Надання російській мові статусу державної підтримують прихильники КПУ та Партії регіонів.  Переважно проти – прихильники Свободи, Фронту Змін, Батьківщини, Громадянської позиції, УДАРу

Надання російській мові статусу державної підтримують прихильники КПУ та Партії регіонів. Переважно проти – прихильники Свободи, Фронту Змін, Батьківщини, Громадянської позиції, УДАРу

25.05.2012, 17:45

Згідно зведених результатів досліджень, проведених Соціологічною групою «Рейтинг» у 2012 році, 50% опитаних вважають рідною мовою українську, 29% - російську. При цьому 20% вважають рідною мовою в рівній мірі як українську, так російську. Ще 1% вважають рідною іншу мову.

На Заході (96%), в Центрі (75%) та на Півночі (58%) рідною вважають переважно українську мову. Водночас на Сході (36%), Півдні (56%) та Донбасі (67%) – переважно російську.

Частіше українську мову вважають рідною мешканці сіл, старші люди.

45% опитаних зазвичай розмовляють вдома українською мовою, 39% – російською і 15% – в рівній мірі українською та російською.

На Заході (91%), в Центрі (73%) та на Півночі (51%) переважно спілкуються вдома українською, на Сході (65%), Півдні (67%) та Донбасі (83%) – російською.

Українською частіше спілкуються люди середнього та старшого віку, значно більше у селах.

Таким чином, українською мовою спілкуються менше, ніж вважають її рідною. І навпаки – російською спілкуються більше, ніж вважають її рідною.

У питанні підтримки надання російській мові статусу державної – повний паритет: 46% опитаних виступають проти, стільки ж (45%) виступають за.  Ще 8% - не визначились.

Слід зазначити, що протягом останніх двох років кількість противників та прихильників двомовності майже рівні. Проте, якщо порівнювати з 2009 роком, рівень підтримки надання російській мові статусу державної зменшився (з 54 до 46%), відповідно кількість противників виросла з 40 до 45%.

Серед найбільших прихильників двомовності мешканці Донбасу (84%), Сходу (71%) та Півдня (65%). Серед противників – Центру (58%), Півночі (68%) та Заходу (89%).

Переважно підтримують надання російській мові статусу державної прихильники КПУ (72%) та Партії регіонів (71%).  Переважно проти – прихильники УДАРу (59%), Громадянської позиції (66%), Батьківщини (69%), Фронту змін (70%) та 100% виборців Свободи.

Незважаючи на те, що українською мовою більше спілкуються старші люди, проти двомовності виступає більше молодь.

Ще одна особливість: серед опитаних, які підтримують вступ України до Митного Союзу, переважна більшість (72%) виступає за надання російській мові статусу державної. Водночас, серед респондентів, які підтримують підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, переважна більшість (72%) – проти двомовності.  Як відомо, молодь також більше підтримує вступ України до Євросоюзу.

 Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші 

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Дослідження проводились: в лютому 2012 року (опитано 4000 респондентів, похибка не перевищує 1,5%) і в березні 2012 року (опитано 1201 респондент, похибка – не більше 2,8%)

1