На одній із чернівецьких вулиць перехожим роздавали пакети з продуктами харчування та агітаційними листівками політичної партії

На одній із чернівецьких вулиць перехожим роздавали пакети з продуктами харчування та агітаційними листівками політичної партії

30.09.2020, 17:12

29 вересня на спецлінію «102» надійшло повідомлення про те, що на одній із вулиць Чернівців невідома жінка пропонує пакети з продуктами харчування та агітаційними листівками однієї з політичних партій, що може свідчити про спробу підкупу виборців.

 Отримавши повідомлення про ймовірне порушення виборчого законодавства, на місце події виїхали слідчо-оперативні групи ГУНП в Чернівецькій області і Шевченківського відділення поліції. Правоохоронці опитали заявницю та інших осіб, які можуть бути свідками неправомірних дій.

 За вказаним фактом слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Нагадаємо, вчора у Чернівцях від імені кандидатки у депутати Чернівецької міськради від фракції "ЄС" Наталії Фрунзе жителям роздавали продуктові набори, сама ж Фрунзе заявила про провокацію.

Як повідомляє molbuk.ua, у своєму дописі у Facebook Фрунзе запевнила, що інформацію про роздачу продуктових наборів вона дізналася зі ЗМІ.

"Офіційно заявляю: жодних продуктових наборів та інших хабарів у будь-якому вигляді я не даю і ніякого відношення до цього не маю!", – повідомила Наталія Фрунзе.



"Шановні опоненти(ки), подібні провокації доводять, що ви просто не впевнені в своїй перемозі. Не треба влаштовувати шоу за участю правоохоронних органів перед журналістами! А треба було працювати, так як це робили ми – Європейська Солідарність - Чернівці", – написала кандидат у депутати.

Наразі правоохоронці працюють у посиленому режимі та цілодобово моніторять ситуацію щодо виборчого процесу, а також оперативно реагують на кожне повідомлення, пов’язане з порушенням виборчого законодавства. За кожним зверненням співробітники поліції проводять ретельну перевірку та приймають рішення відповідно до чинного законодавства.

 Так, з початку передвиборної кампанії співробітники поліції зареєстрували 71 повідомлення з ознаками адміністративного правопорушення, ще 2 – кримінального.

На 12 осіб правоохоронці склали адміністративні протоколи за статтею 212-13 (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) Кодексу України про адміністративні правопорушення. За іншими випадками незаконної агітації поліцейські проводять перевірку.

Факти кримінальних правопорушень наразі розслідують співробітники Шевченківського відділення поліції.

Слідчі поліції розпочали кримінальні провадження за ознаками частини 2 статті 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) та частини 2 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

 Поліцейські закликають учасників виборчого процесу не порушувати норми виборчого законодавства. Поліція працює в посиленому режимі й реагує на кожне повідомлення, пов’язане з підготовкою та проведенням місцевих виборів.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області та https://molbuk.ua/
1