На Чернівеччині голодні зайці погризли сади

На Чернівеччині голодні зайці погризли сади

03.03.2013, 00:29

Голодні зайці погризли молоді саджанці дерев. Найбільше тварини погризли гілля. Садівники, які вирощують фрукти на продаж, нині підраховують збитки.

– Яблука на продаж вирощую вже п’ять років. Для цього восени посадив 12 нових дерев, – розповів житель Заставнівщини Іван ВИСОКИЙ. – Оскільки снігу взимку випало багато, він сягав аж до гілля саджанців. Тому зайцям було зручно гризти дерево біля гілок. Зараз уже й не знаю, що робити, бо лікувати дерева доведеться щонайменше півроку. Згодом у будь-якому випадку матиму збитки.

– У моєму саду зайці погризли дві яблуні й черешню, – розповіла жителька Сокирян Марія ТІТОВА. – Сліди від їхніх зубів залишилися біля кореневищ та гілок. Не знаю, як із цим боротися і чи вдасться врятувати дерева.

Фермер із Хотинщини Анатолій ЧОРНИЙ розповів, що має у своєму господарстві 59 гектарів саджанців дерев. "Завдяки цьому, – зауважує фермер, – великих збитків не відчую. Хоча зайці похазяйнували і біля моїх саджанців. Вони полюбляють гризти молоді стовбури. Але якщо стовбур погризли не повністю, дерево ще можна врятувати".

За словами А. Чорного, процес відновлення може тривати півроку-рік. 

– Якщо тварина погризла дерево біля кореневища, то місце пошкодження на стовбурі спочатку треба дезінфікувати. Для цього його слід зачистити ножем і полити одновідсотковим розчином мідного купоросу. А згодом те саме місце змастити сумішшю жовтої глини і коров’яку, – радить Анатолій Чорний. – Якщо заєць погриз гілки, то нижче пошкодженого місця на дерево треба нанести водоемульсійну фарбу.

Повідомляє сайт Молодого Буковинця http://molbuk.ua/

1


КОМЕНТАРІ (1)

Є препарат ЦЕРВАКОЛ ЕКСТРА . Його наносиш на дерево і заєць його не рухає. Він є екологічно чистий. В google можна знайти його представників

avatar

Анатолій

09 липня 2013 21:44