Французький омбудсман назвав процес над Тимошенко абсурдом. Власенко заявляє, що в залі суду встановили топчан для Тимошенко

Французький омбудсман назвав процес над Тимошенко абсурдом. Власенко заявляє, що в залі суду встановили топчан для Тимошенко

19.04.2012, 16:27

У засіданні беруть участь захисники Тимошенко, нардепи Власенко і Кожем’якін, донька Тимошенко, адвокат Плахотнюк. У приміщенні Харківського обласного апеляційного суду розпочалося попереднє засідання Київського районного суду міста з розгляду кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко у фінансових махінаціях на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України». Як передає кореспондент УНІАН, засідання відкрив суддя Костянтин Садовський.  Державне обвинувачення у справі підтримують прокурори Вікторія Калита та інші. Усі стільці у залі судових засідань зайняті. Кілька осіб стоять під стінами – зала судових засідань не переповнена.

До Харкова на засідання суду у справі щодо діяльності ЄЕСУ прибув посол Франції з прав людини Франсуа Зімере. Як передає кореспондент УНІАН, Ф.Зімере пройшов до зали судових засідань.Також у залі присутні народні депутати України з різних фракцій, журналісти і представники влади. Початок засідання Київського районного суду Харкова заплановано на 10.00.

Судовий процес над екс-прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко впливатиме на відносини України та Європейського Союзу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол Франції з прав людини Франсуа Зімере заявив на брифінгу у приміщенні Харківського обласного апеляційного суду, де Київський райсуд міста розглядає справу Ю.Тимошенко.

«Від того, як буде розвиватися цей процес, це буде мати великий вплив на майбутнє України, також сильно впливатиме на стосунки України та Європи», - сказав Ф.Зімере.

На його думку, процес над Ю.Тимошенко є політично вмотивованим. «Що я бачив – це абсурдно. Політична мотивація всіх цих звинувачень не підлягає сумніву», - сказав Ф.Зімере.

Він висловив стурбованість з приводу стану здоров’я Ю.Тимошенко та наголосив, що у разі ненадання їй права на лікування, вона не зможе себе захистити.

«Пані Тимошенко має право на лікування. Якщо вона не використовує право на лікування, вона не може себе захистити. Це загальновизнані правила, права людини», - сказав Ф.Зімере.

Посол Франції з прав людини також звернув увагу на інші судові процеси в Україні, які, на його думку, також є політично вмотивованими.

«Не можна також забувати про інші процеси, які також мають політичне забарвлення, – це процес над Луценком і над Іващенком», - нагадав Ф.Зімере.

Сергія Власенка не пускали до приміщення суду у Харкові, який сьогодні розпочне розгляд справи проти Тимошенко щодо ЄЕСУ. Захисника екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, народного депутата Сергія Власенка близько 10 хвилин не пускали до приміщення Харківського обласного апеляційного суду, де сьогодні Київській районний суд міста розпочинає розгляд справи проти Ю.Тимошенко щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України».

Як передає кореспондент УНІАН, С.Власенко кілька хвилин поспіль безрезультатно дзвонив у зачинені двері суду.

Приблизно за 10 хвилин до С.Власенка та журналістів вийшов керівник апарату апеляційного суду Олексій Євтушенко. Він повідомив, у якій залі проходитиме попереднє засідання суду.

О.Євтушенко підкреслив, що зала розрахована на 120 осіб.

На даний час народних депутатів України, захисників Ю.Тимошенко та журналістів пропустили у приміщення суду.

Прокурор Лобач заявив клопотання до Державної пенітенціарної служби і Міністерства охорони здоров’я визначити можливість Тимошенко брати участь у судовому засіданні.
 
Екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко обвинувачується в ошукуванні та обкраданні українського народу, заявив на засіданні Київського районного суду Харкова з попереднього розгляду справи щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" прокурор Віктор Лобач.

Як передає кореспондент УНІАН, він сказав: «Тимошенко обвинувачується в ошукуванні та обкраданні українського народу».

За його словами, під час досудового слідства було додержано усі вимоги чинного законодавства.

В.Лобач підкреслив, що строки давності у цій кримінальній справі не вичерпалися. За його словами, Ю.Тимошенко обвинувачується в ухилянні від сплати податків.

Прокурор підкреслив: «Ніхто не вищий за закон, незважаючи на те, які посади він займає».

 «Ми вважаємо можливим призначити до розгляду справу», - сказав В.Лобач, коментуючи відсутність в судовому засіданні Ю.Тимошенко.

В.Лобач також заявив клопотання до Державної пенітенціарної служби і Міністерства охорони здоров’я визначити можливість Ю.Тимошенко брати участь у судовому засіданні.

Захисник екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив відвід прокурору Віктору Лобачу, який підтримує держобвинувачення у справі проти Тимошенко щодо ЄЕСУ.
 
Як передає кореспондент УНІАН, свій відвід захист Ю.Тимошенко заявив після доповіді В.Лобача, який звинуватив Ю.Тимошенко «в ошукуванні та обкраданні українського народу».

На думку С.Власенка, дії прокурорів упереджені та політично вмотивовані. Зокрема, на його думку, прокурор В.Лобач «виголошує політичні лозунги», тому не може встановити об’єктивну істину у цій справі.

У залі судових засідань, де відбувається розгляд справи проти екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації ЄЕСУ, встановили топчан для екс-прем’єра.
 
Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу під час перерви у засіданні Київського райсуду Харкова повідомив захисник Ю.Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко.

«Ми зняли місце для обвинувачуваних – там стоїть топчан, широкий лежачий топчан, і там стоїть дерев’яна лавка зі спинкою. Тобто, вони готують притягти Тимошенко у суд і покласти її лежачи», - сказав С.Власенко.

Він наголосив, що загальною практикою не передбачена наявність топчана у місцях, відведених для обвинувачуваних у залі суду.

Суд заборонив усім організаціям «Батьківщини» пікетувати судове засідання у справі Тимошенко щодо діяльності корпорації ЄЕСУ. В Україні розпочалася друга хвиля політичних репресій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу у Харкові заявив перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, коментуючи запланований на сьогодні початок судового процесу проти екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко у справі щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України».

«Сьогодні розпочалася друга хвиля репресій проти політичних опонентів, сьогодні розпочався новий судовий фарс», - сказав О.Турчинов.

Він наголосив, що влада за допомогою судів заборонила усім організаціям «Батьківщини» пікетувати засідання суду. На думку О.Турчинова, влада користується залежністю української судової системи.

О.Турчинов підкреслив, що захист Ю.Тимошенко наполягатиме на закритті кримінальної справи проти екс-прем’єра.

У свою чергу, захисник Ю.Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко заявив, що справа проти Ю.Тимошенко по ЄЕСУ вже закривалася судами. «Усе, що інкримінують Тимошенко, це усні вказівки», - зазначив С.Власенко.

Довідка УНІАН. У жовтні 2011 року СБУ порушила стосовно Ю.Тимошенко кримінальну справу за переведення боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. У січні цього року Слідчий відділ управління СБУ в Харківській області завершив розслідування справи екс-прем`єра України Ю.Тимошенко щодо фінансових порушень корпорації ЄЕСУ.

За інформацією прес-центру СБУ, Ю.Тимошенко «обвинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн грн, розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування більш як 25 млн грн податку на додану вартість, службовій підробці і в ухиленні від сплати 681 тис грн прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було упровадження корпорацією «ЄЕСУ» фінансової схеми заховання валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній».

Ю.Тимошенко в 1995-1997 рр. очолювала корпорацію ЄЕСУ.