На виставці 'Арт-акт' у Чернівцях зібрали картини художників-абстракціоністів з усієї України (ВІДЕО)

На виставці "Арт-акт" у Чернівцях зібрали картини художників-абстракціоністів з усієї України (ВІДЕО)

13.12.2016, 17:13

Вона намалювала гори після того, як вперше їх побачила. Художниця з Одеси привезла до Чернівців три свої картини. Одна з них називається "Карпатський код". Каже, писала радше не щось конкретне, а намагалась передати свої відчуття та перші враження від природи. Припускає, її абстракція до смаку буде не всім. 

- Для цього треба, як для високої музики, якогось підґрунтя, якогось розвитку, намагання сприймати це, - зазначила Інна Мельниченко, художниця-абстракціоністка з Одеси.

Інна більш ніж 7 років займається абстракцією. Зізнається, саме таким способом їй вдається найточніше передати всі пережиті емоції.

- Абстрактне мистецтво дозволяє, коли художник відходить від фігуративних і зрозумілих образів, сконцентруватися глядачеві на кольорі, на формі, на фактурі, - пояснила Інна Мельниченко, художниця-абстракціоністка з Одеси.

Ще одну художницю з Одеси, яка вперше приїхала до Чернівців, настільки надихнуло місто, що вона створила тут декілька особливих робіт. 

- Неймовірна атмосфера, неймовірна виставка, яка просто викликає вибух емоцій, і хочеться їх видати. Настрій дуже святковий. І тому у мене сьогодні вийшли такі картини-салюти, - розповіла Юлія Михайлова, художниця-абстракціоністка з Одеси.

Серед картин одеських, львівських, ужгородських, полтавських митців є і дві роботи чернівчанина Ореста Криворучка. Спіраль, як життя та зебра, як різні моменти у ньому. Так автор сам трактує приховане значення полотна. 

- Спіраль - це повторення, тільки у дещо зміненому вигляді. Це якась трохи філософська концепція, - зазначив Орест Криворучко, заслужений художник України.

Ще одну картину митець пояснює особистим ставленням до ситуації в країні.

- Тут жодної політики не було, це чисто формально супрематична композиція. Протилежний до жовтого синій, або до білого чорний, - сказав Орест Криворучко, заслужений художник України. 

Кураторка "Арт-акту" розповідає, далеко не кожен глядач сприймає абстракцію. Люди, каже, поки не зовсім звикли до такого вияву емоцій. 

- Ця виставка дуже неспокійна, вона насправді надзвичайно драматична, емоційно напружена. Тут не просто виразність кольору, тут дійсно співпраця. Це мистецтво осмислення. Це коли ти дуже багато чого уже пережив, багато випробував і знайшов усю чистоту, яка виражається у композиції, - зауважила Ірина Міщенко, мистецтвознавиця, кураторка виставки "Арт-акт". 

Зібрати полотна митців та об’єднати їх у єдину експозицію було досить важко, каже кураторка. Перш за все тому, що кожна картина самодостатня та варта окремого перегляду. 

- Подана практично вся Україна. Цього року збільшилася кількість киян, у нас чудові художники з Полтавщини. На жаль, Схід у нас... це лише Харків, - сказала Ірина Міщенко, мистецтвознавиця, кураторка виставки "Арт-акт".

Утім, за радянських часів абстракцію не сприймали й навіть подекуди забороняли, пригадує художник Орест Криворучко.

- Не можна було ні сюрреалізм, ніякий "ізм". Тільки соцреалізм. Малювати тільки робітників, колгоспників. І обов’язково не сумних, а веселих, - запевнив Орест Криворучко, заслужений художник України.

Художники радіють, що з часом змінилось не лише ставлення до абстрактного мистецтва, а потрохи і розуміння того, наскільки прекрасними є ці картини-емоції. Переглянути виставку робіт художників-абстракціоністів з усієї України можна до 3 січня 2017 року у центрі культури "Вернісаж". 

Джерело ТВА 
 
1