На Вінниччині відловлюють три самки зубрів для переселення у ДП 'Сторожинецький лісгосп'

На Вінниччині відловлюють три самки зубрів для переселення у ДП "Сторожинецький лісгосп"

08.07.2019, 12:20

На Вінниччині відловлюють зубрів для переселення у ДП "Сторожинецький лісгосп" Чернівецької області. Минулого року туди передали 7 особин, цьогоріч планують – ще три самки.

Про це повідомляє Vlasno.info.

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства пояснює, з метою збереження та відтворення виду державне підприємство «Хмільницьке лісове господарство» здійснює переселення зубрів в інші мисливські господарства України. А ще їх потрібно переселяти, бо щільність поголів'я зубрів у нас на Вінниччині становить п'ять особин на 1000 га угідь – вже забагато при нормі три особини на одну тисячу гектарів. У жодній іншій області не вдалося сформувати таку чисельну популяцію, як це зробили вінницькі лісівники.

До речі, тварини можуть ходити не тільки лісами, а й полями, заходять у приватні обійстя, завдають шкоди сільгоспугіддям, хоча для людини зубри безпечні. Відлов і переселення дозволяють регулювати оптимальну щільність зубра в угіддях (Хмільницький, Літинський райони області).

- Інші господарства купують вінницьких зубрів для такого корисного методу, який називають «освіження крові». Суть його в тому, що потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим, витривалішим. До речі, лісгосп отримує за кожного переселеного зубра у середньому 75 тис. грн, – зазначають лісівники.

Відлов зубрів з метою переселення здійснюється згідно з дозволами Міністерства екології та природних ресурсів України. Робиться це пізньою осінню, зимою і ранньою весною. У теплу пору їх не перевозять, щоб зубр не постраждав від спеки. І ще у зв'язку із періодом весняно-літньої зубрячої декретної відпустки.

Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. 

Джерело: vlasno.info 

1