На цьому тижні Верховна Рада України має розглядати питання про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови

На цьому тижні Верховна Рада України має розглядати питання про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови

01.04.2013, 19:12

На цьому тижні Верховна Рада України має розглядати питання про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови. Верховна Рада попереднього скликання кілька разів розглядала це питання і так і не призначила ці вибори.

Ініціатива «Чернівцям потрібен мер» створила онлайн-петицію (http://www.causes.com/actions/1744149-/ ), де закликає і чернівчан і не чернівчан підтримати місцеве самоврядування в місті – адже це проблема не лише Чернівців, це прецедент недопущення територіальної громади до участі у місцевому самоврядуванні.

Представники Ініціативи сподіваються, що Верховна Рада цього скликання не позбавить громаду міста Чернівці права обирати міського голову – як це зробила Верховна Рада попереднього скликання.

31 березня у ході онлайн-марафона «2 роки» науковці, громадські діячі, діячі культури і туризму, блогери, журналісти, колишні керівники міста – усі заявили, що Чернівцям потрібен мер.

Ініціатива «Чернівцям Потрібен Мер»:

http://www.causes.com/causes/813805-/about/

Онлайн-петиція з вимогою призначити позачергові вибори Чернівецького міського голови:

http://www.causes.com/actions/1744149-/

"Щоденно про злободенне" № 40. Петро Кобевко про другі роковини безголів"я в Чернівцях

1 квітня в рубриці "Щоденно про злободенне" № 40 шеф-редактор газети "Час" Петро Кобевко про другі роковини безголів"я в Чернівцях.

До реєстр. № 2248

від 08.02.2013 р.

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Рибака розглянув на своєму засіданні 20 березня 2013 року (протокол засідання № 5) проект Постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови (реєстр. № 2248), поданий народними депутатами України М.Федоруком, М.Бурбаком, Р.Ванзуряком, Р.Зеликом та П.Петренком, яким пропонується призначити позачергові вибори Чернівецького міського голови на неділю 2 червня  2013 року.

При розгляді даного проекту Постанови Комітет взяв до уваги, що на чергових виборах до органів місцевого самоврядування 31 жовтня 2010 року Чернівецьким міським головою був обраний Федорук Микола Трохимович, повноваження якого були достроково припинені 31 березня 2011 року за рішенням Чернівецької міської ради VІ скликання, внаслідок чого міська рада порушила перед Верховною Радою України питання про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови.

Верховна Рада України шостого скликання за період своєї каденції не ухвалила рішення щодо призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови.

Станом на березень 2013 року відповідно до статті 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” повноваження Чернівецького міського голови здійснює секретар Чернівецької міської ради.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, проаналізувавши даний проект Постанови на відповідність оформлення та реєстрації вимогам Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що згідно з  частиною першою статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до поданого проекту Постанови суб’єкти права законодавчої ініціативи зобов’язані додати фінансово-економічні обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки).

Під час обговорення на засіданні народними депутатами України - членами Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з урахуванням норм частини третьої статті 14, частин першої та п’ятої статті 15 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” одноголосно було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови (реєстр. № 2248), поданий народними депутатами України М.Федоруком, М.Бурбаком, Р.Ванзуряком, Р.Зеликом та П.Петренком, при розгляді в першому читанні прийняти за основу та в цілому, змінивши запропоновану авторами дату призначення цих виборів на 16 червня 2013 року.

Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Комітет визначив народного депутата України, голову підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренка.

Просимо розглянути.

 Голова Комітету                                                           Д. ЖВАНІЯ

1