Найбільше матеріалів у позитивній тональності чернівецькі інтернет-сайти «BukNews» та «БукІнфо» присвятили Партії Регіонів, дещо менше -  об’єднаній опозиції

Найбільше матеріалів у позитивній тональності чернівецькі інтернет-сайти «BukNews» та «БукІнфо» присвятили Партії Регіонів, дещо менше - об’єднаній опозиції

11.10.2012, 02:33

Проміжний звіт за результатами моніторингу чернівецьких інтернет-сайтів (20.08 – 23.09)

У період з 20.08 по 23.09 Чернівецькі інтернет-сайти найактивніше висвітлювали діяльність Партії Регіонів та Об’єднаної опозиції. Середній обсяг уваги було приділено партіям «УДАР», та «Свобода». Діяльність партії Наталі Королевської «Україна - Вперед!» згадувалась пасивно. КПУ не отримала згадувань взагалі.

У  нейтральній тональності начастіше згадувалась Партія Регіонів, найрідше – партія Наталі Королевської «Україна - Вперед!».

Найбільше матеріалів у позитивній тональності присвячено Партії Регіонів, дещо менше -  Об’єднаній опозиції. Третя позиція за кількістю згадувань у позитиві належить партії «УДАР». Решта партій не згадувались у позитивній тональності.

В негативній тональності найчастіше згадувалась Партія Регіонів та «УДАР». Партія Регіонів за обсягом негативної уваги лідирує зі значним відривом. Об’єднана опозиція, «Свобода», КПУ та «Україна - Вперед!» не отримали негативних згадок.

   Основні події з 20.08 по 23.09, які висвітлювались в інтернет-ресурсах – вибори 2012: використання адмінресурсу кандидатами В. Михайлішиним, А. Семенюком та губернатором М. Папієвим, недопущення представників опозиції доходу жеребкування в ОВК, обговорення мовного закону в контексті введення румунської та молдавської мов як регіональних, заява народного депутата Г. Москаля щодо зґвалтування вихованиці інтернату працівником правоохоронних органів, а також візити Дмитра Фірташа, Володимира Кличка, Нестора Шуфрича та Валерія Хорошковського

Сайт «BukNews» з 20.08 по 23.09  найактивніше публікував матеріали про Об’єднану опозицію та Партію Регіонів. Причому, партіям було приділено практично рівний обсяг уваги з різницею в тому, що діяльність Об’єднаної опозиції висвітлювалась суто в нейтральній тональності, тоді як Партії Регіонів дістався значний обсяг негативу. На третьому місці –партія «УДАР», на четвертому – «Свобода».  «Україна - Вперед!» згадується мінімально в нейтральній тональності, згадки про КПУ відсутні. Незначний обсяг уваги у нейтральній тональності приділено основним кандидатам-самовисуванцям.

У нейтральній тональності найчастіше згадується та Партія Регіонів. «Удар», та «Свобода» - на третьому і четвертому місці відповідно, з мінімальною різницею. «Україна - Вперед!» згадується раз. Немає згадок про КПУ. У позитивній тональності згадано лише Партію Регіонів. Беззаперечним лідером негативної уваги є Партія Регіонів. Згадно в негативі і партію «УДАР».

Редакція сайту «BukNews» помітно симпатизує Об’єднаній опозиції. Попри співставну кількість друкованих знаків, кількість опублікованих інформаційних матеріалів про Об’єднану опозицію та від її імені значно переважає кількість публікацій про Партію Регіонів. Основні теми стосуються агітаційних матеріалів кампанії, перешкоджанню діяльності об’єднаної опозиції збоку влади, зокрема – недопущення представників опозиції до ходу жеребкування в ОВК, заяви народного депутата Г. Москаля.

Другою за кількістю згадувань виступає Партія Регіонів. Про Партію Регіонів, попри переважання нейтральної тональності у опублікованих матеріалах, складається негативне враження. Нейтральна тональність зазвичай стосується офіційних матеріалів, які подаються владними структурами міста чи області. У той час як негатив по відношенню доданої політичної сили продукують у своїх виступах та заявах представники Об’єднаної опозиції. Почасти, це викликано діями самими Партії Регіонів, зокрема, значним використанням адміністративного ресурсу.

Партія УДАР представлена в основному у нейтральній тональності інформаційними матеріалами щодо візиту Володимира Кличка. Опубліковано ряд гострих випадів в бік В. Кличка та УДАРу з боку представників партії «Свобода».

ВО Свобода представлена в нейтральній тональності, переважно заявами кандидата у народні депутати та голови областного осередку Н. Горука та випадами окремих представників Свободи в бік інших учасників політичної боротьби.

 «УкраїнаВперед!» практично не відзначалась у матеріалах данного сайту зазвітній період, будь-які згадки КПУ відсутні.

Сайт публікує переважно матеріали, які надсилають прес-служби політичних сил та кандидатів-самовисуванців (найбільше – В. Ткачука). В розміщенні цих матеріалів закладено значний маніпулятивний потенціал. Тим не менше, надається місце і для аналітики громадських організацій, зокрема – моніторингів ГО ОПОРА.

