На 'золотий' перинатальний центр просять додатково 76 млн грн, бо 'забули' включити вартість медапаратури

На "золотий" перинатальний центр просять додатково 76 млн грн, бо "забули" включити вартість медапаратури

16.10.2019, 15:41

Забули включити вартість медапаратури – Наталя Гусак про реконструкцію перинатального центру

А тому обласна влада просить додаткових 76 млн грн.

У 2013 році, на час впровадження проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства», на реконструкції Чернівецького обласного перинатального центру не був включений у кошторис перелік обладнання.

Необхідне оснащення для відділення неонатальної реанімації, рентгенапарат для флюорографії та рентгенографії, меблі та вироби медичного призначення.

«Це проблема величезна, в Україні лише два перинатальні центри не почали функціонувати. Чернівецький заклад ще 7 років тому вартував 79 млн грн. на реконструкцію, а зараз сума зросла до 161 млн грн., - розповідає ІА АСС Наталя Гусак, співініціаторка «Закупівлі Чернівці». – Тоді навіть і прописали проект не як будівництво, а як реконструкція, аби завершити її через рік. Та процес затягнувся.»

Без обладнання неможливо відкрити неонатальне відділення (допомога новонародженим у перші дві життя), а без нього перинатальний центр матиме лише статус звичайного пологового будинку. Зараз у Чернівцях у разі потреби новонароджених везуть до обласної клінічної дитячої лікарні, на вул. Руську, а таке транспортування критично небезпечне.

«Виходить, поки наша область не має третинного (високоспеціалізованого) рівня надання допомоги, - продовжує Наталя Гусак, - та й міська дитяча лікарня не може повноцінно розвиватись, адже там площі займає перенесений пологовий будинок №1. Тісно і у пологовому і у дитячій лікарні. А місто втрачає інвесторів, бо кому цікаво вкладати у те, що завтра буде знову переплановано і змінено.»

Вартість реконструкції перинатального центру з 2012 до 2019 року зросла на 82 млн.грн. Наразі вже  освоєно 127 млн. грн. на цей об'єкт, ще не вистачає  76 млн грн. (17,8 млн. - для завершення реконструкції та 58 млн грн. - на апаратуру).

«Сухі цифри говорять, що з кожним новим губернатором кошторисна вартість реконструкції  зростала.  З новим очільником області об’єкт знову здорожчає? Втім, всім варто пам’ятати, що створення такого центру сприяло б зниженню малюкової смертності на 12,5%, материнської інвалідності і смертності на 50 %», - додала Наталя Гусак.

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1