Напередодні візиту Януковича листівки з написом «Тут Румунія» у Чернівцях  не розклеювали (оновлено о 17.30)

Напередодні візиту Януковича листівки з написом «Тут Румунія» у Чернівцях не розклеювали (оновлено о 17.30)

09.11.2011, 16:20

У низці Інтернет-видань поширилася інформація про те, що у Чернівцях було розклеєно листівки з написом румунською мовою «Тут Румунія». Як стало відомо molbuk.ua, правоохоронні органи такого факту не зафіксували. 

Джерело в СБУ неофіційно розповіло, що приблизно 20 жовтня біля залізничного вокзалу Чернівців хтось у людному місці розмістив наліпку з написом румунською «Тут Румунія». Наліпка висіла хвилин 15-20, після чого її хтось зірвав.

В СБУ припускають, що наліпку міг привезти хтось потягом – такі наліпки у великій кількості без інформації про замовників і друк з’являються останнім часом у Молдові.

В управлінні СБУ кажуть, що розслідуванням цього факту не займаються – це поодинокий випадок, який є швидше хуліганством, а не спланованою акцією. Напередодні візиту Президента Віктора Януковича таких наліпок у місті не з’являлося.

Попри це керівник фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Чернівецькій обласній раді Назар Горук спрямував депутатське звернення до обласних управлінь Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України з вимогою виявити замовників, виконавців та розповсюджувачів антиукраїнської агітаційної продукції.

Йдеться про листівки-наліпки з написами румунською мовою «Тут Румунія» та «Бесарабія – це Румунія», які невідомі особи розповсюдили 8 листопада у Чернівцях. Листівки не містять жодних вихідних даних, окрім адреси Інтернет-сайту поширеного в Румунії руху "Акція-2012". Згаданий рух має на меті пропаганду відновлення «Великої Румунії».

Від правоохоронців депутат вимагає надати інформацію щодо вжитих заходів та притягнення до відповідальності замовників, виконавців та розповсюджувачів вказаних листівок-наліпок, а також надати інформацію щодо наявності на теренах області активістів румунського Руху Громадська платформа «Акція 2012».

«Сподіваюся, що правоохоронці відреагують належним чином на дії сепаратистів та нададуть інформацію у передбачений законом термін. В іншому випадку, нам залишається боронити свою, Богом дану землю, власноруч», - цитує прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»  слова Назара Горука.

Раніше сайт vidido.ua повідомив:

У Чернівцях з’явилися румуномовні листівки із написом “Тут Румунія”

Листівки-наліпки із написом румунською мовою "Тут Румунія" та "Бесарабія – це Румунія" з'явилися на Буковині. У місті їх бачили у двох місцях: у районі залізничного вокзалу та таксопарку. Листівки не містять жодної інформації про того, хто їх розповсюдив. Зазначено лише адресу Інтернет-сайту поширеного в Румунії руху "Акція-2012".

Зазначимо, такі ж листівки масово розповсюджують у сусідній Молдові. Там рух "Акція-2012" діє більш активно. У нас це наразі лише поодинокі випадки. Проте це може бути сигналом українській владі про продовження територіальних спорів між двома країнами, як це було з шельфом навколо острова Зміїний.

Довідка "Погляду"

Рух Громадська платформа «Акція 2012» створено за підтримки уряду Румунії, у рамках якого об’єднано 33 неурядові організації Румунії, Молдови, Італії, Швеції, США та Канади для здійснення діяльності з відновленню «Великої Румунії» у кордонах 1918 – 1940 рр., у тому числі за рахунок територій Республіки Молдова та України (Одеської, Закарпатської та Чернівецької областей). Відповідно до задумів лідерів об’єднання, протягом 2011 – 2012 рр. у інформаційному просторі вказаних регіонів проводитиметься низка пропагандистських акцій, спрямованих на формування в середовищі румуномовних громад думки про необхідність повернення Румунії територій сусідніх країн, які були окуповані нею в 1918 році. Вказані заходи здійснюватимуть розповсюджуючи інформаційні матеріали, у т.ч. через можливості мережі Інтернет, а також через започаткування спеціальних телевізійних та радіопрограм, проведення масових акцій в рамках пропаганди серед студентських рухів ідеї побудови «Великої Румунії».

На фото: Такі листівки бачили у двох місцях: у районі залізничного вокзалу та таксопарку.