На відміну від мародерів російської армії в Україні вояки ОНУ-УПА здійснювали розрахунок за отримані від громадян товари та послуги

На відміну від мародерів російської армії в Україні вояки ОНУ-УПА здійснювали розрахунок за отримані від громадян товари та послуги

20.06.2022, 09:31

Підрозділи ОУН-УПА з повагою ставилися до чужої власності.

Навіть за умови відсутності власної держави, правоохоронної системи та грошей українські вояки здійснювали розрахунок за отримані від громадян товари та послуги своєрідними військовими облігаціями - "бофонами" (скорочено від "Бойовий фонд"), розрахунок за якими мав відбутися після відновлення Української Держави. Уповноважені особи від імені ОУН чи УПА видавали їх населенню за добровільно внесені, стягнуті як контингент, реквізовані кошти, у вигляді готівки, іноді продуктів харчування, одягу тощо. 

І цим вони якісно відрізняються від російських мародерів, крадіжки яких майна українських громадян вже стало притчею для всього цивілізованого світу

Дозвіл на мародерство в Україні окупантам дав особисто путін, - повідомляє СБУ. Тож крадіжки під час війни не вважаються злочином і не караються. Й загарбники дуже тому радіють.
 
Про це йдеться у новому перехопленні СБУ.
 
«То есть это, короче, не уголовно наказуемо, что мы мародерим. Это разрешено. путин разрешил же. Указ давал, что мародерство разрешено…» – розповідає загарбник у розмові з дружиною.
Окупант заздрить старшині, який «телевизоры намародерил, стиральные машинки, гриль… все гребёт!».
Тож склав і собі «бізнес-план», хоча має дещо скромніші апетити. Для початку хоче накрасти собі військову екіпіровку. Адже обмундирування на «спецоперацію» їм доводиться купувати самим.
«Я сижу в этих (намародерених: прим.) берцах, а они, знаешь, как чешки, еб*ть. Ну просто чешки. А возьми наши уставные: по два килограмма берец весит. У них, во-первых, нога потеет. А эти – продувает... С вентиляционной тканью, ну ох*еные…» – захоплюється загарбник.
Цікаво, чи надовго йому вистачить такого захоплення? Адже наші захисники зроблять усе, щоб загарбників у тих крадених берцях і поховали.
 

Згідно з інформацією з української Вікіпедії, у різні періоди діяльності ОУН фонд зі стратегічних і тактичних міркувань мав назви «бойовий», «визвольний», «революційний», «національний», «військовий» і навіть «оперативний». Незважаючи на цю різноманітність, найбільшу популярність завоював термін «бойовий фонд», мабуть, тому, що вживали його частіше. З часом виникло скорочення, голосний звук «о» помінявся на «і» або ж на «е», «и», залежно від краю. Унаслідок цього в Галичині та на Буковині грошові документи ОУН стали називати «бефонами» і «бифонами», а на Волині (Рівненська, Волинська, Житомирська області) та білоруському Поліссі — «біфонами». 

BukNews висловлює вдячність буковинцю, колекціонеру та досліднику старожитностей Миколі Салагору, який поділився зображеннями із власної колекції "бофонів" ОУН-УПА і дозволив опублікувати їхнє зображення у мережі.  

На фото бофони (скорочено від "Бойовий фонд") - цінні папери, які видавали в 1940-х – 1950-х роках ОУН, УПА, УГВР, та інші українські визвольні організації ранішого і пізнішого періодів. - гроші ОУН-УПА. 

 Немає опису світлини.

Для ОУН-УПА "бофони" також стали одним із засобів поширення визвольної ідеології та інформації. Вони чітко передають ідейний зміст визвольної боротьби ОУН і УПА та бойовий дух повстанців, - пояснює Бібліотека українського мистецтва.

Немає опису світлини.

На зображенні може бути: текст

 

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Нагадаємо, минулого тижня Atrocity Crimes Advisory Group побувала на місцях вчинення воєнних злочинів рф

Про це розповіла Генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова. 

Консультативну групу щодо злочинів-звірств створили для Офісу Генпрокурора США, ЄС та Великобританія. Це найкращі експерти з міжнародного гуманітарного права, військові експерти, фахівці з досвідом роботи у міжнародних трибуналах та науковці. І вони працюють разом з нами, щоб поділитися кращими світовими практиками для розслідування та переслідування злочинів рф в Україні.
 
Фахівці спільно оглянули Богданівку - село в Броварському районі Київщини, яке було під російською окупацією. Тут вбито 16 цивільних осіб, 7 із них із вогнепальної зброї. Місцева школа спалена загарбниками, а в каналізаційному колодязі в її дворі були знайдені людьскі рештки. Дитсадок, де базувався їх боєкомплект, військовослужбовці рф підірвали разом зі зброєю при відході - детонація тривала кілька годин поспіль. Житловий будинок мирних, де базувались їхні офіцери, росіяни теж знищили вщент. Споруда буквально зрівняна із землею, на її місці вирва завглибшки кілька метрів.
 
В Богданівці зафіксували випадки катувань і мародерства, а ще зґвалтування – ідентифіковані російські військові, які їх вчиняли, і вони вже отримали підозри.
 
Серед тих, хто  з українцями «на землі» Посол Клінт Вільямсон, Вейн Джордаш, координатор команд мобільного правосуддя та керуючий партнер Global Rights Compliance, Леван Дучідзе – директор по Україні Міжнародної організації права розвитку, міжнародний експерт з розслідування порушень прав людини, провідний проект ЄС Pravo-Justice Ерік Сванідзе.
 
