Нардеп із Чернівців на сесії до Києва бере їжу з дому

Нардеп із Чернівців на сесії до Києва бере їжу з дому

30.04.2016, 19:11

Народний депутат із Буковини, колишній міський голова Чернівців Микола ФЕДОРУК, коли їде на сесії Верховної Ради до Києва, бере з собою домашню їжу. Так і смачніше, і економніше. 

Про це Микола Федорук розповів кореспондентові molbuk.ua у телефонній розмові. Йшлося про підвищення нардепам зарплатні утричі, а точніше, повернення зарплатні нардепам до рівня 2013 року. Тобто якщо з 2015 року народні обранці отримували 6 400 гривень, то відтепер будуть заробляти 17 650 гривень. Втім, "на руки" сума виходить менша в обох випадках. 

-Шість тисяч – це була зарплата "брудними", як то кажуть, - пояснив Микола Федорук. – А 4 800 гривень – це на руки. У Києві на ці гроші прожити практично нереально. Хоча я виходжу зі становища. Ми згадали студентські роки і возили з собою сумки з дому. З котлетами, помідорами, огірками у банках. Це правда, я не жартую!

І навіть тепер, коли зарплатня стане більш гідною, народний депутат не хоче відмовлятися від домашнього харчування. 

-Все одно будемо возити їжу з дому! – запевнив Микола Федорук. – Тож будете у Києві – запрошую журналістів у гості, щоби скуштували домашньої їжі з Чернівців!

КОМЕНТАР ПОЛІТОЛОГА:

Чим менша у депутата зарплатня, тим більша у нього спокуса брати хабарі. Та краще за все було би платити народному обранцеві рівно стільки, скільки він справді заробив. 

У цьому переконаний політолог із Чернівців Ігор БУРКУТ. Ось як він прокоментував підвищення зарплатні нардепам України у розмові з кореспондентом molbuk.ua.

-Проста річ: чим менша зарплатня депутата, тим більша у нього спокуса брати хабарі, - каже політолог. – Якщо зарплати у нас дуже низькі, то треба їх підвищувати. Зменшення депутатських зарплат було популістським заходом. Мовляв, якщо простолюд збіднів утричі, то ми й депутатам також утричі зменшимо зарплатню. Не знаю, що доброго вдалося цим досягнути. Результат бачимо: як були корумпованими, так і залишилися. А те, що 450 депутатів отримують більше, ніж досі, для бюджету непомітно.

Хоча в ідеалі варто було би виплачувати депутатові зарплатню за якістю його роботи, провадить Ігор Буркут:

"Інша річ – якби зарплата депутата залежала від того, наскільки він виконує свої обов’язки, скільки разів він буває на засіданнях, які закони пропонує, яка його активність в окрузі. Якби це впливало на зарплату, то я готовий би був їм підвищити її ще у декілька разів. Тим, хто працює ефективно. А тим іншим я би настільки ж зменшив зарплату". 

-Працюєш – отримуй. Не працюєш – от тобі дуля без маку, а рахунок доплати державі за те, що прогуляв, - підсумовує політолог. 

Як відомо, з 15 квітня 2016 року зарплатня народних обранців збільшилася майже утричі: з 6400 гривень до 17 650 гривень. Відповідне розпорядження підписав чинний прем’єр Володимир Гройсман. Це було останнє розпорядження Гройсмана на посаді спекера Верховної Ради, а виконував він закон про зміни до держбюджету на 2016 рік.

Джерело: molbuk.ua 

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Михаил Гор

30 квітня 2016 17:13

Це той Вседорук, який тишком-нишком приватизував (отримав) десятки квартир у Чернівцях? До сьогодні знімає % з бюджету міста?

avatar

Zorro

01 травня 2016 16:40