На збільшення кількості хворих вплинув навчальний процес і наші традиції святкування Різдва: думки експертів, чому на Буковині знову лютує коронавірус

На збільшення кількості хворих вплинув навчальний процес і наші традиції святкування Різдва: думки експертів, чому на Буковині знову лютує коронавірус

01.03.2021, 10:07

Майже пів тисячі хворих на коронавірус щодня і понад сто людей, які потрапили до лікарень, – на Буковині знову спалах коронавірусу. Фахівці констатують: проблема в тому, що доводиться госпіталізовувати багато людей.

"МБ" зібрав думки експертів щодо ситуації зростання хворих на коронавірус на Буковині.

Гарно посвяткували Різдво

Чому на Буковині коронавірус знову лютує: думки експертів

Наталя Гопко, директорка Чернівецького лабораторного центру:

– Цифри дня у нас не є найвищими за весь період. У листопаді загальна кількість хворих становила майже 600 випадків щодня, але до лікарень потрапляло менше людей. Тож ситуація важка насамперед тому, що в нас збільшилася кількість госпіталізацій. Сто і більше госпіталізацій щодня – такого ми не фіксували від початку пандемії, яка триває вже рік.

Люди важче хворіють, а це означає, що лікуються вони довше. Тому щодня збільшується кількість ліжок для коронавірусних хворих.

Хвороба перебігає важче. З одного боку, це може бути пов’язано з тим, що збільшується кількість хворих. Також могла вплинути сезонність: у лютому притаманне зростання хворих на ГРВІ.

Причини збільшення кількості хворих щоразу однакові – тісне спілкування людей. Цього разу на збільшення кількості хворих вплинув навчальний процес і наші традиції святкування Різдва.

Ситуація в Чернівцях погіршується, кількість хворих збільшилася у півтора раза за сім днів. Хоча наразі в нас немає районів, де не було би жодного випадку. Хворі є всюди.

Коронавірус лютує, тому я би дуже закликала усіх бути обачними в активному спілкуванні та участі в заходах із великою кількістю людей.

Вірус мутував і люди хворіють набагато важче

Чому на Буковині коронавірус знову лютує: думки експертів

Віктор Волощук, медичний директор Чернівецької лікарні №1:

– Суттєве збільшення хворих ми почали спостерігати 10 днів тому. За нашими спостереженнями, кількість хворих зростає кожні пів року. Кілька місяців тому збільшилася кількість хворих у Харківській та Дніпропетровській областях. Тепер ця хвиля повернулася до нас. Думаю, за 3-4 тижні будемо бачити збільшення хворих в інших областях, а у нас – зменшення. Це хвилеподібне протікання процесу.

Щодо коронавірусу, то можу сказати, що вірус мутував, люди хворіють набагато важче: низька сатурація, серцеві ускладення, ураження легень. Розвиток ускладнень пришвидшився. У нас були випадки, що людина у середньому стані важкості потрапила до лікарні у понеділок, а в середу – померла. Крім того, хворі помолодшали на десять років. Причому більшість хворих – жінки.

Виходячи з цифр, нам ще хворіти і хворіти

Чому на Буковині коронавірус знову лютує: думки експертів

Юрій Рандюк, доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ:

– Збільшилася кількість осіб із середньо важким і тяжким перебігом. Хворі надходять із вираженою слабкістю, загальним нездужанням, температурою до 38-39 градусів, зниженням насичення крові й задишкою. Це пов’язано із важчим перебігом коронавірусу і швидшим розвитком ускладнень. Як варіант, причиною цього може бути і те, що організм навесні ослаблений, мало вітамінів.

Щоби не було поширення інфекції, 95% людей повинні мати імунітет. Якщо досягнути хоча би 60-70%, тоді різко зменшимо поширення захворювання.

За статистикою, в області перехворіло офіційно 52 тисячі людей. Але цю кількість потрібно помножити на чотири, бо не враховано легкі форми перебігу захворювання, коли люди не зверталися по допомогу. І це вже 200 тисяч осіб. В області живе 970 тисяч людей. 200 тисяч перехворілих – це приблизно 25% усього населення регіону, а це не може запобігти поширенню інфекційного захворювання. Виходячи з цифр, нам ще хворіти і хворіти.

Та очікують, що захворюваність має піти на спад, бо почалися карантинні обмеження. Вони дадуть свій ефект за кілька тижнів.

Джерело: 

https://molbuk.ua/chernovtsy_news/221166-chomu-na-bukovyni-koronavirus-znovu-lyutuye-dumky-ekspertiv.html

1