На контейнери для сортування сміття Чернівцям необхідно майже 10 млн. грн

На контейнери для сортування сміття Чернівцям необхідно майже 10 млн. грн

13.02.2018, 17:02
Згідно зі статею №36 закону України «Про відходи», який набрав чинності з 1 січня 2018 року органи місцевого самоврядування зобов`язі сприяти правильному сортуванню відходів, забезпечити баки окремо для скла, окремо для паперу, пластикових пляшок, тощо. 

Поправка у законі, яка забороняє захоронення на полігонах неперероблених побутових відходів, була внесена до закону України ще у 2012 році. Восени минулого року на повну силу запрацювала Угода про асоціацію з ЄС, тож всі закони, які відповідають європейським нормам (а поправка відповідає директивам ЄС), повинні виконуватися. 

Верховною радою України було прийнято низку законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання й використання побутових відходів, згідно цих законопроектів, сміття дозволять продавати , як це практикується у європейських країнах. Ситуація у Чернівцях типова: маса сміття на полігоні твердих побутових відходів на вул. Чорнівській – це не просто сміття, це гроші громади міста. Сміття можна завантажити і продати на сміттєспалювальний завод, який (як варіант) можна буде побудувати, якщо ці всі закони будуть прийняті, - переконаний Сергій Обшанський, начальник інспекції з благоустрою Чернівців. Також він вважає, що в українському законодавсті є так звана діра: не вказана ціна за тону сміття. І доки конкретної ціни це буде встановлено, в Україні стихійні сміттєзвалища будуть проблемою.

Електронна петиція про запровадження поглибленої схеми сортування в м. Чернівцях набрала необхідну кількість голосів. Наразі створено робочу комісію. Розгляд петиції винесено на сесію міської ради, яка відбудеться 29 березня 2018 року. Доки це питання не розглянуть, говорити про подальше зарано. Про те, як це працюватиме і чи економічно вигідно сортувати та переробляти сміття, дізнавалась наш кореспондент у автора петиції Сергія Обшанського:

За крок до екологічно чистих Чернівців

- Скільки приблизно потрібно коштів, щоб розставити контейнери для сміття на існуючі контейнерні майданчики?


- Частина контейнерів для пет-пляшок у місті вже є, їх поставили 2 роки тому. В ці контейнери збирають пет-пляшки, метал, скло, папір і картон. В порівнянні з тим, що у нас було, це вже якісь дії, але насправді це незручно і нераціонально. І так ми людей ніколи не навчимо правильно викидати сміття. Приблизна сума, щоб закупити такі контейнери, - близько 10 млн. гривень.

- Програма фінансуватиметься з міського бюджету, чи будуть і додаткові джерела фінансування?

- Законотворці придумали цю програму як механізм для покращення екологічних умов, децентралізація є, гроші в громади міста є. Тепер треба ефективно використовувати кошти. Тому встановлення роздільних контейнерів здійснюватимуть за кошти міського бюджету.

- Доки депутатський корпус не проголосував за цей проект, що буде далі, невідомо. Як Ви вважаєте, правильний розподіл сміття справді принесе прибуток і чи взагалі реально навчити сортуванню відходів? 

- Система сортування сміття практикується в багатьох країнах Європи і світу. Це, приміром, Японія, яка сортує сміття з 20-х років ХХ століття. Швейцарія - одна із найчистіших країн світу, переробляє 100% своїх відходів. При цьому всі без винятку зобов'язані складати сміття по різних контейнерах. Не згоден - плати штраф. Питання сортування сміття в цій країні почали впроваджувати у 50-х роках минулого століття, ще в 80-ті роки екологічна ситуація в Швейцарії була катастрофічною, зараз ми всі знаємо про їхній чудовий результат. Тобто питання розподілу відходів багатогранне. Це не означає, що контейнери на вулиці примусять одразу всіх правильно викидати сміття. Це все залежить від бажання кожного, для цього можуть знадобитися і роки. А нині, ймовірно, багато чернівчан досі не знають, для чого стоїть додатковий контейнер для пет-матеріалів.

