На добитих до ручки дорогах рідної Заставнівщини чомусь згадався той керівник району…

На добитих до ручки дорогах рідної Заставнівщини чомусь згадався той керівник району…

21.06.2019, 13:29

Звали його – як? Пригадали: Панас Григорович Палевич, котрого за його крутий норов підлеглі остерігалися, наче вогню. Та, добре відомо, й шанували, бо той перший секретар райкому партії дбав передусім про порядок та жорстку виконавську дисципліну.

Усі знали: свій робочий день Панас Григорович розпочинав з об’їзду доріг Заставнівщини. Головних і другорядних. Його «забаганками»  було те, аби вони всюди були впорядковані і ними без проблем можна користуватися за будь-якої погоди. Якщо було десь не за правилами Палевича, то з винних, образно кажучи, шкуру знімали. Зняв би й зараз, побачивши, що діється на дорогах. Зокрема, на таких маршрутах: Юрківці – Вікно, Юрківці – Васловівці, Вікно – Ржавинці, Ржавинці – Добринівці… На останньому маршруті дорога сьогодні в такому стані, де транспорт, заледве долаючи її, й без коліс може залишитися. Та хоч на тих путівцях побібний «порядок» муляє очі людям роками, однак в районі та області сьогодні ніхто й пальцем не поворухнув, аби здійснити бодай сякий-такий косметичний ремонт.

Попри дороги, Палевич усіляко піклувався запитами та потребами ветеранів Великої Вітчизняної війни та вдовиць. Якось, пам’ятається, чи то в Чорному Потоці, чи сусідньому Онуті одній з вдовиць забулися вчасно доставити паливо на зиму. Ой, й шуму було на весь район! І винні в тому відтак десятому заказували пам’ятати і не забувати тих, хто воював і за правду на фронтах смертю хоробрих упав.

На період Палевича припала сумнозвісна кампанія Леоніда Кравчука підчисту руйнувати, зносити культові споруди – церкви, монастирі, каплиці. Панас Григорович дуже переживав з приводу, але нічого не міг вдіяти. Знав, що за ігнорування вказівок головного ідеолога не те, що з роботи можна було полетіти, а й отримати «вовчий квиток». Дорого обійшлася вірянам руйнація культових споруд району. Під шумок кравчуківської кампанійщини в селі Онут була знищена каплиця на честь перемоги козацьких військ Петра Сагайдачного над турками. Коли Панас Григорович дізнався, що знищена безцінна історична реліквія він, кажуть, цілий день не виходив з кабінету. І навіть порушив графік свого робочого дня, так вранці і не об’їхавши дороги району.

Днями побував у своєму рідному селі Ржавинці. Дорога така, що ледь печінки не повідбивав. І чомусь знову на пам’ять сплив образ першого секретаря Заставнівського райкому партії. Того, хто б подібного не допустив, і котрий щодня робочий день розпочинав з об’їзду усіх  без винятку доріг Заставнівщини.

Як людина, Панас Григорович мав одну слабинку. Над усе він цінував яблука сорту золотий ренет. Про це знали всі керівники району. І яблука того знаменитого за всіма характеристиками сорту Панасу Григоровичу заготовляли, як правило, в садах колгоспів ім. Леніна та ім. Дзержинського. Так було…

Іван Агатій

1