На нараді у Гройсмана Федорук заявив про потребу реформування адміністративно-територіального устрою України

На нараді у Гройсмана Федорук заявив про потребу реформування адміністративно-територіального устрою України

05.12.2018, 09:11

Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук взяв участь у круглому столі "Актуальні питання реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади".

 Захід відбувся 4 грудня за участі Прем’єр-міністра В.Гройсмана, народних депутатів, представників органів місцевого самоврядування, їх провідних асоціацій, міжнародних та вітчизняних експертів, де було обговорено стан впровадження реформи децентралізації, а також сучасні виклики, що постали у процесі її реалізації. Суттєву увагу було приділено питанню реформування адміністративно-територіального устрою держави в частині створення спроможних районів.

 Під час круглого столу Глава Уряду акцентував увагу на необхідності закріплення на законодавчому рівні, передусім у Конституції України, «незворотності реформи децентралізації, щоб не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади». Прем’єр-міністр висловив пропозицію розпочати процес внесення змін до основного Закону вже наступного року та поінформував, що ним ініційовано створення робочої групи з напрацювання оновленої Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Основними напрямками цієї концепції повинні стати: трирівнева система - громада, район, регіон; ефективна система місцевого самоврядування; гарантування матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування; запровадження інституту префекта.

 У своєму виступі голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорук відзначив, що на сьогоднішній день назріло питання реформування адміністративно-територіального устрою України, що є складовою частиною масштабної реформи децентралізації. Для її впровадження необхідно прийняти Закон про засади адміністративно-територіального устрою, проект якого Комітет розглянув на своєму засіданні ще в липні цього року та рекомендував Парламенту прийняти його за основу. Очільник підкомітету також поінформував, що з метою пришвидшення реформи адміністративно-територіального устрою і забезпечення ефективної системи функціонування місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на субрегіональному рівні окремими народними депутатами України до Парламенту України внесено законопроекти щодо зміни меж районів у п’яти регіонах України: Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях.

Голова підкомітету зазначив, що Комітет є надійним партнером органів місцевого самоврядування та головним парламентським майданчиком для обговорення ідей щодо втілення реформи децентралізації. При напрацюванні законодавчих ініціатив щодо реформування адміністративно-територіального устрою України Комітет спиратиметься в першу чергу на пропозиції органів місцевого самоврядування та їх провідних всеукраїнських асоціацій.

 Захід відбувся за ініціативи Української асоціації районних та обласних рад у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація  і реформа місцевого самоврядування в Україні».

1


КОМЕНТАРІ (1)

Як - ми знову створюємо райони?! З цього словесного фаршу нічого не зрозуміло. Виходить, що уся ця гройсманівська децентралізація - це укрупнення районів при знищенні місцевого самоврядування, бо територіальні громади насправді позбулися своєї влади, своїх фінансів, свого законного права самим вирішувати свої питання на своїй землі. 

avatar

05 грудня 2018 18:47