Нардепи Денисова і Бурбак зловили буковинських чиновників на оборудках з державними коштами: замість обіцяних 1 млн 300 тис гривень систему Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності встановили на старому обладнанні

Нардепи Денисова і Бурбак зловили буковинських чиновників на оборудках з державними коштами: замість обіцяних 1 млн 300 тис гривень систему Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності встановили на старому обладнанні

14.06.2013, 19:35

Народні депутати України, члени фракції „Батьківщина” Людмила Денісова та Максим Бурбак у рамках виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, яке проходить у Чернівцях, на прикладі обласної клінічної лікарні пересвідчилися, як в області реалізується пілотний проект з впровадження Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності у складі Єдиного реєстру пацієнтів.

За словами медиків та представників Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності, у значній кількості лікувальних установ області встановлена і функціонує ліцензійна компютерна система, запровадження якої допоможе систематизувати та централізувати схему видачі та продовженні листків тимчасової непрацездатності завдяки чому вже на початковому етапі вдалося ефективніше використовувати кошти Фонду.

Разом з тим, замість технічної та фінансової підтримки в обсязі 1300000 гривень у рамках цього проекту область не отримала повністю, а система була змонтована на вже існуючому у медзакладах компютерному обладнанні .

Голова підкомітету з питань державного соціального страхування, розвитку соціального діалогу та діяльності об'єднань громадян сторін соціального діалогу Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат Людмила Денісова наголосила, що в рамках реалізації програми для 9-ти пілотних областей було передбачено виділення двадцяти мільйонів гривень, про 100% використання яких було прозвітовано станом на 31 грудня 2012 року. Але ситуація на місцях не відповідає дійсності. Для цього й було ініційовано опозиційними депутатами фракції «Батьківщина» перевірку в усіх областях. Які входять в цей проект. Вона додала, що по факту реалізації проектув Івано Франківській області вже порушено кримінальну справу.



„Вочевидь хтось вирішив через наближені фірми провести оборудки з державними коштами”, - зазначив народний депутат України Максим Бурбак. – і ми це перевіримо. Замість того, щоб придбати нові комп’ютера та підключити їх до мережі Інтернету, місцеві чиновники по вказівці з столиці встановили програмний продукт на комп’ютера управління охорони здоровя. Про можливість закупівлі техніки та підключення до Інтернету для кожної амбулаторії в рамках програми вони навіть не чули. Принаймі зробили такий вигляд. Ну а ситуація про рапортування про 100% виконання програми в Чернівецькій області взагалі не витримує будь-якої критики. Чиновники довго не могли це прокоментувати, але на вимогу депутатів визнали, що програма виконана десь на 70%. Одрузу народні депутати звернулись за офіційною відповіддю з розясненням даної невідповідності….. ”.

За його словами, ситуацію з неефективним використанням бюджетних коштів розглядатиме підкомітет Верховної Ради.

Джерело: frontzmin.ua

Водночас, як  повідомляє прес-служба ОДА,  як інформує виконавча дирекція Чернівецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в Чернівецькій обласній клінічній лікарні відбулася презентація пілотного проекту введення Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності.

Ця інформаційна база дозволить вирішити питання забезпечення дієвого контролю за станом експертизи тимчасової непрацездатності та запобігання порушенням законодавства під час видачі чи продовження листків непрацездатності застрахованим особам в лікувальних закладах Буковини, оскільки це завдає значних фінансових збитків бюджету Фонду.

Інформація з Єдиного реєстру листків непрацездатності дозволить аналізувати захворюваність застрахованих осіб, планувати комплекс профілактичних заходів для зменшення захворюваності, визначати ефективність санаторно-курортного та реабілітаційного лікування, аналізувати страховий анамнез та захворюваність часто і тривалохворіючих працівників. Тому запровадження щотижневого моніторингу видачі та продовження листків непрацездатності, а також розробки порядку надання інформації про їх кількість є актуальним і необхідним елементом контролю.

Зараз у виконавчій дирекції функціонує відділ експертизи тимчасової непрацездатності та надання матеріального забезпечення, спеціалісти якого проводять в закладах охорони здоров’я експертизи тимчасової непрацездатності, обґрунтованості видачі листків непрацездатності, їх тривалості, виписки до роботи, направлення на медико-соціальну-експертну комісію. Такий контроль здійснюється шляхом вивчення первинної медичної документації.

Ведення Реєстру дозволить покращити стан експертизи тимчасової непрацездатності у лікувальних установах області і стане передумовою впровадження в дію загальнообов’язкового медичного страхування.

1