Народні доми у Чернівцях у вільному плаванні та з польотом фантазії (ВІДЕО)

Народні доми у Чернівцях у вільному плаванні та з польотом фантазії (ВІДЕО)

29.11.2015, 00:41

Ще у 90-х народні доми у Чернівцях отримали право вільно займати приміщення, які їм віддавна належали. А далі - кому на що вистачить спритності та підтримки - звідки завгодно, тільки не з України.

- Тут виникає проблема. Тому що зрозуміло, що з-за кордону підтримують ті доми, які, власне, представляють цю державу, - сказав Олександр Добржанський, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

Нині у Чернівцях є 5 народних домів. Практично усі виживають за рахунок грантів, проектів та спонсорських коштів.

- Ми працюємо на грантовій системі, у нас немає постійної підтримки грошової. Ми подаємо наші проекти в різні фонди, і зазвичай левову частку цих надходжень - більше ніж 50% - нам забезпечує Міністерство внутрішніх справ Німеччини, яке опікується всіма німецькими спільнотами у всьому світі, - пояснив Олександр Шламп, голова Товариства австрійсько-німецької культури.

Від місцевої влади вони отримали небагато. 

- Дуже важливо, що міська рада скасувала плату за оренду, землю цю. Бо самі розумієте, центр міста... Спочатку мусили платити, але тоді були купони. А так би один-два дні проіснували і все, - прогнозує Владислав Струтинський, голова Товариства польської культури ім. Адама Міцкевича.

Українському ж народному дому зате дісталася ціла безпрецедентна угода. Щоправда, цільової підтримки він жодного разу за останні роки не отримав.

- Там була безпрецедентна угода. Народний дім був наданий на 10 років. Вона спливла минулого року і її продовжили на рік. Є такі повноваження. Зараз вони знову хочуть її продовжити, - пояснив Михайло Гайничеру, голова Чернівецької облради 2012-2015 рр..

А от уваги чиновників у Товаристві "Український народний дім" більше не хочуть.

- Якщо говорити про увагу, то негативна увага перевищує позитивну. Кожна влада, яка приходить, вона задумується, чи не варто було з цього будинку зробити якийсь банк, торговий центр і все інше, - підкреслив Володимир Старик, голова Товариства "Український народний дім".

Чи буде нова обласна рада "більш прецедентною", хто підтримує все національне і де брати гроші, коли держава їх не виділяє, дивіться сьогодні, 28-го листопада, о 21:00, у програмі "Журналістське розслідування" на телеканалі "ТВА". 

Джерело: ТВА

1