Парламент підтримав законопроект за співавторства Рибака про продовження мораторію на продаж землі

Парламент підтримав законопроект за співавторства Рибака про продовження мораторію на продаж землі

07.12.2017, 17:52

Народний депутат України Іван Рибак разом з колегами зареєстрували у Верховній Раді Законопроект про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. 

260 народних депутатів під час поіменного голосування підтримали включення до порядку денного Проект Закону 7350, зареєстрованого за моїм співавторством, "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель". Маю надію, сьогодні на пленарному засіданні він буде проголосований, - повідомив Іван Рибак

- Ввечері парламент прийняв ЗП №7350 за основу та в цілому як закон. Мораторій на відчуження сільгоспземель продовжено до моменту врегулювання на законодавчому рівні процедури обороту земель сільгосппризначення і розробки необхідних нормативно-правових актів, але не раніше 1 січня 2019 року.

Цим документом пропонується продовжити на один рік строк дії заборони на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення

- За цей час необхідно провести в нашій країні інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення та внести реальні відомості про власників земельних ділянок в Державний земельний кадастр, - пояснив свою позицію Іван Рибак. - Крім цього, перед запровадженням в Україні обігу земель сільськогосподарського призначення, необхідно напрацювати та прийняти законодавчу базу щодо формування розвинутої мережі фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації. Це дозволить створити робочі місця у сільській місцевості, забезпечити розвиток територіальних громад та сільської інфраструктури.

- Також прийняття Законопроекту №7350 дозволить зняти соціальну напругу, яка виникла у суспільстві на фоні політичних спекуляцій з даного питання, що не сприяє довірі українців до реформ, які реалізовуються у нашій державі, - сказав парламентар

ДОВІДКОВО

 Чернівецька міська рада VII скликання схвалила звернення до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. 

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

У зверненні йдеться: 

"1 січня 2018 року закінчується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Зацікавлені особи називають вільний продаж землі сільгосппризначення ознакою прихильності до "ринкових цінностей" та до "права селян розпоряджатись власним майном". Насправді ж ідеться про скупку землі за безцінь та перетворення селян на кріпаків. 

Та поки немає захисту власності та інвестицій, грошових коштів – навіть у вигляді кредитних ресурсів, – право на продаж землі призведе лише до скуповування земельних паїв великими агрохолдингами та корпораціями. 

Якщо скасують мораторій на продаж землі сільгосппризначення фермери та селяни будуть змушені розпродати за безцінь свої паї і піти в найми до нових панів або їхати в найми за кордон. Скасування мораторію – це знищення малих сільгосппідприємств і сімейних ферм, це безробіття, еміграція, загибель сіл і селищ. 

На підставі вищевикладеного депутати Чернівецької міської ради звертаються до Вас з наполегливою вимогою: 

– вжити всіх необхідних заходів для недопущення скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення; 
– не допустити створення механізмів, що дозволятимуть торгувати землею сільськогосподарського призначення в обхід мораторію; 
– продовжити на 10 років мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні, розробити практичні механізми стимулювання і розвитку фермерського господарства, малого і середнього бізнесу в аграрній сфері".

1