Нардепи-регіонали з Тернополя та Івано-Франківська відкликали свої голоси за мовний закон. Чернівецькі - ані пари з вуст?

Нардепи-регіонали з Тернополя та Івано-Франківська відкликали свої голоси за мовний закон. Чернівецькі - ані пари з вуст?

04.07.2012, 22:04

Народний депутат від Партії регіонів, екс-голова Тернопільської обласної організації Партії регіонів Орест Муц і народний депутат, голова Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів Василь Чуднов відкликали свої голоси за закон про засади державної мовної політики. Як передає кореспондент УНІАН, про це О.Муц заявив сьогодні під час телефонної прес-конференції.

За словами депутата, відповідну заяву він написав на ім’я голови Верховної Ради і направив в апарат парламенту. Аналогічні заяви, за його словами, подали також голова Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів Василь Чуднов і голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук.

«Ми троє вийшли з зали хвилин на 15, я і не сподівався, що будуть обговорювати цей законопроект, його не було в порядку денному. Як тільки я дізнався, що моя картка проголосувала, одразу написав заяву, в якій вказав, що відкликаю свій голос, оскільки в момент голосування я був відсутній, а результат голосування суперечить моїй позиції і переконанням», – пояснив О.Муц.

Він запевнив, що залишається противником запровадження другої державної мови в Україні.

О.Муц нагадав, що вже неодноразово заявляв про це і підкреслював, що не голосуватиме за законопроект про засади державної мовної політики.

На початку червня О.Муц та В.Чуднов не підтримали мовний законопроект у першому читанні.

Серед тих, хто проголосував «за» під час першого читання і вчора, було прізвище нашого земляка з Тисівців, українського села, Миколи Романюка.  Після першого голосування Микола Романюк заявив журналістам: — Це неправда, — відповів Микола Прокопович. – Я у вівторок у Києві не був. Як моя картка проголосувала, не розумію. Зараз приїду і розберуся, чому без мене голосували. Адже у мене інша думка щодо другої державної мови в Україні.

Обурені його голосуванням "за" законопроект у першому читанні організовано зібрались під дверима громадської приймальні нардепа-буковинця від "Партії регіонів", Миколи Романюка, чия депутатська картка проголосувала і за провокаційний закон про мови. Зі слів організатора, Юрія Ковальця, нардеп закликав вирішувати питання за круглим столом, а не на вулиці під його вікнами. Сам депутат зараз знаходиться у столиці на сесії Верховної Ради, тому пояснити його позицію журналісти ТВА попросили помічника. 

 5-го червня у Миколи Прокоповича був ювілей, йому виповнилось 60 років. І він не був у Верховній Раді України, він незареєстрований, це є на сайті Верховної Ради, це все перевіряється, але карткою було проголосовано, як це у нас буває у Верховній Раді, - пояснила Наталя Бондаренко, помічник-консультант Народного депутата України.

Що тоді трапилося вчора, 3 липня? 

1


КОМЕНТАРІ (4)

Романюк подав заяву про відкликання

avatar

ПР

04 липня 2012 17:39

а?

avatar

Ху із романюк?

05 липня 2012 18:26

Люди которые голосовали за регионалов хотели этого закона. Муц отозвал подпись, значит Муц - мудак. Или трус. За него голосовали, чтоб он этот закон принял, в том числе.  Это одно из десяти обещаний регионалов. И то через пень-колоду.  Закон о региональных языках - это закон евросоюза.  Никакого вреда украинской мове. Романюк не трусь.

avatar

Читач

05 липня 2012 21:38

З числа буковинців народних депутатів у Верховній Раді законопроект про мовну політику підтримали Ян Табачник, Іван Попеску (на фото) і Микола Романюк. Перші двоє в коментарі molbuk.ua пояснили свою думку з цього приводу.

- У нас на Буковині є румунські села, мешканці яких не знають ні української, ні російської мов, - сказав Ян Табачник. - Новий закон закріплює їхнє право на рідну мову. В Україні є російськомовні регіони, чому їм не дозволити офіційно використовувати свою? Але при цьому українська мова буде найголовнішою мовою в Україні. Мої предки 200 років жили на Буковині, у нас завжди люди спілкувалися різними мовами і це не становило проблеми для розуміння. Мої сини чудово розмовляють українською мовою - краще за більшість депутатів Верховної Ради. А зі мною вони розмовляють російською. Зараз нам бракує знання людяної мови, щоб не влаштовувати спектаклі та не розколювати країну.

Іван Попеску вважає закон демократичним і таким, що відповідає Конституції.

- Ще у 1995 році ми ратифікувати Європейську хартію регіональних мов і мали розробити механізм її виконання, - розповів нардеп. - Цей закон треба було ухвалювати ще тоді. Закон почне діяти на підставі перепису, який планується провести у 2013 році. За його результатами буде визначено адміністративно-територіальні одиниці, де щонайменше 10% жителів вкажуть як рідну одну зі згаданих 18 мов. Тоді й можна буде визначатися з офіційним статусом. Але і зараз фактично це діє. Наприклад, у Герцаївському районі, де 97% жителів румуни, переважна більшість населення звертається до влади румунською мовою. У Сторожинецькому районі румунів 37%. То в кожому управлінні та у суді району є румуномовні працівники, які спілкуються з відвідувачами румунською. Тож переконаний, що для виконання нового закону навіть великих коштів не треба, бо в місцях компактного проживання представників національних менших він фактично вже діє. Не бачу жодної загрози українські мові, бо інші мови будуть офіційними лише у тих населених пунктах і адміністративних одиницях, де мешкає багато носіїв мови.

avatar

Ян Табачник та Іван Попеску не бачать загрози українській мові

06 липня 2012 12:59