На виробництві весільних суконь у Чернівецькій області роботодавець використовувала  нелегальну працю

На виробництві весільних суконь у Чернівецькій області роботодавець використовувала нелегальну працю

16.05.2018, 17:39

Цей факт встановлено у ході інспекційного відвідування, що його здійснили головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Чернівецькій області.

У ході спільної роботи фахівців Держпраці та фахівців Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області  з’ясовано, що   Фізична особа - підприємець Разумовська І.В.  використовувала нелегальну працю на власному  виробництві з пошиття та декорування весільних суконь. 

Факт використання роботодавцем нелегальної праці документально засвідчено у приміщенні швейного цеху, де працівниці виконували роботу. Жодних документів, які би засвідчували врегульовані у законодавчому плані трудові відносини  між фізичною особою-підприємцем та працівницями швейного цеху головним державним інспекторам Держпраці з боку суб’єкта господарювання  надано не було.

У порушення статті 24 Кодексу законів про працю України - «Укладення трудового договору» роботодавець здійснила допуск до роботи без укладання трудових договорів, оформлених наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу  п’ятьох працівниць.

Фізична особа-підприємець також не повідомила про факт прийняття на роботу працівників швейного цеху  центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 

Штрафна санкція за використання нелегальної праці,  накладена Держпраці на фізичну особу - підприємця, становить суму у понад  558 тисячі гривень. Адже згідно із діючим законодавством,   допуск працівника до роботи  без укладання з ними трудового договору  карається штрафом у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати тобто, 111 690 тисяч гривень. Оскільки у даному випадку роботодавець допустила до роботи п’ятьох працівників без укладання з ними правових трудових відносин, то сума штрафної санкції становить  понад 558 тисяч гривень. 

1