Нардеп Рибак жалкує, що більше не зможе просто з кабінету керувати журналістами (+ ДУМКА ЕКСПЕРТА)

Нардеп Рибак жалкує, що більше не зможе просто з кабінету керувати журналістами (+ ДУМКА ЕКСПЕРТА)

24.11.2015, 19:23

Народний депутат України Іван Рибак прокоментував ухвалення Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»

- Сьогодні у парламенті відбулось голосування за проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» №1123. Даним законопроектом планується введення заборони фінансової підтримки місцевих комунальних та державних друкованих видань органами державної влади та місцевого самоврядування. Це знищення системи інформування населення про події регіонального та місцевого значення. На жаль проти знищення місцевих друкованих засобів масової інформації у залі парламенту проголосували тільки два народні депутати, це Іван Рибак 202в.о.(Чернівецька обл.) та Юрій Соловей 89 в.о.(Івано-Франківська обл). 

Даний закон, через унеможливлення забезпечення фінансової підтримки знищить, і так ледве жевріючі комунальні та державні ЗМІ. Громади сільських районів Чернівецької та Івано-Франківської областей залишаться без інформаційного ресурсу регіонального рівня. Чи виживуть вищезгадані ЗМІ за рахунок реклами – очевидно, що ні, чи стануть вони зброєю в руках місцевих князьків-спонсорів – очевидно, що так.

Жалісливий пост про державні і комунальні ЗМІ народний депутат України Іван Рибак написав на своїй сторінці у ФБ

ДУМКА З ПРИВОДУ:
Nadiia Babynska Virna
коли я в 2005 році прийшла на роботу в ОДА, головним моїм завданням було роздержавити ЗМІ, але керівництво ОДА не хотіло цього робити. хоча ще за кучмівських часів наші чернівецькі обласна рада та ОДА одними з перших відмовились від засновництва в обласних друкованих виданнях. на волю пішли Буковинське віче та Буковина (хоча зберегли за собою деякі преференції).

я тоді, 10 років тому, аналізувала якісний вміст районних видань (чим займаюсь і тепер в ході моніторингу виборів), спілкувалась з представниками районних видань, організовувала зустрічі. дивувалась, що у районках і фотографи в штаті, і купа людей працює, журналістів, редакторів, відповідальних, керівників тощо. а контент... вибачте, але контент на 50-60% - це повідомлення управлінь РДА та райрад, 20% - привітання і може 20-30% власного матеріалу. тільки одне "Вільне життя" проявляло позицію щодо роздержавлення, але так і не роздержавилось.

про це написала в далекому 2007 році для Інституту масової інформації http://olden.imi.org.ua/node/21050 , і в 2009 році про те писала, і в 2014 http://imi.org.ua/a…/46686-znov-za-rozderavlennya-slovo.html

коли говорили про стратегію розвитку Чернівецької області наприкінці 2014 року просила в інформаційній складовій включити саме цей пункт - роздержавлення комунальних ЗМІ. нарешті це сталось.

зрозуміло, що "кровні" зв'язки з районною владою не обірвуться. влада буде, як і зараз робить обласна влада, на основі договорів "висвітлювати" свою діяльність. і, звичайно, ця годівничка з наших податків буде далі ресурсом для виживання районних ЗМІ. як і раніше, ми будемо двічі сплачувати за газетну (як податки, які йтимуть на "висвітлення" і тоді, коли цю газету купуватимемо).

але. сподіваюсь і хочу вірити, що нарешті тут запрацюють ринкові механізми. влада припинить практику "передплат" і, можливо, на районний ринок вийдуть нові видання. де 50-60% контенту будуть якісним, а не владним. ну і мовчу про прирівняння працівників комунальних ЗМІ до посадовців (не символічно?) і про зарплати. побачимо, як воно піде. все тільки починається.

?#‎роздержавленняЗМІ?

 
Світлина від Nadiia Babynska Virna.
1


КОМЕНТАРІ (5)

avatar

24 листопада 2015 17:56

avatar

24 листопада 2015 17:57

avatar

24 листопада 2015 17:58

avatar

Myhajlo Tokarjuk

24 листопада 2015 20:34

як був лизоблюдом сильних світу цього, так і залишився. а не пригадаєш, як ти до пенсії досижував у районці у Сторожинці, щоб на пенсію держслужбовця заробити? це саме для цьог районки існують за наші гроші, щот ти пенсію файну отримав? пиши краще свою маячну у Буковині, ів не лізь у справи, в яких не петраєш

avatar

до Токарюка

25 листопада 2015 11:52