'Нагрівали воду до 100 градусів, навіть фарба на батареях горіла, запах був, а тепла майже не відчувалось': проекти розвитку інфраструктури Вашківецької ОТГ

"Нагрівали воду до 100 градусів, навіть фарба на батареях горіла, запах був, а тепла майже не відчувалось": проекти розвитку інфраструктури Вашківецької ОТГ

22.09.2018, 09:27

Наприкінці минулого тижня відбувся візит радників Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування до Вашківецької ОТГ з питань реалізації проектів коштом інфраструктурної субвенції. Впродовж останнього періоду схожі візити відбулись до Вижницької, Клішковецької та Мамалигівської об’єднаних громад. Якщо минулого року Вашківецька громада реалізовувала 5 проектів загальною вартістю трохи більше як 3,5 млн грн (читайте тут), то нинішнього року майже 2,5 млн грн з державного бюджету спрямовані на три проекти в громаді.

По двох об’єктах освітньої галузі роботи вже завершені, що свідчить про добре планування з боку керівництва, враховуючи початок навчального року. Перший – це заміна системи опалення в селі Бабино для тамтешньої школи. Минулого року тут замінили вікна за рахунок інфраструктурної субвенції, тепер оновили теплотрасу. «Батареї вже стоять панельні, а раніше були чавунні з низькою тепловіддачею. З інфраструктурної субвенції на ремонт даної системи опалення витратили півмільйона гривень», - розповів Андрій Приймак, заступник голови Вашківецької ОТГ. «Ми нагрівали подачу води до 100 градусів, вже навіть фарба на них горіла, запах був, а тепла майже не відчувалось. Нову систему перевірили, то різниця температури на подачі та виході складає в діапазоні 6-10 градусів. Наприклад, подаємо воду в систему при 80 градусах, а на виході маємо 74 градуси. Це нормальний показник. Він був схожий і минулого року, але ефективності не було через старі батареї. Всього замінили 81 батарею, труби до самої котельні», - прокоментував працівник господарської частини школи. Наступний крок, який варто очікувати в школі – це заміна старих котлів.

Повністю завершені роботи й в дитячому садку №1 у Вашківцях. На ремонт харчоблоку, санвузлів та заміну вікон витратили дещо більше ніж 1,1 млн грн. Третій проект, який передбачається виконати коштом інфраструктурної субвенції, передбачає капітальний ремонт фасаду та заміну вікон у Будинку народної творчості та дозвілля в селі Замостя. Тут роботи розпочнуться вже найближчим часом, а їх вартість становить майже 750 тис. грн. «В цілому громада використовує кошти субвенції досить оперативно. На сьогодні освоєно 66,3% виділених коштів, тоді як середній показник по області - 37,6%. Два об’єкти вже завершено повністю, з наступного тижня приступають до останнього –  Замостянський БНТД, який планують завершити до кінця наступного місяця», - прокоментував Дмитро Прокопець, радник з питань місцевих фінансів Чернівецького ЦРМС, що створений за підтримки Програми U-LEAD та Мінрегіону.

Окрім цьогорічних проектів інфраструктурної субвенції радники Чернівецького ЦРМС ознайомились і з адмінприміщенням, де опісля відкриття розташовуватиметься ЦНАП та виконавчий комітет міської ради. Минулого року внутрішній ремонт даної будівлі виконували коштом субвенції на розвиток інфраструктури (1,5 млн грн) та субвенції на соціально-економічний розвиток. Цього року тут продовжують роботи вже за власні кошти, виділивши з бюджету ОТГ 630 тис. грн. Додатково громада змогла залучити й зовнішнє фінансування, яке допоможе частково забезпечити ЦНАП відповідним обладнанням. «Зараз ми підписали вже декларацію з Програмою «U-LEAD з Європою» і вони готують документи для підписання угоди. Ми отримаємо шість стаціонарних робочих місць і два віддалених у селах Замостя й Карапчів», - зазначив Андрій Приймак.  

Також громада має на своїй території і проекти з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). У селі Карапчів будують новий дитячий садок. Почали будівництво у 2016 році, коли село ще не входило до ОТГ. Планували завершити роботи до кінця 2017 року, але поки ще залишаються внутрішні роботи на суму близько 5-6 млн грн. При цьому спочатку планувалось будівництво 5 корпусів, але в процесі реалізації проекту зменшено до 3, хоча кошторисна вартість (27 млн грн) не зменшена, а навіть буде збільшена. Замовником робіт є Управління капітального будівництва Чернівецької ОДА.

1