- У Вашій сім`ї сортують сміття, по цих 2-х контейнерах? І чи здавали Ви сміття на переробку?

- Сортуванню сміття не навчають у школі, садочку, університеті. Хоча така превентивна програма нам не завадила б. Я з командою плануємо демонструвати відеоролики у закладах освіти, що дозволять зрозуміти для чого потрібно сортувати відходи, але все залежить також від виховної роботи вдома та у школі. Доречно було б якби вчителі на своїх виховних заняттях теж говорили про заходи задля збереження екології. Сподіваюсь, що незабаром все це буде. Я сам раніше також не сортував сміття. Зараз у нашій сім`ї діє поглиблена програма зі збору сміття. Перед новим роком я здав макулатуру у пункті прийому УВО УТОС і отримав 63 гривні. За ці гроші я купив 3 шоколадки своїй доньці.

Питання сортування сміття полягає не в тому, що влада спочатку зобов`язана поставити контейнери, а потім ми, громадяни, повинні думати: сортувати чи не сортувати сміття. Ми вже це можемо робити. Тобто здавати макулатуру, пет-пляшки. 600 пластикових пресованих пляшок торік коштували від 300 до 400 гривень. Є вже приватні підприємці, які за власний кошт закупили і поставили сітки для пет-пляшок. Від цього село чи райцентр тепер має гроші на озеленення на благоустрій тощо. А коли буде запроваджена програма розподілу сміття, то продати можна буде й інші відходи.

- Яка ситуація з контейнерами у Чернівцях? Чи всі люди квапляться укладати угоди на вивезення сміття?


- На жаль, 60 % будинковолодінь міста не платять за вивезення сміття. В цих людей немає угод ні з МКП „Спецкомунтранс” ні з приватною фірмою ДП „Альфатер”. Реально люди, які уклали угоди з цими компаніями, оплачують тих 60%, які не платять за це. Тому у Чернівцях контейнерів не вистачає, вони переповнені. Діючий тариф - 8,40 грн. з однієї людини за вивезення сміття не може забезпечити закупівлю нових контейнерів. На виконкомі директор МКП „Спецкомунтранс” повідомляв, що близько 10 тисяч абонентів не уклали угод з підприємством. 

- А як змусити людей платити за вивезення сміття?

- Інспекція з благоустрою Чернівців створена не як каральний орган, а як орган для запобігання адмінпорушень. Ми встановимо організацію, ще не відомо, що це буде за організація. Але коли вона запрацює ми дамо людям так звані «податкові канікули», згідно з якими чернівчанам дадуть час, аби ті уклали угоди. А після закінчення терміну інспекція буде з’ясовувати, хто порушує вимоги, накладатиме штрафи. Максимальний розмір штрафу становить 1300 грн..

Від редакції
. Наш кореспондент разом із Сергієм Обшанським підрахували, скільки приблизно недоотримує бюджет міста через те, що люди не сплачують за вивезення сміття.

У разі, якщо 10 тис. абонентів будинковолодінь, які не уклали угоду (а в кожному будинку щонайменше проживає по 2 особи), оплатять за сміття за діючими тарифами, отримаємо 168 тис. грн.. за місяць. За 12 місяців сума перевищить 2 млн. гривень. 
За нашими підрахунками вартість одного контейнера – приблизно 5 тис. грн, за 2 млн гривень можна придбати 400 таких контейнерів.

Довідково
.
У Чернівцях працює 3 пункти прийому макулатури: 
УВО УТОС, ГП – м. Чернівці 380 (50) 9033004, Василь
Вторресурс – м.. Чернівці, вул. Головна 140а, тел. +380 (50) 597-97-57 Інга
ІНТЕРПАП – Чернівці, тел.: 8 050 3745307. Факс: 8 0372 584066
 
Наталія ДЕМЧУК
 
Джерело: http://www.chas.cv.ua/43505-za-krok-do-ekologchno-chistih-chernvcv.html
1