На Кіцманщині у День масової депортації буковинців 14 червня 1941 року поклали квіти до меморіалу «Жертвам політичних репресій» та запалили лампадки

На Кіцманщині у День масової депортації буковинців 14 червня 1941 року поклали квіти до меморіалу «Жертвам політичних репресій» та запалили лампадки

16.06.2018, 11:33

В пам'ять про сумний день масової депортації наших краян 14 червня 1941 року російськими «визволителями» та політичних репресій на Буковині, буковинці  в м. Кіцмань поклали квіти до меморіалу «Жертвам політичних репресій» та запалили лампадки у формі хреста. Початок масових репресій наших краян був ще у 1940 році - після так званого «визволення» нашого краю червоною армією.

 Захід проводився для того, щоб вшанувати пам'ять буковинців, які були примусово переселені у віддалені райони тодішньої радянської імперії чи переважно знищені під час тієї операції сталінськими нелюдами. Як виявилося пізніше, - це стало масовим і цілеспрямованим знищенням краян за різними ознаками, в першу чергу репресивна сталінська машина була спрямована на людей грамотних і заможних. Незважаючи на час доби (посеред ночі), вік людини (від кількох місяців до понад 80 років), буковинців забирали з їхніх помешкань і вивозили у невідомому напрямку. Як наслідок, - на Північній Буковині і Хотинщині постраждала чи не кожна родина. Тому нам потрібно пам’ятати жертв депортації буковинців, щоб ті страшні події ніколи не повторилися.
 
  У вшануванні взяли участь представники репресованих родин Снятинчуків з  міста Кіцмань, Баб’яків  і Дронів із села Ошихліби Кіцманського району.  
1