    Основні теми за період з 20.08 по 23.09  – заява нардепа Г. Москаля про зґвалтування вихованиці інтернату працівником правоохоронних органів, обговорення мовного закону в контексті можливого надання румунській та молдавській мовам статусу регіональних, з акцентом на гальмування процесу представниками Партії Регіонів, використання адмінресурсу кандидатами В. Михайлішиним, А. Семенюком та губернатором М. Папієвим, недопущення представників опозиції до ходу жеребкування в ОВК, судові позови представників Об’єднаної опозиції проти влади, а також візити Віктора Ющенко, Дмитра Фірташа, Володимира Кличка, Нестора Шуфрича та Валерія Хорошковського.

   Основні спікери – очільник обласного штабу Об’єднаної Опозиції Максим Бурбак та народний депутат – Генадій Москаль, а також губернатор області – Михайло Папієв,

Серед кандидатів самовисуванців, найбільше інформаційних матеріалів присвячувались В. Ткачуку, В. Довганичу та Р. Панчишину. Всі інші самовисуванці практично не згадувались.

      Сайт «БукІнфо» з 20.08 по 23.09  найактивніше публікував інформаційні матеріали про Партію Регіонів та Об’єднану опозицію, переважно у нейтральній та позитивній тональностях. На третьому місці – партія «УДАР», на четвертому – «Свобода».  «Україна - Вперед!» згадується мінімально в нейтральній тональності, згадки про КПУ відсутні. Незначний обсяг уваги у нейтральній тональності приділено основним кандидатам-самовисуванцям.

За звітній період, Партія Регіонів найчастіше згадувалась як  у нейтральній, так і у негативній та позитивній тональностях. Обсяг позитивної уваги пояснюється замовним характером опублікованої інформації. Негативна – використанням представниками партії адміністративного ресурсу, компрометуючими заявами Г. Москаля та діями самої партії. Найбільш активним спікером виступав М. Папієв. Неупереджені матеріали стосуються переважно використання представниками Партії Регіонів адміністративного ресурсу та висвітленням візитів В. Хорошковського та Н. Шуфрича.

 Об’єднана опозиція є другою за обсягом матеріалу у нейтральній тональності, проте кількість публікацій, присвячених їй переважає кількість матеріалів, де згадана Партія Регіонів. Основні теми – мітинг 24 серпня, виборча кампанія М. Федорука, позови проти М. Михайлішина та А. Семенюка, критика окремих дій влади.

 Партія «УДАР» висвітлювалась в нейтральній та позитивній тональностях. Найбільшу увагу привернув приїзд Володимира Кличка та активність кандидата мажоритарника Б. Баласиновича.

«Свобода» згадується у нейтральній тональності переважно в рамках цитування заяв та звернень Н. Горука та інших представників партії. .

«Україна - Вперед!» згадується раз. Немає згадок про КПУ.

Що стосується кандидатів самовисуванців, то найбільше інформаційних матеріалів присвячувались В. Довганичу, В. Ткачуку, Р. Панчишину, Г. Манчуленку.  Всі інші самовисуванці по-суті не згадувались.

«ВИБОРИ 2012: ПРОМІЖНИЙ ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО ТА РЕГІОНАЛЬНОГО МОНІТОРИНГУ ЗМІ»

10 жовтня 2012 р. о 12.00 в конференц-залі по вул. Червоноарміській, 4, 3 поверх (вхід з балкону) відбудеться презентація результатів загальнонаціонального та регіонального моніторингу ЗМІ на предмет якісного інформування виборців та рівного доступу до ЗМІ суб’єктів виборчого процесу, який проводять Асоціація "Спільний простір" / Комітет "Рівність можливостей" в рамках Спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу (проект "Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі").

Це наймасштабніший в історії України медіа-моніторинг. Вибірка охоплює 227 ЗМІ, серед яких провідні загальнонаціональні медіа, а також телеканали, газети та інтернет-сайти АР Крим й усіх областей України.

Об’єктами моніторингу в Чернівецькій області стали:

ЗМІ:

Телебачення: ТРК Чернівці, ТВА, ЧДТРК

Газети: “Молодий Буковинець”, “Час”, “Чернівці”

Інтернет-сайти: БукІнфо та BukNews

Політичні партії та мажоритарні кандидати:

Партія Регіонів, Об’єднана Опозиція, Свобода, УДАР,  Україна Вперед!, КПУ

 Учасники презентації: медіа-анлітики в Чернівецькій області Наталі Круглашова, Вероніка Круглашова.

 Більше інформації отримайте на сайті "Український монітор": http://prostir-monitor.org/index2.php?PGID=133

1


КОМЕНТАРІ (2)

ЧЕРНІВЧАНИН !!!

НЕХАЙ НЕ ЗДРИГНЕТЬСЯ ТВОЯ РУКА,

ГОЛОСУЙ ЗА "БАТЬКІВЩИНУ",

ГОЛОСУЙ ЗА ФЕДОРУКА !!!

avatar

Небайдужий

11 жовтня 2012 11:58

ЧЕРНІВЧАНИН !!!

НЕХАЙ НЕ ЗДРИГНЕТЬСЯ ТВОЯ РУКА,

ГОЛОСУЙ ЗА "БАТЬКІВЩИНУ",

ГОЛОСУЙ ЗА ФЕДОРУКА !!!

avatar

Небайдужий

11 жовтня 2012 11:58