На рельєфній арт мапі України з кристалів і бісеру чернівецька вишивальниця зобразила сонце

На рельєфній арт мапі України з кристалів і бісеру чернівецька вишивальниця зобразила сонце

23.07.2021, 12:55

У Чернівцях презентували вишиту кристалами та бісером рельєфну арт мапу України. 

Над нею працювали 70 рукодільниць із усієї України, в тому числі 3 майстрині із Чернівців, пише ІнформАгентство АСС.

Вони згуртувалися у соцмережах, аби створити спільний витвір до 30-річчя незалежності нашої держави. Кожна з майстринь працювала над окремим фрагментом карти. 

Карта вражає своєю красою. На ній зображено гори, степи, річки, моря – усе відповідно до географічної карти. А на білому тлі вишили українські символи: тризуб, калину, ліру тощо.

Рельєфна карта України має розміри 100 на 70 сантиметрів, а вага полотна без рами – 2,5 кілограма.

Використали 42 види різних технік, зокрема вишивка нитками та бісером, французькі вузлики, в’язання гачком, декорування тканиною і мереживом. Застосовано 38 видів різних матеріалів: бісер, муліне, кришталеві намистинки, натуральне каміння, атласні стрічки, оксамит, мереживо, тканини, шкіру та інші.

 Оксана Парасків, вишивальниця з Чернівців, розповіла Інформаційному агентству АСС, що працювала над четвертим квадратиком мапи, на якому зобразила сонце.

"Я вирішила одразу ж приєднатися до цього проєкту. Кожна з учасниць мала вишити окремий фрагмент – це квадратик розміром 10 на 10 сантиметрів. Їх розділили жеребкуванням. Я вишила сонце білими нитками і бісером, – показала на мапі чернівчанка Оксана Парасків. – Матеріали купувала за свої кошти. Нам дали місячний термін – з 18 березня по 28 квітня. Потім ці вишиті фрагменти дизайнера Яна Кравець з’єднала в мапу".

«Працювали над створенням мапи вишивальниці з України та одна з Ізраїлю. Кожна вишивала в себе вдома. Обирали рандомно, хто яку частину мапи вишиватиме. Не можу сказати за других дівчат, але мені було не важко, приємно було вишивати. Загалом тут використано 40 видів матеріалів та 42 види техніки – нитками, бісером, стразові ланцюжки, перли, шкіра тощо», - розповіла майстриня.

Ще одна чернівецька вишивальниця Наталія Філіпець вишила частинку Луганської області та білого тла.

"Я дуже щаслива, що взяла участь у створенні цієї карти, – каже майстриня. – Нас усіх об’єднала Україна. За кожним фрагментом заховане таємне послання, своєрідна молитва за нашу державу. Це рядки з віршів, фрази, побажання . Хтось вишив "Слава Україні", хтось "Крим і Донбас – це Україна".

Ідея створення креативної мапи - майстрині з Вінниці Ольги Петлюк. Дизайнерка проєкту – Яна Кравець. Розмір мапи - 100смх70см. 

Відкриття мапи вже відбулось у Вінниці та Хмельницькому. Після Чернівців вона поїде до іншого міста.

Зберігатиметься вишита мапа України в музеї Острозької академії.

Джерело: https://acc.cv.ua/ та molbuk.ua

1