова до будь-яких сценаріїв, "у тому числі як до президентських виборів, так і парламентських".

Лідер фракції "Батьківщина" заявляє, що будь-яке рішення, прийняте поза стінами Верховної Ради, буде розцінюватися як спроба конституційного перевороту.

"Будь-яке рішення, прийняте поза стінами парламенту, буде розцінюватися як спроба конституційного перевороту",- заявив Яценюк журналістам у четвер, 4 квітня у Верховній Раді.

Яценюк зазначив, що опозиція готова до будь-яких сценаріїв, "у тому числі як до президентських виборів, так і парламентських".

Він ще раз підкреслив, що будь-яке рішення, прийняте поза парламентською залою, не буде легітимним.

За матеріалами dt.ua

1