Стане найбільшою в Європі: на Дністровській ГАЕС Чернівецької області запустили четвертий агрегат за понад 4 млрд грн (ОНОВЛЕНО)

Стане найбільшою в Європі: на Дністровській ГАЕС Чернівецької області запустили четвертий агрегат за понад 4 млрд грн (ОНОВЛЕНО)

17.08.2021, 12:23

На Дністровській гідроакумулюючій електростанції в Чернівецькій області запрацював четвертий агрегат. Він збільшить потужність станції та є початком другої черги будівництва ГАЕС.

Про це йдеться у Youtube-трансляції Укргідроенерго.

Будівництво агрегату вартує понад 4 мільярди гривень. Він один із семи запроєктованих. Його потужність така ж, як в агрегатів, запущених раніше. Агрегат будували чотири роки.

З нагоди запланованого пуску четвертого агрегату із робочим візитом на Буковину прибув Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА

Він приїхав у місто Новодністровськ, аби особисто взяти участь у запуску четвертого гідроагрегата Дністровської гідроакумулюючої електростанції. Прем’єр-міністра супроводжували заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко, міністр енергетики Герман Галущенко, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, голова Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота та директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Василь Субота.

Денис Шмигаль відзначив, що розбудова Дністровської ГАЕС – це один з найамбітніших енергетичних проєктів в історії сучасної України, а запуск 4-го генератора вкрай важлива подія для енергетичної безпеки України.

«Згідно з проєктом станція складатиметься із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт, що виводить її на перше місце у Європі та на шосте у світі. Лише вартість проєкту будівництва агрегату №4 сягає понад 7 мільярдів гривень. Це також додаткових 324 МВт цінних балансуючих та маневруючих потужностей, які так необхідні нашій енергосистемі у процесі інтеграції до європейської енергосистеми ENTSO-E», - наголосив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль також підкреслив, що реалізація цього проєкту дозволила підтримати українську промисловість, адже 80% обладнання було вироблено в Україні. Зокрема, замовлення отримували українські заводи Турбоатом та Електроважмаш, виробники трансформаторного обладнання, металоконструкцій, кабельної продукції та інші українські промислові підприємства. Крім того, на будівельному майданчику впродовж будівництва працювали близько 1000 будівельників та монтажників, а штат Дністровської ГАЕС складає більше 430 осіб.

Він зауважив, що на Дністровській ГАЕС після запуску четвертого агрегату починають будівництво п'ятого і, ще необхідно збудувати шостий та сьомий.

"Після завершення будівництва... це буде найбільша гідроакумулююча електростанція Європи та шоста у світі, що також дуже важливо з точки зору збереження екології та заміни енергогенерації альтернативними та відновлюваними джерелами енергії", – сказав Шмигаль.

Він також зауважив, що такий запуск важливий напередодні включення в європейську енергомережу ENTSO-E та в частині збереження національної безпеки в галузі енергетики.

Також очільник уряду поспілкується із журналістами та відвідає Центр масової вакцинації від COVID-19.

Відео пуску гідроагрегату №4 Дністровської ГАЕС в генераторному режимі тут:

 

Як повідомили Укрінформу у ПрАТ "Укргідроенерго", до складу якого належить електростанція, Дністровська ГАЕС виконує роль надійного резерву з покриття пікових навантажень. Спорудження потужної ГАЕС на Дністрі, насамперед, дає змогу використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення електроенергії та дозволяє забезпечити збалансовану роботу атомних електростанцій.

За інформацією Укргідроенерго, Дністровська ГАЕС має допомогти врегулювати графік навантажень в енергосистемі, а також стати аварійним резервом електроенергії.

Будівництво Дністровської ГАЕС є невід’ємною складовою Енергетичної стратегії держави до 2035 року. Згідно з проєктом, станція складатиметься із семи гідроагрегатів. Три гідроагрегати першої черги введено в експлуатацію в грудні 2010 р., грудні 2014 р. і серпні 2016 р.

 https://suspilne.media/, https://www.ukrinform.ua/ та Урядовий кур'єр

1