Надія Савченко повернулася в Україну (+ВІДЕО)

Надія Савченко повернулася в Україну (+ВІДЕО)

25.05.2016, 19:10

Через 706 днів після незаконного ув'язнення в Росії, українська льотчик і народний депутат ступила на рідну землю.

Вдень у середу, 25 травня, звільнена Надія Савченко прибула в Україну, куди її доставив президентський літак. Офіційно про це повідомив глава держави Петро Порошенко.

 Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко у першому спілкуванні з журналістами після повернення з більше як дворічного російського полону попросила вибачення у всіх матерів, чиї діти загинули в АТО чи досі знаходяться в неволі.

Виступ Савченко був дуже емоційним, вона була босоніж. 

"Я хочу вам сказати - я на волі. Я хочу попросити вибачення в усіх матерів, чиї діти не повернулися з АТО, а я ще й досі жива. Я хочу вибачення попросити у всіх матерів, діти яких сидять у неволі, а я на волі. Я хочу вам сказати, так я не поверну мертвих, але я завжди готова покласти життя і не раз на полі бою за Україну", - заявила Савченко.

Надія Савченко повідомила, що одразу з аеропорту вона їде в Адміністрацію президента. Савченко попросила охоронців не чіпати її.

"Не торкайтеся мене, будь ласка, я за два роки дуже сильно відвикла від тактильних відчуттів. Дайте мені не скурвитись, дайте мені не спаскудитись, я зроблю все, щоб ви в мені не розчарувалися", - заявила вона.

Петро Порошенко вручив українській льотчиці Надії Савченко орден "Золотої Зірки".

Церемонія відбулася в ході спільної прес-конференції Савченко і Порошенка.

Президент України Петро Порошенко вручив Надії Савченко, яка сьогодні повернулася до України, орден "Золотої Зірки" та присвоїв їй звання Героя України.

Сьогодні зранку ЗМІ неочікувано повідомили про те, що літак президента України Петра Порошенка відправився в Ростов-на-Дону для того, щоб там сьогодні відбувся обмін російських ГРУшників Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова на незаконно засуджену в РФ українську льотчицю Надію Савченко.

За інформацією російських ЗМІ, обмін Савченко на російських ГРУшників погодили президенти України, Франції, Німеччини та Росії в ході телефонної розмови напередодні.

Також стало відомо, що Володимир Путін підписав указ про помилування Надії Савченко, з проханням про помилування до президента звернулися родичі загиблих в Донбасі журналістів ВГТРК.

Указ президента РФ про помилування Надії Савченко опублікованj на офіційному сайті Кремля.

"Помилувати засуджену Савченко Надію Вікторівну, яка народилася 11 травня 1981 року в Києві, звільнивши її від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі. Указ набирає чинності з дня його підписання", - йдеться в документі. Указ датованj 25 травня.

Російське агенство також стверджує, що раніше адвокат Александрова Віктор Рибін повідомив, що Порошенко отримав клопотання про помилування затриманих в Донбасі росіян, але не став розкривати, хто саме його направив. За новими правилами з таким зверненням можуть виступити не лише засуджені, а й інші особи. За словами адвоката Еврофеева Оксани Соколовської, самі росіяни і їх захист просити про помилування не збиралися, так як не вважають вирок законним.

DT.UA проаналізував останні заяви української льотчиці, незаконно засудженої в РФ. Висновок, який можна зробити - схоже на те, що скоро в Україні з'явиться впливовий політик нової генерації.

Нагадаємо, що Савченко була викрадена в зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року, і перевезена через кордон в Росію.

22 березня 2016 року, після винесення в Росії вироку незаконно утримуваної Надії Савченко, президент Петро Порошенко заявив про готовність обміняти ГРУшників Александрова і Єрофєєва на Савченко, якщо Путін стримає слово.

У той же час глава держави підкреслив, що Україна не визнає обвинувальний вирок української льотчиці. Відомо, що раніше Савченко відмовилася від обміну на російських військових.

Більше читайте тут: http://dt.ua/UKRAINE/nadiya-savchenko-povernulasya-v-ukrayinu-209318_.html

 

1