На мітинг проти Тимошенко вчителів зганяли просто з уроків особисто директори шкіл. Посол США про суд над Тимошенко: Це продовження переслідування опозиції

На мітинг проти Тимошенко вчителів зганяли просто з уроків особисто директори шкіл. Посол США про суд над Тимошенко: Це продовження переслідування опозиції

20.04.2012, 14:12

В перший день слухань справи Юлії Тимошенко по ЄЕСУ, біля будівлі суду на пл. Руднєва проходило два мітинги: прихильників і «противників». «Противників» Юлії Тимошенко знімали просто з уроків. Мітинг проти Тимошенко був представлений співробітниками комунальних підприємств Харкова і бюджетниками, повідомляє місцеве видання "Главное". Як повідомили журналістам викладачі харківських шкіл - безпосередні учасники протесту - їх "зганяли" до Апеляційного суду, де слухається справа, особисто директори шкіл. За неучасть погрожували звільненням. Коли вранці стало ясно, що людей проти Тимошенко під судом набагато менше, ніж за неї, то директорам поставили завдання терміново знімати вчителів з уроків і на таксі швидко відправляти до суду, що й було зроблено. В результаті в багатьох школах Ленінського та Жовтневого районів у дітей скасовували уроки через відсутність потрібних вчителів, яких "погнали" під суд. Така ж ситуація, за нашою інформацією, була і в інших районах міста. За інформацією видання, на завтра "регіоналами" поставлене ??завдання забезпечити значну перевагу "антитимошенківців" над "білосердечними".

 Надзвичайний та Повноважний посол США в Україні Джон Теффт розцінює новий судовий процес над Юлією Тимошенко як продовження вибіркового переслідування політичних опонентів. Як передає кореспондент УНІАН, про це Дж.Теффт заявив сьогодні, відповідаючи на запитання одного із студентів Києво-Могилянської академії після своєї лекції на тему: "Встановлення верховенства права в Україні: розбудова модерного суспільства". "Це продовження вибіркового переслідування опозиції. Це те, що заявляв уряд США. Остання подібна заява була зроблена минулого тижня стосовно вироку пану Іващенку", - сказав Дж.Теффт.

Послу Франції з прав людини Франсуа Зімере керівництво Качанівської колонії відмовило як у зустрічі з Тимошенко, так і в можливості передати їй листа. Про це УНІАН повідомили в посольстві Франції в Україні. Зокрема, в посольстві констатували, що Ф.Зімере взяв участь у слуханні справи проти Ю.Тимошенко в суді, яке відкрилося сьогодні вранці в Харкові, після чого прибув у Качанівську колонію, щоб уже вдруге спробувати зустрітися з Ю.Тимошенко. «Він був прийнятий начальником в`язниці, який повідомив йому про відмову. Посол попросив його про можливість залишити їй листа, але його прохання було відхилене. Начальник відмовився відповідати на запитання Ф.Зімере про здоров`я Ю.Тимошенко», - повідомили в посольстві.

 Раніше, в Державній пенітенціарній службі України заявили, що Ф.Зімере не зустрівся з Ю.Тимошенко в Качанівській виправній колонії №54 в Харкові, де вона відбуває покарання, у зв`язку з відсутністю відповідного дозволу судової інстанції. За даними прес-служби ДПтС, Ф.Зімере, "розуміючи обгрунтованість юридичних підстав неможливості зустрічі, висловив намір надіслати Ю.Тимошенко листа". У пенітенціарній службі також повідомили, що Ф.Зімере зустрівся з керівництвом Качанівської колонії.

 Як повідомляв УНІАН, посол Франції з прав людини Ф.Зімере перебував в Україні 18-19 січня цього року з візитом, в рамках якого він звертався до відповідних українських органів з проханням про зустріч з Ю.Тимошенко, проте дозволу на зустріч не одержав. Також Ф.Зімере побував на засіданні Печерського районного суду Києва з розгляду справи екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, після чого висловив думку, що в суді порушуються права Ю.Луценка на захист. Після цього в Міністерстві закордонних справ Франції пошкодували, що влада України не дозволили французькому дипломату зустрітися з українським опозиційним лідером у колонії.

