На Глибоччині в поле вийшли комбайни

На Глибоччині в поле вийшли комбайни

05.07.2018, 22:51

...І вийшли в поле комбайни

  Мабуть, як жодна інша пора у праці аграріїв, ця є найбільш очікувана, сповнена хвилювань і добрих сподівань. Саме таким щороку видається початок жнивування і для трудівників фермерського господарства «Серет», яке очолює у Черепківцях Василь Микитюк – досвіченний і вправний газда.

  Щойно підсохла після рясних дощів десятигектарна площа озимого ріпаку, як вивели на поле свої потужні комбайни німецького виробництва «CLAAS» умілі механізатори Роман Возняк та Дмитро Колотило. Як згодом додав агроном господарства Михайло Гакман, очікується що кожен гектар вижасть не менше 25-30 центнерів насіння ріпаку. Маємо гарні сподівання і на урожай озимих посівів пшениці та ячменю на площах відповідно 40 та 20 гектарів. Власне, вже нині радує око і ділянка добре доглянутої кукурудзи. Дай, Боже, аби нам тільки посприяла погода і змогли все вирощене зібрати і доставити на тік без втрат.

  Цього щиро бажаємо хліборобам «Сирету» - одного з найбільших і кращих господарств Глибоччини і ми.

                 Василь Гейніш

фото Петра Митранюка

 ДОВІДКОВО:

Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у не справному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

 Чернівецький міський відділ УДСНС України у Чернівецькій області звертається із проханням виконувати основні правила пожежної безпеки!

  • з  початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.

  • перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степовій смузі, автомобільним шляхам і залізницям повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.

  • перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.

  • до початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені  первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори - двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).

  • у разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовану техніку, що пристосована для гасіння пожеж зернових.

  • безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

  • корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.

  • збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з'єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

 Чернівецький міський відділ УДСНС України у Чернівецькій області нагадує працівникам сільськогосподарської галузі та всім громадянам бути вкрай обережними з вогнем і пожежонебезпечними предметами, мандруючи на автомобілі чи пішки повз хлібні лани.

Начальник Чернівецького міського відділу Управління ДСНС у Чернівецькій області В.Колодрівський

1