Посол Клінт Вільямсон вже понад 30 років займається воєнними злочинами, зазначив, що ніколи не думав, що йому доведеться знову бачити таке в 21 столітті в центрі Європи.
 
АСА і створена в її рамках Mobile Justice Team допомагатиме Офісу Генпрокурора та прокурорам на місцях консультаціями щодо порушень законів і звичаїв війни, використання заборонених засобів ведення війни допомагатимуть із аналізом відкритих джерел. В Україні вдячні за їх рекомендації для забезпечення відповідності найрезонансніших справ високим міжнародним стандартам. Разом із експертами ми напрацьовуватимемо ці стандарти, щоб уніфікувати підходи та підвищити ефективність роботи прокурорів і слідчих.
 
І це надзвичайна допомога для нашого юридичного фронту, який нам допомагають зміцнювати міжнародні партнери України. Експертна підтримка – це теж наша зброя на полі справедливості.
 
 
Так само минулого тижня прокурор МКС Карім Хан побував в обстріляних районах першої столиці.
 
Про це розповіла Генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова. 
 
Прокурор Міжнародного кримінального суду вже втретє в Україні за час війни. Відвідали разом Харків, який від початку повномасштабної агресії рф майже постійно під ворожим вогнем, щоб обговорити спільні кроки стратегії притягнення до відповідальності та правосуддя.
 
В результаті перманентних атак в місті та області загинули вже 760 цивільних, поранено більше 1000. Зруйновано більше 4000 об’єктів, з яких майже 2500 – багатоповерхівки.
 
Найбільш постраждалий район – чисто «спальна» 200-тисячна Північна Салтівка. Тут немає жодних військових об’єктів і при цьому майже кожен другий будинок - свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер – пам‘ятки доби російського варварства в 21 столітті.
 
Побували також в Шевченківському районі Харкова, де 26 травня загинули 9 осіб та 17 були поранені. Територію радіусом в кілометр майже дві години безперервно обстрілювали ймовірно із самохідних гармат «Піон». Серед вбитих - 5-місячний Михайлик, якого відкинуло на дашок під’їзду з батькових рук. Місця, де лежали потерпілі, й досі марковані жовтими прапорцями, а тротуарна плитка збита осколками.
 
Кожен доказ та свідчення надважливі для майбутнього результату і харківські прокурори попри те, що доводиться працювати під обстрілами активізують розслідування воєнних злочинів. Вже є перші вироки російським військовим, які «поливали» цивільні об‘єкти області з артилерії.
 
Прокурор Хан уважно обстежує всі місця злочинів, ставить важливі професійні питання нашим прокурорам. На фронті справедливості ми з ним пліч-о-пліч: в незалежному розслідуванні Офісу прокурора МКС українська прокуратура надає активне сприяння Гаазі. Водночас ми разом працюємо в рамках Спільної слідчої групи на платформі Євроюсту, до якої Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду долучився в перше в своїй історії.
 
Завдяки змінам до законодавства у МКС є необхідні процесуальні інструменти для роботи «на землі». На черзі – відкриття їх представництва в Україні. Завдання нашої правоохоронної системи нині надати всі можливості нашим колегам працювати об‘єктивно, незалежно і швидко. Синергія національного і міжнародного правосуддя – наш ключ до справедливості.
 
Вбивають, залякують і нагороджують самі себе за звірства вкраденими медалями – викрито чергових російських окупантів Київщини.
 
Про це розповіла Генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова. 
 
 
Це Даниїл Фролкін – 21-річний військовослужбовець із вже відомої на весь світ 64 окремої гвардійської (після звірств в Бучі) мотострілецької бригади Сухопутних військ зс рф у складі 35 загальновійськової армії.
 
У березні під час окупації села Андріївка Бучанського району він незаконно затримав беззбройного цивільного чоловіка. Разом із іншим співслужбовцем, вони силою помістили його до електричної підстанції. Після побиття військовослужбовець випустив потерпілому смертельну кулю в голову.
 
В дусі російських загарбників – не насиллям єдиним, треба щось із трофеїв прихопити. Також окупант заволодів автомобілем іншого мешканця села, вдершись до його будинку і погрожуючи зброєю.
 
А в помешканні ветерана Другої світової війни він викрав генератор, який забезпечував будинок електроенергією. А ще – на очах у 96-річного чоловіка він забрав його радянські та українські медалі, ордени та відзнаки.
 
В поцуплених медалях загарбник навіть сфотографувався і виставив свій «подвиг» у соцмережі. Завдяки зусиллям Київської обласної прокуратури, СБУ та Нацполу «героя» знайшла і підозра у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством.
 
Ідентифікований та повідомлений про підозру також Чингіз Атантаєв - військовослужбовець повітряно-десантних військ зс рф. Він теж відзначився в окупованій Андріївці проведенням незаконних допитів мешканців та обшуків у їхніх помешканнях громадян. При цьому він залякував цивільних та погрожував їм вбивством.
 
Якщо ви впізнаєте підозрюваних та знаєте про їх причетність до інших злочинів – повідомляйте на наш єдиний доказовий хаб https://warcrimes.gov.ua/ або звертайтеся до Київської обласної прокуратури: 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75.
 
На зображенні може бути: 1 особа та на відкритому повітрі
 
На зображенні може бути: 1 особа
 
 
Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1