На водоканалі незаконно витратили 671 тисячу бюджетних гривень

На водоканалі незаконно витратили 671 тисячу бюджетних гривень

25.08.2011, 01:36

Контрольно-ревізійним управлінням в Чернівецькій області проведено ревізію фінансово - господарської діяльності КП „Чернівціводоканал” за 2008-2010 роки та за січень-червень 2011 року, якою виявлено порушень, що призвели до втрат на загальну суму 677,3 тис.грн., в т.ч. недоотримання доходів підприємством на 5,8 тис.грн., незаконних витрат бюджетних коштів на 671,5 тис.грн., з яких на даний час відшкодовано незаконних витрат на 137,3 тис.гривень.

Так, протягом 2008-2010 років Підприємством оплачено завищену на 308,3 тис.грн. вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт на насосних станціях внаслідок завищення 7 підрядниками обсягів цих робіт та через завищення ними в актах приймання виконаних робіт ф.№КБ-2в витрат на експлуатацію машин і механізмів, загальновиробничих витрат, невірного застосування розцінок.

Також ревізією виявлено, що у 2008 році Підприємством придбано паливо-мастильні матеріали та щебень за цінами, які вищі за середньоринкові, внаслідок чого Підприємству завдано збитків на загальну суму 260,9 тис. гривень Крім цього, протягом 2009, 2010 років та І кварталу 2011 року водію підприємства проводилося нарахування та виплата заробітної плати за повний робочий день, в той час як він впродовж вказаного періоду, будучи студентом 5 курсу денної форми навчання Чернівецької філії Київського національного торговельно-економічного Університету, відповідно до журналу обліку відвідування, відвідував пари академгрупи, що призвело до зайвого нарахування заробітної плати йому на 47,4 тис. грн. та на які зайво перераховано внесків до державних цільових фондів на 18,0 тис. гривень.

За результатами ревізії 2 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення законодавства з фінансових питань та на 1 особу складено протокол про адміністративне правопорушення – порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, який передано до суду. Матеріали ревізії передано до УДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області, - повідомили BukNEWS в прес-службі КРУ в Чернівецькій області.

Прокуратура м.Чернівців порушила кримінальну справу стосовно службових осіб ДКП «Чернівціводоканал» та ТзОВ «Букел» за ознаками складу злочинів, передбачених ч.4 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах), ч.2 ст.367 (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) та ч.2 ст.366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки)  КК України.

Встановлено, що згідно з договором від 12 серпня 2008 року, ТзОВ «Букел» на замовлення Державного комунального підприємства «Чернівціводоканал» виконувало роботи з відновлення резервного електроживлення насосної станції першого підйому водогону «Дністер-Чернівці». Вартість цих робіт становила 2 млн. 120 тис. грн., фінансування здійснювалося з субвенції з державного бюджету для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталось 23 – 27 липня 2008 року на Буковині.

Службові особи ДКП «Чернівціводоканал» та ТзОВ «Букел», порушуючи чинне законодавство, завищили вартість виконання вказаних робіт на 145 тис. 787 грн. В подальшому ці кошти вищевказані особи привласнили і тим самим завдали збитків державним інтересам у великих розмірах.

Крім того,  службові особи ДКП «Чернівціводоканал» та ТзОВ «Букел» з метою привласнення грошових коштів, внесли недостовірні відомості щодо обсягів та довідки про вартість виконаних робіт. Досудове слідство у справі триває,- повідомили у прес-службі прокуратури Чернівецької області.