Надаючи відстрочки від призову, військові комісаріати Буковини двічі порушили закон, - прокурор

Надаючи відстрочки від призову, військові комісаріати Буковини двічі порушили закон, - прокурор

24.11.2012, 00:13

На розширеному засіданні колегії  прокуратури Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері розглянуто стан додержання законодавства про військовий обов’язок і військову службу та прокурорського нагляду з цих питань. 

 Проведені в усіх військових частинах та установах Західного регіону України перевірки засвідчили, що в діяльності службових осіб органів військового управління досить поширеними є порушення вимог Закону щодо підготовки громадян України до військової служби, їхньої приписки до призовних дільниць, призову на військову службу, проходження військової служби, несення спеціальних видів служби тощо.

Протягом 2012 року, зокрема, за грубих помилок під час функціонування комісій та неналежного здійснення контролю обласними призовними комісіями  з військ повернуто 5 військовослужбовців строкової служби, яких визнано непридатними до військової служби за станом здоров’я, та ще 5 військовослужбовців - через труднощі діагностики виявлених захворювань.

Порушення при наданні відстрочок виявлено у 6 військових комісаріатах Тернопільської, 4 – Львівської, 2 - Чернівецької та 9 – Волинської областей, - повідомив Микола Гуцуляк, прес-секретар прокурора Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері.

Службові особи більшості військових комісаріатів Тернопільської, Львівської та Хмельницької областей контроль за своєчасним, щорічним (до 1 жовтня), поданням призовниками документів, які підтверджують їх право на відстрочку, не здійснюють, заходи щодо притягнення до встановленої законом відповідальності за порушення правил військового обліку не застосовують.

Не організовано розшук призовників, які знялися з військового обліку та на облік в інших військових комісаріатах не стали у Чернівецькому МВК й Свалявсько-Воловецькому ОРВК Закарпатської області.

Без законних підстав військовими комісаріатами Тернопільської області під час призовів весною та восени 2012 року направлялися до інших військових комісаріатів особові справи призовників, які не мали право на відстрочку, що давало останнім змогу ухилитися від призову.

Від призову на строкову військову службу у Західному регіоні України упродовж 2012 року ухилилось  понад 13 тис. призовників, матеріали стосовно більше  5 тис. - направлені до правоохоронних органів.

Зокрема, призовник Х., не бажаючи проходити строкову військову службу, за відсутності поважних причин під час весняного призову 2012 року до Івано-Франківського обласного збірного пункту для відправки у Збройні сили України не прибув та проводив час на власний розсуд. Кримінальна справа  щодо нього для розгляду по суті направлена до суду.

За відсутності належного контролю не забезпечено реальне стягнення з 54 правопорушників накладених штрафів у Личаківсько-Шевченківсько-Залізничному ОРВК м. Львова.

Встановлено порушення вимог Закону щодо строків проходження військової служби та граничного віку перебування на військовій службі в окремих військових частинах.

Розповсюдженого характеру набули порушення вимог ст. 2 Закону “ Про військовий обов’язок і військову службу ” та ст. 8 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей ” щодо використання військовослужбовців для виконання завдань, не пов’язаних з військовою службою.

На усунення цих та інших порушень спеціалізованими прокуратурами внесені подання, які задоволені, винні особи притягнуті до відповідальності.

          Як підкреслив прокурор Західного регіону України П.Богуцький, кожний спеціалізований прокурор повинен докласти максимум зусиль у забезпеченні додержання законів про військовий обов’язок і військову службу, звернувши особливу увагу на усунення раніше виявлених перевірками порушень.

         З інформацією на колегії виступив перший заступник прокурора регіону старший радник юстиції Є.Парамонов. Заслухані звіти і пояснення Львівського,  Рівненського, Хмельницького та Волинського спеціалізованих прокурорів, командування піднаглядних  військових структур регіону.

         Колегія ухвалила рішення, виконання положень якого дасть змогу більш цілеспрямовано і результативно здійснювати нагляд за додержанням законів про  військовий обов’язок і військову службу.

1