Захист екс-прем’єра Юлії Тимошенко вимагає від суду закрити справу щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України».  Як передає кореспондент УНІАН, позицію захисту оприлюднив у ході попереднього засідання Київського районного суду Харкова адвокат Сергій Власенко. Він нагадав, що ця справа вже «одного разу була закрита». Він назвав справу щодо ЄЕСУ «справою про усні вказівки 1997 року». «Ніяких додаткових доказів не з’явилося. Тому відновлення провадження у цій справі є незаконним. Я наполягаю, аби ця абсурдна, надумана, сфальсифікована справа була закрита у зв’язку з відсутністю в діях Юлії Володимирівни Тимошенко складу злочину», - заявив С.Власенко. Також він наголосив, що захист наполягає, аби суд розглядав справу щодо ЄЕСУ «в юридичному сенсі». При цьому С.Власенко висловив сподівання, що «суд ухвалить єдино правильне юридичне рішення» і закриє справу за пунктом 2 статті 6 Кримінально-процесуального кодексу України, тобто за відсутністю в діях Ю.Тимошенко складу злочину. «Тимошенко не вчиняла тих дій, які їй інкримінують», - наголосив С.Власенко. Водночас він звинуватив суд в упередженості. «Поки що все що відбувається, мені нагадує Кірєєва», - сказав він.

У Харкові під час акції на підтримку екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко невідомий вдарив у голову металевою трубою народного депутата з фракції «БЮТ-Батьківщина» Бориса Пудова. Як повідомили УНІАН у прес-службі партії «Батьківщина», про це заявив сам потерпілий. Б.Пудов повідомив, що під час встановлення наметів біля приміщення Харківського обласного апеляційного суду, в якому Київський райсуд міста розглядає справу Ю.Тимошенко щодо корпорації «Єдині енергетичні системи України», підійшли судові виконавці з вимогою прибрати намети. «Люди показали їм заявки, по яким немає рішень судів про заборону. Я також підійшов і сказав, що ніхто не має права порушувати Конституцію та право громадян на вільні зібрання», - зазначив Б.Пудов. «Після цього одразу підбігли кримінальної зовнішності хлопці. Один намет вони просто розкидали по всій проїжджій частині. Одного з нападників ми затримали і передали міліції, яка завела хлопця за ріг і відпустила», - сказав народний депутат. За його словами, після цього на інші палатки накинулася інша група осіб характерної зовнішності. «З них особливо виділявся один, як ми зрозуміли, з донецьких. Міліція байдуже спостерігала як він б’є людей і ламає палатки. Я втрутився, за що отримав по голові металевою трубою», - сказав Б.Пудов. «На заклики до міліції припинити побиття людей і народних депутатів ніхто з них не відреагував і не підійшов», - обурився він. Після цього на місце події викликали «швидку», яка надала першу медичну допомогу.

Як повідомляв УНІАН, 19 квітня, у Харкові розпочався судовий процес проти Ю.Тимошенко з розгляду кримінальної справи щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України". У жовтні 2011 року СБУ порушила стосовно Ю.Тимошенко кримінальну справу за переведення боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. За інформацією прес-центру СБУ, Ю.Тимошенко «обвинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн грн, розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування більш як 25 млн грн податку на додану вартість, службовій підробці і в ухиленні від сплати 681 тис грн прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було упровадження корпорацією «ЄЕСУ» фінансової схеми заховання валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній».  Ю.Тимошенко у 1995-1997 рр. очолювала корпорацію ЄЕСУ. Нагадаємо, 20 квітня Київський райсуд Харкова продовжить слухання у другій справі Тимошенко.

Захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко вважає, що розгляд справи щодо діяльності корпорації ЄЕСУ має бути перенесений з Харкова до Подільського райсуду Києва. Як передає кореспондент УНІАН, юрист заявив, що «Київський районний суд не має права розглядати цю справу». За його словами, насправді цю справу мав би розглядати суд у Дніпропетровську - за місцем юридичної адреси корпорації ЄЕСУ, але її краще було б передати до Подільського райсуду Києва, оскільки Ю.Тимошенко працювала у Подільському районі столиці. Адвокат наполягає, щоб «з точки зору вимог КПК, логіки і здорового глузду» підсудність була змінена. «Це питання перешкоджає подальшому рухові суду», - вважає С.Власенко. Він звинуватив головуючого суддю Костянтина Садовського у тому, що той «вкотре порушує КПК, свідомо не розглядає питання щодо підсудності справи». «У даному випадку головуючий зловживає своїми правами головуючого», - заявив С.Власенко.